Güncelleme Tarihi:
‘Kene savar’ kumaşı üreten Tekstil Mühendisi Gökhan Göreli, bir kimyasal kullanılarak elde edilen kumaşın insan burnunun hissetmediği bir koku yaydığını, bu kokunun 50 yıkamaya kadar etkili olduğunu söyledi.
Kene ısırığı vakası ve ölümlerin artmasıyla Türkiye'ye has bir hastalık olma yolunda ilerleyen KKKA, korku yaratıp insanları doğadan uzaklaştırırken, bu yaşananlar İzmir'de Ekoten Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin Ar-Ge laboratuvarlarında yeni ürün üretimi için esin kaynağı oldu. Dünyanın pekçok ünlü firmasına kumaş ve konfeksiyon üreten, ‘JKEY’ markasını yaratan Sun Tekstil'in bulunduğu grupta yer alan Ekoten'in Teknik Kumaş Müdürü Tekstil Mühendisi Gökhan Göreli, “Sinek kovar kumaş üretimi için ilk çalışmayı 2.5 yıl kadar önce yaptık. Ancak elde ettiğimiz kumaşın bazı dezavantajları vardı. Çok hijyenik değildi. Bir takım zararlı maddeler içeriyordu. Sadece çadır, cibinlik gibi malzemeler için kullanılabilirdi. 5 yıkamaya kadar garantisi vardı. Ekoteks belgesine uyumlu değildi, üretimi bıraktık” dedi. Bu yıl bir müşterilerinin bir fuar için kendilerinden orijinal üretim istediğini belirten Göreli, şunları söyledi:
“Bu sene ısırma vakalarının, ölümlerin artması üzerine sivrisinek, kene kovucu kumaş üretebileceğimizi, bununla ilgili daha önceden yapılmış çalışmalarımız olduğunu anlattık, kabul gördü. Bunun üzerine tekrar araştırmaya başladık. Almanya, Belçika, İngiltere'deki çalışmaları araştırdık. Farklı bir kimyasal bulduk, Ekoteks belgesine aykırı olmayan yani cilde temasında zararı olmayan, 50 yıkamaya kadar çıkabilen ürünler elde edilebiliyor. 4-5 tanesinin arasından bir ingiliz firmasını tercih ettik ve onlardan kimyasal aldık, kumaş üretimine geçtik. İlk ürün örneğini uluslararası laboratuvara test için gönderdik. Ürün ekoteks sertifikası aldı, yani insan sağlığına zararlı madde içermediği saptandı. Bebek giyimi hariç çocuk, yetişkin giyiminde kullanılabileceği belirlendi. Bunun üzerine İsviçre'de bir laboratuvara gönderdik. Sivrisinek, keneye karşı uygun mu diye. Yüzde 87 başarı oranıyla, en üst seviyede çıktı. Çok üst düzey koruma sağladığı raporu alındı. İnsan burnunun algılamadığı koku sayesinde bu haşereler bu kumaşa yaklaşamıyor. Koku haşereleri öldürmüyor, sinir sistemlerinde harabiyet yaparak uzaklaştırıyor. Bizi böyle bir ürün üretmeye yönlendiren sadece bir müşterimizin orjinal bir ürün isteği değil, kene ısırma vakalarında ki ürkütücü artış. Bir diğeri ise bir Türk işadamının Afrika'da Malerya tipi sivrisineğin sokması sonucu sıtmadan ölmesi. Bu kimyasal, bu tür vakaların önlenmesi için Dünya Sağlık Örgütü'nün onay verdiği bir madde. Buradan yola çıkıp sadece sivrisinek değil, kene, bit, pire, tahtakurusu gibi eklembacaklı haşereleri kovan bir kumaş ürettik. Ben bu ürünümüze ‘böcek savar’ diyorum.”
Bu kumaşın gecelik, pijama gibi yatak giyiminin yanısıra tişört, eşofman gibi dış giyim ürünlerde kullanıldığını, istenilen her türlü ürünün de yapılabileceğini belirten Göreli, “Bu kumaşın asıl amacı KKKA'ya yol açan kenelere karşı koruyucu- kovucu olup olmadığı. İsviçre'de yapılan testlerde her tür keneye karşı uzaklaştırıcı etkisi olduğu saptanmasına rağmen biz özel olarak, KKKA hastalığına yol açan keneler üzerinde de ayrıca denenmesini istedik. Bu amaçla Kars Kafkas Üniversitesi'nden KKKA hastalığına yol açan kene türlerinden temin edip, İsviçre'ye laboratuvara gönderdik. Test sonuçlarını bekliyoruz” dedi.