Güncelleme Tarihi:
Buna karşın Latin Amerika ülkeleri, Doğu Avrupa, Akdeniz havzası ülkeleri ve Türkiye’deki büyümenin dış sermayenin yardımıyla gerçekleştiğini belirten Derviş, bunun da cari açık tehlikesine yol açtığını ifade etti.
Bunun ekonomilerin kırılganlığını artırdığının altını çizen Derviş, “Türkiye ekonomisinin yıllardır sürdürdüğü büyüme grafiğine bakıldığında art arda gelen düzenli büyümelerin ardından bir anda ciddi küçülmeler yaşanmaktadır” diyerek bu kırılganlığın yarattığı olumsuz sonucu özetledi.
Derviş Türkiye’nin iç tasarrufunu artırması gerektiğini söyledi. “Ben cari fazla olsun demiyorum. Elbette ki dışarıdan finansman alınabilir. Ancak bunun yüzde 3-4’lük makata kalması ve uzun vadeli programlarla sağlanması sağlıklı olacaktır” derken makasın yüzde 6-7 seviyesine kaymasının tehlike yarattığını da belirtti.
ŞİMŞEK DAHA UMUTLU
Daha sonra söz alan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Derviş’in işaret ettiği tehlikelerin geçerliliğini yadsımadı. Türkiye’nin tasarruf alanında sorunlar yaşadığını doğrulayan Şimşek, cari açığın sorumlusu olarak Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını ve dolayısıyla artan petrol ve doğalgaz fiyatlarını ve Türkiye ekonomisinde geleneksel sektörlerin ağırlığını gösterdi.
Bunun yanı sıra Türkiye’nin istihdam piyasasında esnekliği sağlayamadığını ifade eden Şimşek sorunların çözümü için özellikle yenilenebilir enerji alanında Ar-Ge çalışmalarına ve rekabeti artırmak için inovasyona ağırlık verdiklerini belirtti.
Ayrıca eğitim ve sağlık alanlarında ayrılan bütçeyi en üst seviyelere çıkararak Türkiye’nin genç nüfusuna yatırım yaptıklarını da anlatan Şimşek, bu uzun vadeli çabaların sonucunda engellerin aşılacağına inandıklarını ifade etti.
Şimşek, bu olumlu demografik faktörlerin yanında kamu borcu stokunun bir endişe olmaktan çıktığını, enflasyon hala nispeten yüksek olsa da tek basamaklı değerlere indiğini ve kamu finansmanının sorunsuz olduğunu hatırlatarak tablonun o kadar da karanlık olmadığını belirtti.
Şimşek, “Türkiye kendi bölgesindeki diğer ülkelerden ve AB’den daha hızlı büyüyecek. Geçen yılki çıkış rakamları bir sürpriz değil” dedi.
GELECEK GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERİN ELİNDE
Panelin diğer katılımcıları London School of Economics Öğretim Üyesi Lord Nicholas Stern ve Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ulrich Zachau da konuşmalarında gelişmekte olan ülkelerin hem ekonomik büyüme hem de politika yapımı açısından dünyanın liderliğini ele geçirdiğine dikkat çekti.
Her iki uzman da büyüme ve gelişmenin istikrarı için yenilenebilir enerjinin ve temiz teknolojinin önemine dikkat çekti.