Kenede son umut hutbe

Güncelleme Tarihi:

Kenede son umut hutbe
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2012 00:00

Sağlık Bakanlığı verilerine göre, kene mevsiminin başlangıcı olarak kabul edilen Nisan başından bu yana KKKA (Kırım Kongo Kanamalı Ateşi) nedeniyle 10 kişi öldü, 132 kişide de hastalık tespit edildi.

Haberin Devamı

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Kurumu Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Torunoğlu, Kastamonu’da 3, Amasya’da 2, Çorum’da 2, Samsun, Tokat ve Yozgat’ta 1’er kişinin hastalıktan yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Bilgilendiriyoruz

Torunoğlu şunları anlattı: “Kastamonu Kelkit Vadisi’nde çalışmamız devam ediyor. El ilanlarıyla vatandaşı bilgilendiriyoruz. Yüz yüze görüşüp keneden nasıl korunacaklarını anlatıyoruz. Bu konu cuma hutbelerinde yer alıyor. Tarım İl müdürlükleriyle hayvan ilaçlamaları konusunda ve valilikle görüşüyoruz.”

Kolonya dökülmez

“Kenelerle mücadele için mutlaka açık renk, kapalı giysiler giymeliyiz. Kene tutunması tespit edersek doktora gidip kenenin çıkarılmasını sağlamalıyız. Aksi halde, bir mendil ya da yaprak yardımıyla kenenin derhal çıkarılmasını istiyoruz. Vakit geçtikçe kenenin virüs bulaştırma ihtimali artıyor. Kenenin üzerine asla kolonya dökülmemeli sigara basılmamalı, sabun, deterjan sürülmemeli.”

Haberin Devamı

7-8 türü  KKKA yapıyor

SİVAS Cumhuriyet Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nazif Elaldı, KKKA hastalığının ilk defa 2002’de tespit edildiğini ancak bu tarihten 3-4 yıl önce de benzer vakaların olduğunu bildiklerini anlattı. Türkiye’deki olguların 6 bin 100’e ulaştığını belirten Elaldı şunları söyledi: “Dünyada 850’den fazla kene türünden, 7-8’inde KKKA virüsü tespit edilmiş. Bu virüsü taşıyanlardan en tehlikelisi ‘hyalomma marginatum marginatum’dur. Şehirdekiler genelde zararsız kaplumbağa kenesi.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!