Mustafa DEVRİM/ELAZIĞ, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2008 17:16
DOĞU ve Güneydoğu Anadolu’daki 13 ilde zararlı böceklere ve keneye karşı biyolojik mücadele için 2 bin keklik doğaya salınacak. Kuş popülasyonlarını arttırmak amacıyla, bin kuş yuvası ormanlara bırakılacak.
Elazığ Orman Bölge Müdürü Cafer Orhan, küresel ısınmayla birlikte yaşanan kuraklığın ormanların önemini bir kat daha artırdığını belirtti. Orhan, “Bir taraftan ormanları ağaçlandırmayı artırmakla birlikte mevcut ormanların korunması ve işletilmesinin önemi gittikçe artmaktadır. Ormanlara zarar veren çeşitli böcek ve canlılarla mücadele etmekteyiz. Bu zararlılar için biyolojik mücadele kapsamında ormanlara Keklik salımı yapıyoruz. Özellikle son zamanlarda terk ettiğimiz kimyasal mücadele yerine biyolojik mücadele tekniğini tercih ediyoruz. Son zamanlarda yaşanan kene ve süneyi başka bir canlı marifeti ile ortadan kaldırmak istiyoruz. Bu kapsamda Keklik salımı ve kuş yuvası asımı devam etmektedir. 13 ilde 2 bin kekliği doğaya salma işlemi ve 2 bin kuş yuvasını ormanlara asma çalışmaları sürmektedir” dedi.
Orman Bölge Müdürü Cafer Orhan, kene ve böcek zararlılarına karşı böcek yiyen terminatör böceği (Calosoma sycophanta) üretme laboratuvarı kurma çalışmalarına başladığını ve en kısa zamanda hayata geçirileceğini de belirtti.