İsmail AKTAŞ/Ayşegül USTA/İSTANBUL
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2011 00:00
31 yıl sonra Türkiye’ye dönen Kemal Burkay havalimanında izdihama neden olurken, ezilme tehlikesi geçirdi. Kürt siyasetçi ve yazar Burkay, 12 Eylül darbesinden önce yurt dışına kaçmıştı.
12 Eylül darbesinden birkaç ay önce yurt dışına kaçan ve 31 yıldır İsveç’te yaşayan Kürt siyasetçi ve yazar Kemal Burkay, dün Türkiye’ye döndü. Karşılamaya gelenler havalimanında izdihama neden olurken Burkay da ezilme tehlikesi geçirdi. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın dönüş çağrısı yaptığı Kürt aydını Kemal Burkay, İsveç’in başkenti Stockholm’den İstanbul
Atatürk Havalimanı’na Türk Hava Yolları uçağıyla dün saat 17.20’de geldi. Burkay’ı saatler öncesinden karşılamaya gelenler arasında kızı Berivan Kaya, yeğeni türkücü Seher Dilovan, İstanbul Vali Yardımcısı Ahmet Aydın ile Hak ve Özgürlükler Partisi (HAKPAR) Başkanı Bayram Bozyel de vardı. Burkay, Dış Hatlar Geliş Salonu’nda zılgıt ve çiçeklerle karşılandı.
Ezilme tehlikesi geçirdi
Burkay’ın posteri ile Kürtçe ve Türkçe “Özgürlük ve barışın insanı hoş geldiniz” yazılı afişi taşıyan gruptakiler, havalimanı çıkışında bekleyen aracına kadar eşlik etti. Bu sırada görüntü almak isteyen basın mensupları ile Burkay’ı karşılayan gruptakiler arasında arbede yaşandı. Burkay da ezilme tehlikesi geçirdi. Kemal Burkay, havalimanından geçtiği Taksim Hill Otel’de basın toplantısı düzenledi. Türkiye’ye dönmek için koşulların şimdi oluştuğunu söyleyen Burkay, Hükümet’in “Kürt açılımı” sürecinin cesaretli bir adım olduğunu ancak desteklenmediğini söyledi. Burkay, açıklamasında şunları kaydetti:
Açılım desteklenmedi
“Ülkede hükümetin başlattığı bir açılım süreci vardı. Cesaretli bir adımdı. Umuyorum tüm engellere rağmen devam edecek. Başbakan da çok önemli açıklamalar yaptı. Her şeyin bir lidere bir partinin iyi niyetine bağlı olmadığını biliyorum. AK Parti, Kürt açılımı yaptığında sol kesim olarak destek vermedik. ‘Bunlar dincidir, gercidir’ dedik. Alevi kesimde karşıt bir tavır aldı. Kürt siyasi hareketi de, maalesef açılım sürecine destek vermedi. Hükümet iyi adımlar attığı zaman cesaretlendirmek gerekir. Bu oylarınızı AK Partiye verin anlamına gelmez. Olumlu adım karşısında da statüko karşısında destek vermeliyiz.”
12 Eylül darbesinde vatandaşlıktan çıkarılmıştı
Burkay, 12 Eylül darbesinde vatandaşlıktan çıkarılmış, Turgut Özal döneminde de 1992’de çıkarılan bir yasa ile yurttaşlığı iade edilmişti. 12 Eylül darbesinden birkaç ay önce yurtdışına çıkan Kemal Burkay, 31 yıl boyunca İsveç’te yaşadı. Burkay hakkında Kürdistan Sosyalist Partisi adlı örgütün kurucusu ve yöneticisi olduğu gerekçesiyle, 1974 yılında soruşturma başlatılmıştı. 1980’de rafa kalkan dosya bir süre önce yeniden açıldı ve savcılık Burkay hakkında kovuşturmaya yer olmadığı gerekçesiyle, takipsizlik kararı verdi.