Güncelleme Tarihi:
Türk sinema tarihinin en komik karakterlerinden biri olan Kemal Sunal 2000 yılında hayatını kaybetmiş ve tüm Türkiye’yi yasa boğmuştu. Sunal, 11 Kasım 2014; yani bugün yaşıyor olsaydı 70. Yaş gününü kutluyor olacaktı.
Dünyanın en büyük online arama motoru Google, ana sayfasında yayınladığı doodle’la Kemal Sunal’ın doğum gününü kutladı. Sunal, 3 Temmuz 2000 tarihinde, Balalayka filminin çekimleri için Trabzon’a uçakla giderken kalp krizi geçirerek hayata veda etmişti.
İŞTE GOOGLE'IN HAZIRLADIĞI KEMAL SUNAL DOODLE'I:
OYUNCULUĞA NASIL BAŞLADI?
Kemal Sunal’ın oyunculuk kariyeri okulu olan Vefa Lisesi’nde “Zoraki Tabip” isimli oyunla başladı. İlk oynadığı oyunla tiyartroyu çok seven ünlü komedyen, yeteneklerini geliştirdi ve Kenterler Tiyatrosu’nda porfesyonelleşti. Ardından Ulvi Uraz sahnesinde uzun yıllar görev aldı. Deve Kuşu Kabare’ye girdikten sonra ise Yeşilçam’ın unutulmaz yönetmenlerinden Ertem Eğilmez, Sunal’ın oynadığı bir oyunu izledi.
Eğilmez, ‘Şaban’ı çok beğendi ve onu “Tatlı Dillim” filminde basketbolcu rolü ile filminde oynattı. Sunal’ın sinema kariyeri böylece başlamış oldu.
Ertem Eğilmez’le çalışmaya başlayan Sunal, daha sonraki yıllarda da hep onunla birlikte çalıştı. 70’li yıllardan sonra herkes Kemal Sunal’ı tanıyordu artık. Gerek yapımcılığını üstlendiği filmleri gerekse Ertem Eğilmez’in filmlerinde onlarca kez oynadı. 7’den 70’e herkesin sevgilisi oldu. 1974 yılında Gül Sunal ile evlendi ve evliliğinin üzerinden 3 yıl sonra Ali Sunal dünyaya geldi. Ardından Ezo isimli bir de kızı dünyaya geldi.
EĞİTİMİNİ YARIDA KESMEDİ
Kemal Sunal, darbe döneminde okulu bırakmak zorunda kalmıştı. Ardından 51 yaşında Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo ve Televizyon bölümünden mezun oldu.
Ünlü Komedyen en son 1999 yılında Propagan’da filminde rol aldı. 2000 yılında ise Balalayka isimli filmde oynamak için Trabzon’a uçakla giderken kalp krizi geçirerek hayata gözlerini yumdu. Ömrü boyunca toplam 82 filmde oynadı Sunal. “Şaban” ismi onun lakabı oldu. 70’li, 80’li ve 90’lı yıllar onun filmleriyle geçti. Tam 4 nesil onu izleyerek gülmeye devam ediyor.
İŞTE KEMAL SUNAL’IN HÜRRİYET GAZETESİ’NE VERDİĞİ SON RÖPORTAJ
Gazetemizin telefonları iki yıl önce adeta kilitlenmişti. Herkes ‘‘Kemal Sunal öldü deniliyor, doğru mu?’’ diye soruyordu... Bunun üzerine biz de Kemal Sunal'ı arayıp buluyor ve konuşuyorduk. İşte, iki yıl önce Kemal Sunal'la ölümünün üzerine yaptığımız o sohbet...
ÖLMEDEN MATEM TUTULDU
- Kemal Bey, önce sağlığınızı sormak istiyoruz. Çünkü her gün yüzlerce telefon alıyoruz. Kimi hayranlarınız iki gözü iki çeşme ‘‘Kemal Sunal öldü mü?’’ diye soruyorlar. Sizi öldü sanarak kahrolan hayranlarınıza buradan bir mesaj vermek ister misiniz?
(Kemal Sunal gülüyor...)
‘‘Sanırım çok sevildiğim için çıkıyor bu tip asılsız söylentiler. Geçen yıl da bu söylentiler çıkarıldı. Sokakta görenler, boynuma sarılıp ‘Allahım şükürler olsun yaşıyor' diyordu.
Şimdi de aynı şey söz konusu. Televizyona çıkıp ben ölmedim dememe rağmen pek çok kişi matemini sürdürdü. Düşünebiliyor musunuz, ölmeden öldüğünü görüp, nasıl matem tuttuklarına tanık olan bir başka adam var mıdır acaba!’’
Neler uyduruyorlar
(Kemal Sunal gülümsüyor...)
‘‘Şimdi ölümüm konusunda denilen de şuymuş.
‘Kemal Sunal ölmeden önce vasiyet etmiş. Öldükten sonra hayranlarından uzunca bir süre bu haberin gizlenmesini, bu zaman içinde de filmlerinin sık sık televizyonlardan gösterilmesini istemiş.'
Yahu neler de uyduruyorlar. Hayret...’’
Sözünü tutamadı
- Herhangi bir hastalığınız yok, değil mi?
‘‘Ne kan kanseriyim, ne veremim, ne boğmacayım, ne kuşpalazıyım, ne uyuzum.’’
(Kemal Sunal'la birlikte gülüyoruz...)
‘‘Kısacası ölmedim, ölmeye de hiç niyetim yok...’’
Keşke, öyle olsaydı... Keşke Kemal Sunal bu sözünü tutsaydı... Keşke... Ve şimdi de ‘‘Kemal Sunal öldü’’ haberi, sadece o günlerdeki gibi ardından gülünen bir asılsız söylenti olarak kalsaydı...