Kendileri Bursa'da gözleri Wikileaks'te

Güncelleme Tarihi:

Kendileri Bursada gözleri Wikileakste
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2010 15:47

Dünyada ve Türkiye'de açıklanan Wikileaks belgelerinin tartışmaları sürererken, Avrupa Birliği Misyon Başkanları Heyeti, Bursa Valisi Şehabettin Harput'u ziyaret etti. AB üyesi ülkelerin Ankara büyükelçilerinden oluşan heyetin başkanı Mark Pierini Wikileaks belgeleriyle ilgili yorum yapmaktan kaçındı.

Haberin Devamı

Bursa Valisi Şahabettin Harput'u ziyaret eden Avrupa Birliği (AB) Misyon Başkanları Heyeti Başkanı Mark Pierini, Bursa'nın AB'nin rekabet gücüne katkı sağlayan bir kent olduğunu belirterek, “Bursa'da bulunan şirketlerin yüzde 10'u Avrupa Birliği menşeli. Burada bulunmamızın sebebi de, sanayi ile ilgili görüşmeleri yapmak” dedi.


Sanayiciler ve sivil toplum örgütleriyle görüşmek için AB Misyon Başkanları Heyeti Başkanı Mark Pierini başkanlığında Bursa'ya gelen Avusturya, Macaristan, Estonya, Finlandiya, İrlanda, Danimarka, İngiltere, Belçika, İsveç, Bulgaristan Ankara Büyükelçileri ile Slovakya ve Litvanya'nın Ankara Büyükelçiliği görevlileri, Vali Şahabettin Harput'u Heykel'deki tarihi Valilik Binası'ndaki makamında ziyaret etti.

Haberin Devamı


Heyet başkanı Mark Pierini, ziyaretin amacının Bursalı sanayicileri ve yetkilileri dinlemek, merak edilen konularla ilgili soru sormak ve AB'nin izlediği politikaları aktarmak olduğunu söyledi. Bursa'da AB menşeli birçok şirketin bulunduğunu vurgulayan Pierini, “Bu sebeple Bursa, AB'ye entegre olmuş bir kent, AB'nin rekabet gücüne katkı sağlayan bir şehir. Bu özelliği ile Bursa, Türkiye'de eşsiz bir öneme sahip. Burada bulunan şirketlerin yüzde 10'u AB menşeli. Burada bulunmamızın sebebi de, sanayi ile ilgili görüşmeleri yapmak. Bunun dışında sivil toplum örgütleri ile de görüşeceğiz” diye konuştu.


Vali Şahabettin Harput ise heyete gösterdikleri ilgiden dolayı teşekkür etti. Vali Harput, Bursa'da AB sermayeli 494 şirketin faaliyet gösterdiğini söyledi.


WIKILEAKS BELGELERİ KONUSUNDA YORUM YAPMADI


Ziyaret sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtlayan heyet başkanı Mark Pierini, AB ve Türkiye ilişkileri açısından, Bursa temeline bakıldığında ilişkilerin iyi bir gelecek vaat ettiğini kaydederek, “Araştırma geliştirme, inovasyon alanında, eğitim, kültür alanında birçok projemiz ve işbirliğimiz var. Bununla birlikte Bursa kestane şekerinin de başkenti ve kestane şekeri de benim kalbimin şekeri” dedi.

Haberin Devamı

Pierini, Wikileaks Belgeleri ile ilgili Türkiye'ye yönelik iddiaları nasıl değerlendirdiği sorusuna ise “Bunu Bursa'da tartışmıyoruz. Bu konuda yorum yapmıyoruz” diye cevap verdi.

AB heyeti daha sonra Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanı AK Parti'li Recep Altepe'yi tarihi belediye binasındaki makamında ziyaret etti.

 

‘TÜRKİYE'NİN EN AVRUPALI KENTİ’


AB heyeti, Büyükşehir Belediyesi ziyaretinin Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nda (BTSO) düzenlenen toplantıya katıldı. BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez ve Meclis Başkanı İlhan Parseker'in yanı sıra yönetim kurulu üyelerinin hazır bulunduğu toplantının açılışında konuşan Celal Sönmez, konuklara Bursa'nın kentin ekonomik potansiyeli ve kente sağladığı katkılarla ilgili bilgi verdi.

Haberin Devamı


Bursa’nın milli gelire yüzde 4’ün üzerinde katkı sağladığını ve ülke ihracatında ikinci sırada yer aldığına dikkat çeken Sönmez, Türkiye’nin en Avrupalı kentlerinden birisi olduğunu söyledi. Kentteki ihracatın dörtte üçünün AB’ye yapıldığını anlatan Celal Sönmez, en önemli üç ticaret ortağının Fransa, İtalya ve Almanya olduğunu kaydetti.

‘AB İLE GERÇEK EVLİLİKTEN SÖZ EDİYORUZ’

Bursa’nın en büyük 250 şirketinin satış hasılatının yarısını AB kökenli şirketlerin sağladığına dikkat çeken Sönmez, “Kentimizin en büyük iki otomotiv şirketinde İtalyan ve Fransız ortak var. Bursa’daki Avrupa ağırlıklı yabancı sermaye yatırımı 10 milyar doları aşmış durumda. Anlaşılacağı üzere Bursa ile Avrupa Birliği arasında platonik bir aşktan değil, gerçek bir evlilikten söz ediyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘TÜRKİYE ÜYELİĞİ YÜK OLMAK İÇİN DEĞİL, YÜK ALMAK İÇİN İSTİYOR’

Toplantının AB Türkiye İlerleme Raporu’nun açıklamasından hemen sonra yapılmasının daha somut verilerle konuşma fırsatı sunduğunu anlatan Celal Sönmez, “Raporda altı çizildiği gibi Türkiye ekonomide gerçek bir sıçrama yapmış durumda. Son 8 yıldır ortalama yüzde 8 büyüyoruz. Bu yıl OECD’nin en hızlı çıkış yapan ülkesiyiz. Gelecek 3 yıl ortalama yüzde 5 büyüme bekliyoruz. İstikrarlı büyüdüğümüz bu son dönemde pek çok göstergede AB ülkelerini yakaladık. Türkiye AB üyeliğini yük olmak için değil, yük almak için istiyor” dedi.

SÖNMEZ: WIKILEAKS BELGELERİ'NİN DOĞRU OLDUĞUNA İNANMAK İSTEMİYORUM

Haberin Devamı

Türkiye’nin 1963 yılında imzalanan ortaklık anlaşmasından bu yana AB’ye hiç bu kadar yaklaşmadığını belirten BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, şunları söyledi:

“Türkiye, AB’ye ekonomide fiilen entegre olmuş durumda. Ancak ülkemizin tam üyelik yolunda enerjisinin düşmemesi için Avrupalı dostlarımızın Türkiye’ye daha fazla cesaret vermesini bekliyoruz. 5 yıl önce yüzde 80’lerde olan AB’ye tam üyeliği destekleyen Türklerin oranı bugünlerde ne yazık ki yüzde 50’nin altın inmiş durumda. Türkiye AB tam üyeliğine giden yolun uzun ince bir yol olduğunun farkında. Ancak Avrupalı dostlarımız da hiçbir evliliğin tek taraflı fedakarlıkla sonsuza kadar sürmeyeceğini biliyor olmalı. Bu anlamda dünden beri televizyonlarda çıkan Türkiye ile ilgili Wikileaks Belgeleri’nin hiçbir şekilde doğru olduğuna inanmak istemiyorum.”

Avrupalı ülkelerle ticarette serbest dolaşım olmasına rağmen Türk işadamlarının vize sorunu nedeniyle serbest dolaşım olmadığını ifade eden Sönmez, bu konuda daha aktif lobi yapılması ricasında bulundu.

‘GÜMRÜK BİRLİĞİ EKONOMİYE ÖNEMLİ KATKI SAĞLADI’

Celal Sönmez’in ardından heyet adına konuşan AB Misyon Başkanları Heyeti Başkanı Mark Pierini ise Türkiye ile AB arasında 15 yıllık Gümrük Birliği anlaşmasının bulunduğunu ve ilişkilere ekonomik anlamda olumlu katkı sağladığını kaydetti. Bu kapsamda yıllık ticaretin 100 milyar euro, yatırımın da 20 milyar euroya ulaştığını anlatan Pierini, “Bununla birlikte Bursa’da Avrupa’nın çok önemli şirketlerinin isimlerini görüyoruz. Burada yapılan çalışmalar Avrupa’nın rekabetçi gücünü küresel boyutta önemli katkı sağlamaktadır” diye konuştu.

‘KOBİ'LERE 1.2 MİLYAR EUROLUK MALİ DESTEK VERİLECEK’

Küçük ve orta boy işletmelerin önemine de değinen Mark Pierini, “Bursa dediğimizde büyük sanayi yanında KOBİ’leri de anlamamız lazım. Kuvvetli KOBİ çalışmaları söz konusu. Bu yıl AB mali kurumları küçük ve orta ölçekli işletmelerin gelişmesine yönelik karar aldılar. Bu kapsamda 1.2 milyar euroluk hibe, garanti fonu gibi mali desteklerin de verilmesi söz konusu” dedi.

‘VİZE İLE İLGİLİ ÇALIŞMAMIZ DEVAM EDİYOR’

Celal Sönmez’in işadamlarının yaşadığı vize sıkıntısı ile ilgili söylemine de cevap veren Pierini, şunları kaydetti:

“Türk vatandaşlarına yönelik, üye devletler bir yıl içinde 700 binin üzerinde vize vermekte. Bu sayı içerisinde vize alamamak ve dolayısıyla yapacağı işi kaybettiğinden şikayet eden bir örnek duymadık. Bununla birlikte bu sene yeni bir politika tespit edildi. Vize Kanunu ile ilgili olarak bu kapsamda ücretlerin düşürülmesi ve işlemlerin daha uyumlu hale getirilmesi için bir takım çalışmalar olacak. Bununla birlikte hükümet ile olan diyalog devam ediyor. Önümüzde vize serbestleştirilmesi ve vize kolaylaştırılmasına ışık tutacak yol haritası ile ilgili çalışmamız devam ediyor.”

‘KATILIM SÜRECİ DUYGUSAL BİR SEYAHAT DEĞİLDİR’

Türkiye’nin AB’ye katılım sürecindeki heyecanındaki azalma ile ilgili olarak da Mark Pierini şunları söyledi:

“Müzakerelerin başladığı gün heyecan hep dorukta seyreder. Daha sonra zorlu konularla karşılaşıldıkça önlemenez şekilde heyecan ve istekte düşüş yaşanır. Diğer ülkeler için de bu gerçekleşmiştir. Katılım süreci duygusal bir seyahat değildir. Mevcut kurallara ve tarafların menfaatlerine dayanmaktadır. Diğer üye devletlere bakarsanız onların da bu zorlu aşamalardan geçtiğini göreceksiniz. Ama günün sonunda bu süreç karşılıklı olarak her iki tarafın da menfaatine işleyen ve kurallara dayanan bir süreçtir.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!