Güncelleme Tarihi:
Henüz ismi koyulmayan ve bir çeşit yapay kauçuk olarak tanımlanabilecek olan madde, bitkisel yağ ve idrarda bulunan bir bileşenin birleşimiyle ortaya çıkıyor. Maddenin dikkat çeken özelliği, tamamen ikiye ayrılsa bile, parçaların kendiliğinden tekrar birleşmesi: Bir çeşit kendi kendini tamir edebilmesi...
Maddeyi bulan Fransız bilim adamları, şu anda bille maddeyi büyük miktarlarda üretebiliyorlar. Birkaç küçük düzeltmenin ardından seri üretime geçilebileceği de söylenenler arasında.
Maddenin sırrı, aslında moleküllerin birbirlerine tutunmasında gizli. Araştırmalara başkanlık eden Dr. Ludwik Leibler, normal bir kauçuk ya da lastikte bulunan molekkülleri bir arada tutan bağların yerine farklı bir bağ kullanarak bu sonuca ulaştıklarını söylüyor. Normal kauçukta bulunan bağlar tekrar onarılamazken, yeni bağlar kendi kendilerine tekrar oluşabiliyor.
Pariste'ki Endüstriyel Fizik ve Kimya Yüksek Eğitim Enstitüsü'nde (ESPCI) yürütülen çalışmalar aslında şu iki anlama geliyor: İlki, yeni madde defalarca kullanılabilecek ve geri dönüşüm konusunda önemli bir adım atılmış olacak. İkincisini ise Dr. Ludwik Leibler şu şekilde açıklıyor: "Çocuklar oyuncaklarını kırdıklarında oyuncak kendi kendini tamir edebilecek".
Maddenin geliştirilmesi aşamasına destek veren Fransız şirket Arkema, daha şimdiden bu maddenin önemli bir ticari ürün olacağını düşündüğü ve bu konuda araştırmalar yaptığı biliniyor. Eğer her şey beklendiği gibi olursa, çok yakında kendi kendini onarabilen eşyalarla karşılaşmamız sürpriz olmayacak.