Güncelleme Tarihi:
İsviçre'de çalıştıktan sonra emekli olan ve tatilini geçirmek üzere Konya'ya gelen 59 yaşındaki Mevlüt Çakmak, uyurken göğsünden ısıran keneyi eliyle çıkartıp, bir bardağa koydu. Yakınlarının ısrarıyla elinde bardakla hastaneye gelen Çakmak, “Ben Avrupalı'yım bana bir şey olmaz” dedi.
Karatay İlçesi Saçlıkasap Caddesi'nde oturan Mevlüt Çakmak, saat 01.00 sıralarında elinde içerisinde kene olan bardakla Numune Hastanesi'ne geldi. Elindeki şeffaf plastik su bardağındaki keneyi vücudunden eliyle çıkarttığını söyleyen Mevlüt Çakmak, şöyle dedi:
“İsviçre’de emekli oldum. Hala orada yaşıyorum. Yaz tatili için memleketime geldim. Sabah uyandığımda göğsümde keneyi gördüm. Elimle keneyi çıkarttıktan sonra, keneyi bardağa koydum. Yakınlarım hastaneye gitmemi söyledi. Gerek olmadığını düşündüm. Aslında hastaneye gelmeyecektim. Ben yıllardır İsviçre'de yaşıyorum ve Avrupalı'yım. Bana bir şey olmaz. Yakınlarım çok ısrar edince geldim.”
Acil Servis’te muayene olan Mevlüt Çakmak, keneden bulaşan öldürücü Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hakkında bilgilendirildikten sonra, ateşinin yükselmesi durumunda hastaneye gelmesi konusunda uyarılarak taburcu edildi.
Bu arada, elinde bardakla gazetecilere Avrupalı olduğunu anlatan Mevlüt Çakmak’ı görenler de cep telefonlarıyla onu görüntüledi.
Kırım Kanamalı Kanamalı Ateşi hastalığı
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsü taşıyan kenenin ısırması sonucu insana bulaşıyor. Keneyi vücudunda gören kişi, en yakın sağlık kuruluşuna gitmeli. Keneyi kendisi çıkartacaksa, keneye kesinlikle çıplak elle temas etmemeli. Kene, bir pens ya da cımbızla, deriye en yakın bölgeden tutulup, çivi çıkarır gibi sağa-sola oynatarak çıkarılmalı. Hastalık ateş, ani başlayan baş, kas, karın ağrısı, kusma ve ishal gibi şikayetlerle başlar. İlk günde yüzde göğüste kızarmalar meydana gelir. Göğüs ve karından başlamak üzere vücudun çeşitli yerlerinde kanamalar meydana gelir. Kene tarafından ısırıldıktan sonra hastalık 1-3 gün arasında ortaya çıkar. Bu süre en fazla 9 gün olur.