Güncelleme Tarihi:
Araştırmacı Dr. Mehlika Borcaklı, doğal yolla bozulabilen plastik üretimi gerçekleştirdiklerini belirterek, ''Gıda ambalajlarında, kolayca film haline dönüşübilen sağlam ve dayanıklı bir yapıya sahip olan polipropilen gibi ambalaj malzemeleri kullanılıyor, ancak bu malzemeler petrole dayalı endüstriyel malzemeden üretildiği için çok pahalıya mal oluyor ve doğayı kirletiyor'' dedi.
Bozulmayan ve geri dönüşümlü olmayan malzemelerin kullanımı sonucu dünyanın doğal kaynaklarının tükendiğini ve çevre kirliliğinin arttığını ifade eden Borcaklı, yöntemlerini özetle şöyle anlattı:
''Enstitümüzde, biyoteknolojik yolla elde edilen plastik üretilmektedir. Laboratuvarlarımızda bu plastik polimerler, bakteri aşılanarak ve karbon kaynağı ilave edilerek fermantasyon yoluyla üretilmektedir.
Biyobozunur polimerler, doğaya atıldıkları zaman, 1 hafta ile 1 yıl arasındaki süreçte tamamen karbondioksite dönüşmektedir. Çevre kirliliğin önlenmesi açısından da önemli olan biyobozunur plastikler, tıp, eczacılık ve gıda ile tarım alanlarında da kullanılıyor.
Çevre kirliliğinin önlenmesi için petrol kaynaklarından üretilen parafin ve polietilen gibi plastikler yerine, yenilenebilir tarımsal kaynaklardan üretilen biyobozunur polyester tüketimi teşvik edilmelidir.''