Güncelleme Tarihi:
Kene ısırması sonucu oluşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı tedirginliğe yol açtı. Son dönemlerde artan kene vakaları üzerine OMÜ Veterinerlik Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı bölümü öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Mustafa Açıcı, kenelerin biyolojik düşmanlarının incelediğini söyledi.
Kenelerin biyolojik düşmanları arasında birçok kuş türü olduğunu söyleyen Yrd.Doç.Dr.Mustafa Açıcı, şöyle dedi:
“Kenelerin, lavra ve yumurtalarını yiyen birçok düşmanı var. Yengeçler, böcekler, kurbağalar, örümcekler ve güveler kenelerin yumurtaları ile beslenir. Bunların dışında bazı karıncaların keneleri öldürmede büyük rolleri var. Avustralya'da yapılan bir araştırmaya göre güneşli bir havada 1300 karıncanın günde 220 keneyi yediği belirlendi. Yani yaklaşık 6 karınca bir kene yiyor. Buna göre kenelerin en büyük düşmanı karıncalardır.”
Keklik, sülün gibi kuşların da, özellikle yavrularını besledikleri dönemlerde böceklere yöneldiklerini anlatan Yrd.Doç.Dr. Mustafa Açıcı, “Keklik ve sülünler keneleri avlayabilir. Ama bunların avlaması keneleri önlemede herhangi bir değer teşkil etmez” diye konuştu.
Doğada böceklerin birbirlerini yiyerek beslendiğini vurgulayan Yrd.Doç.Dr. Açıcı, doğada gelişi güzel ilaçlama yapılmaması gerektiğini belirterek, “Bu doğanın dengesini bozuyor. Böcekler birbirlerini yiyerek besleniyor” dedi.