Kemal Kılıçdaroğlu: Narsist kişiler kural tanımaz

Güncelleme Tarihi:

Kemal Kılıçdaroğlu: Narsist kişiler kural tanımaz
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2016 22:03

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Anayasa Mahkemesi’nin gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül hakkında kararı ile ilgili “Saygı duymuyorum” diyen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı, “Bir ülkenin cumhurbaşkanı topluma, hukuka örnek olur; hukuka, kanunlara, yargıya saygı duyar. Ama bir kişinin narsist özelliği ortaya çıkmışsa o hiçbir kuralı tanımaz” sözleriyle eleştirdi.

Haberin Devamı

Muhasebeciler Haftası nedeniyle dün TÜRMOB’u ziyaret eden Kılıçdaroğlu, gündeme ilişkin sorulara şu yanıtları verdi:

ONU BIRAKMAMIZ LAZIM

(Erdoğan’ın sözleri) Böyle bir soruya muhatap olmak benim için gerçekten son derece üzücü. Bir ülkenin cumhurbaşkanı topluma, hukuka örnek olur, hukuka saygı duyar, kanunlara, yargıya saygı duyar. Ama bir kişinin narsist özelliği ortaya çıkmışsa o hiçbir kuralı tanımaz. Çünkü onun söyledikleri kuraldır ona göre. Ne yasayı, ne anayasayı, ne de diğer kuralların hiçbirisine uymaz, uymamayı da görev sayar. Bu kişiyle, sorumluluk hisseden bir siyasi partinin genel başkanının muhatap olmasını üzüntüyle karşılıyorum. Onu bırakmamız lazım. Kendisi ne söylerse söylesin, neyi dillendirirse dillendirsin. Hukuk nedir? Hukuk, bir toplumda yaşayan tüm canlıların, tüm doğanın güvencesi demektir. İnsanların güvencesi demektir. Hukuku kim dağıtır, mahkemeler. ‘Ben mahkeme kararına saygı duymayacağım, uymayacağım’ demek narsist kişiliğin çok öne çıktığı bir olaydır. Yargı da, parlamento da, siyasi partiler de, iktidar da, sivil toplum kuruluşları da eleştirilebilir. Ama siz eleştirmenin ötesine geçiyorsunuz, ‘Saygı duymuyorum ve uygulamayacağım’ diyorsunuz.

KİMSİN SEN

Haberin Devamı

Kimsin sen? Sen çıktın TBMM önüne anayasaya sadakattan ayrılmayacağına, kurumların uyum içinde çalışacağına namusun ve şerefin üzerine yemin ettin. Namus ve şeref kavramı bitti onun için. Şimdi hukukun da içini boşaltacaklar. Kurallar da bitecek. Narsist kişiler kural tanımaz, yasa tanımazlar, anayasa tanımazlar, bunlar kendi söylediklerinin kural olduğunu ve herkesin ona uyması gerektiğine inanırlar, bunların sağlıklı ruh yapıları yoktur. Bütün bu özelliklere, söylemlere baktığınızda karşınıza bir kişi çıkacaktır, bu kişiyi siz de tanıyorsunuz.

Anayasa Mahkemesi Başkanı’nın söylemleri bir yargıcın titizliğiyle düşüncelerini aktarıyor.

ANAYASA YANITI

Meclis Başkanımıza yanıtı (Anayasa komisyonuna katılma davetiyle ilgili) yarın (bugün) göndereceğim. İlk mektuptaki görüşümüz neyse aynı görüşümüz devam ediyor; görüş farklılığımız söz konusu değil. İlk mektupta hangi gerekçelerle masaya oturacağımızı gayet net şekilde ifade etmiştik. Onları dikkate alarak bizi davet ettiler. Hiçbir zaman masayı devirmedik, bu söylem yanlış. Toplantıyı bitiren de TBMM Başkanı’dır.  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!