OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 11, 2003 00:00
Marketten almak yerine kendi yaptığınız biranın tadına bakmak artık mümkün. Ev yapımı biranın baÅŸlangıç maliyeti 50-100 dolar.Bunun için 10-15 litrelik bira karışım maddelerinin konulacağı paslanmaz çelik veya alüminyum tencere, 19-22 litrelik temel mayalanma kabı, kaptan gaz çıkışını saÄŸlayacak hava valfi, ÅŸiÅŸeleme kovası, biranın bir kaptan diÄŸerine aktarılmasında kullanılacak hortum, huni, ÅŸiÅŸe ve kapaklar, ekipmanın temizliÄŸi için iyot bazlı solüsyon ile biranın alkol oranını ölçmeye yarayan hidrometre edinmek gerekiyor.     Bira yapım aÅŸamaları şöyle:    İlk iÅŸ, üretimde kullanılacak ekipmanın kaynatılması ve sterilize edilmesi. Ä°yi bir temizlik saÄŸlanamaması durumunda bakteri oluÅŸumu nedeniyle bira bozulabilir.    Kaynatma tenceresine 5.5-7.5 litre soÄŸuk su ile bir torba içerisinde ezilmiÅŸ tahıl parçaları konularak orta ateÅŸte ısıtılır. Bu arada, suyun kalitesini artırmak amacıyla 1 çay kaşığı alçıtaşı ya da kalsiyum sülfat eklenir.    İlk kaynama iÅŸaretleriyle birlikte tahıl torbası tencereden çıkarılıp süzülerek, karışımın kaynatılmasına, düşükten orta ısıya doÄŸru devam edilir. Tam kaynama noktasına gelindiÄŸinde, ev birası yapımının en önemli maddelerinden malt özü karışıma eklenir.     TAT VE AROMANIN ARTIRILMASI     Karışıma, tat ve aromayı artırmak için ÅŸerbetçiotu 3 aÅŸamada dahil edilir. Karışım ilk kez ÅŸerbetçiotu eklenmesinden sonra 30 dakika, ikinci kez eklenmesinden sonra 15 dakika, son kez ise 2 dakika daha kaynatılır.      Kaynamanın bitimiyle karışım mayalanma kabına alınır. Mayalanmanın baÅŸlayabilmesi için karışımın 70 derece ısıya düşürülebilmesi için önceden hazırlanan 13 litre soÄŸuk suyun bir bölümü, buna katılır.    Mayanın katılmasının ardından kalan soÄŸuk su da mayalanma kabına eklenir. Karışımın alkol ve yoÄŸunluÄŸu hidrometreyle ölçülür ve bir kenara yazılır.    Mayalanma kabının üzerine hava valfi takılır. 2-5 gün içinde kabarcıkların oluÅŸmasıyla baÅŸlayan mayalanma 7-10 gün içinde tamamlanır. 7 gün sonra karışımın yoÄŸunluÄŸunun ikinci kez ölçülmesiylemayalanmanın gerçekleÅŸip gerçekleÅŸmediÄŸi belirlenir. Ä°ki ölçüm arasındaki fark, biranın alkol yüzdesini verir. Kabarcıkların dakikadabire düşmesi, biranın ÅŸiÅŸelemeye hazır hale geldiÄŸini gösterir.      ŞİŞELEME VE SAKLAMA     Bir kap suya, kabın 4'te 3'ü ölçeÄŸinde tahıl ÅŸekeri eklenip 10 dakika kaynatılarak ''priming ÅŸeker'' elde edilir. Bu ÅŸeker ile bira ÅŸiÅŸeleme kovasında karıştırıldıktan sonra hortumla ÅŸiÅŸelere aktarılır.    Üstünde 2-3 santimetre boÅŸluk kalacak ÅŸekilde doldurulan ÅŸiÅŸelerin aÄŸzı, çevirmeli olmayan kapaklarla sıkıca kapatılır. Bira oda sıcaklığında karanlık bir yerde en az 2 hafta bekletilir.Lezzetin artması için bekleme süresi uzatılabilir. Bütün bu zahmete girerseniz, ellerinizle hazırladığınız biranın tadına bakabilirsiniz.    Â
button