Kennedy'nin başkanlığına giden yol: Rat Pack

Güncelleme Tarihi:

Kennedynin başkanlığına giden yol: Rat Pack
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2010 13:13

ABD tarihindeki unutulmaz anlardan biri, bundan 50 yıl önce Frank Sinatra ve aktör arkadaşlarının John F. Kennedy’yi Beyaz Saray’a taşımasıyla yaşandı.

Haberin Devamı

Özel dikim takım elbiselere, yüzme havuzlarına, restoranların gizli odalarında verilen davetlere giriş hakkına sahip, ayrıcalığın adamları. Las Vegas’tan ve Palm Springs’ten Miami’ye kadar, bu adamlar sönmek bilmeyen bir ışığın altında yaşadı. Hiçbir şey, şüphesiz aktör grubu Rat Pack’in 1960’ların başındaki hayatları kadar eğlenceli olamaz.  

 

Las Vegas’taki Sands Hotel’de düzenledikleri bir dört haftalık program sırasında, 34 bin kişi Frank Sinatra, Dean Martin, Sammy Davis Jr. ve Peter Lawford’un, çaba göstermeden ortaya koydukları eğlenceyi görmek akın etti. Eğlencenin perde arkasında ise organize suç ve siyasi yolsuzluklar vardı.

 

Haberin Devamı

KENNEDY’NİN AMİGO KOROSU

Cazibeleri o kadar yüksekti ki, düzgün şarkı söylemelerine gerek kalmıyor ve yaptıkları şakaların komik olması gerekmiyordu. Aşırı memnun izleyiciler, patentli argoyu kapardı. 50 yıl önce bu ay, Rat Pack, gençliği ve canlılığıyla aynada kendilerini yansıtan bir ABD Başkan adayını desteklemek için seçim kampanyası yolundaydı.

 

Sinatra ve Kennedy’nin tanışmaları beş yıl öncesine rastlıyordu. Sinatra, tanıştıkları Demokrat Parti mitinginde, 1946 senesinde Oscar'a layık görülmüş "The House I Live In" parçasını söylemişti. İkili, Sinatra’nın Palm Springs’teki evi ve genç senatörün Washington’daki otel süitinde bir araya gelmeye başladı. Kennedy'nin başkanlık yarışına girdiği dönemde, Rat Pack bir amigo korosuna dönüştü.  

 

Rat Pack Kennedy’nin kampanyasını ateşlemek adına katıldığı ilk Demokrat Parti ulusal kongresini ABD Ulusal Marşı’yla açtılar. Bu hamle, sahneye bir siyah üyesiyle (Sammy Davis Jr.) çıkan grubu eleştiren Mississippi temsilcilerinin gözünü korkutmayı amaçlıyordu. Sinatra ise Kennedy’nin Hawaii ve Chicago’daki mitinglerini şahsen destekledi. Sinatra, eski ABD Başkanlarından Franklin D. Roosevelt’in dul eşi Eleanor Roosevelt ile radyo ve televizyona çıkarak High Hopes parçasının yeni versiyonunu kaydetti.

Haberin Devamı

 

Bu parça, “Doğru yoldasın Jack” sözleriyle, Jack lakaplı Kennedy’nin o yaz ABD turnesindeki seçim parçası haline geldi. Rat Pack’in sahip olduğu gücün, nüfuzun ve karizmanın zirve noktasını gösteren şey buydu. Sinatra, New Jerseyli gangster Joseph “Doc” Stacher tarafından işletilen, Vegas şeridindeki Sands kumarhane otelinde hisse sahibi olmuştu bile.

 

RENKLİ GÜNLERİN SONU

Stacher, 1960’larda California ve Nevada arasında bulunan Tahoe Gölü’nün kıyılarındaki Cal-Neva Lodge otelini satın aldı. Başkanlık yarışının iyice hız kazanmasıyla, Cal-Neva, Jack ve Frank’in buluşma yerine dönüştü. Oğlunun Batı Virginia’daki yarışı için desteğe ihtiyacı olan Joe Kennedy, o zamanın tanınan gangsterlerinden Giancana’dan yardım istedi. Giancana, kampanyaya Sinatra üzerinden gizli bağışta bulundu.

Haberin Devamı

 

Joe, Beyaz Saray’a adım attıktan sonra, rüya günleri sona ermeye başladı. Rat Pack, yeni başkanın görevine başlangıç galasında sahneye çıktı. Ancak genç başkanın küçük kardeşi Robert Kennedy, başsavcılık görevine gelip misyonunu organize suçları takip etmek olarak belirleyince, Sinatra’nın kumarhane sahibi olduğu günlerin sonu geldi. 1962 yılında, ismi bir Adalet Bakanlığı raporunda yer aldı.

 

Giancana’nın Cal-Neva kumarhanesinde görülmesi, Sinatra’nın kumarhane lisansına mal oldu ve öfkeli bir politik ittifak değişikliği yaşadı. 1963’te hem Lodge, hem de Sands’deki hisselerini sattı ve bir yıl sonra, Beatles ABD’yi ele geçirdi. Sinatra’nın sahneye çıktığı bir sonraki gala, 1980 yılında başkan seçilen Reagan’ın göreve başlangıç gecesiydi. O günlerde, Rat Pack çoktan eğlence dünyasından silinip gitmişti.

Haberin Devamı

 

Guardian yazarı Richard Williams'ın "When the Rat Pack ruled supreme" başlıklı makalesinden derlenmiştir.

 

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor           

Planet'i Facebook'ta takip etmek için:                          
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet


Planet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetPlanet      

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!