Güncelleme Tarihi:
Saç kaybı milyonlarca erkeğin korkulu rüyası. Günümüzde bu soruna adanmış koca bir endüstri bulunuyor. Üretilen çözümlerin hiçbiri tedavi niteliğinde olmasa da, her yıl yüzlerce ürün piyasaya sürülüyor. Bir tedavisi yok, çünkü saçları oluşturan foliküllerin sayısı doğum anında belirleniyor ve sonrasında sayısında hiçbir artış gerçekleşmiyor. Her bir insanın ortalama 100 bin adet saç folikülü var ve bunlarzaman içinde yeni saç üretimi yapamadığında, saçlarda azalma başlıyor.
Her bir folikülün yeni saç üretme sayısı da kısıtlı olduğundan, buna herhangi bir çare bulunamıyor. En azından bugüne dek öyleydi. Pennsylvania Üniversitesi’nden Dr. George Cotsarelis, Wnt isimli geni değişime uğratarak, fareler üzerinde gerçekleştirdiği deneylerinde saç foliküllerinin performansını arttırmayı başardı. Çalışmanın sonuçları öylesine geniş bir alanda etki yaratıyor ki, artık hem yeni saçlara kavuşmak hem de cilt sorunlarını ve yara izlerini kalıcı şekilde tedavi etmek mümkün olabilir. Çünkü Wnt aslında yaraların tedavisinde devreye giren bir gen.
Deneyin sonuçları, ciltteki bir yaranın iyileşmesi esnasında, saç foliküllerinin de gelişebileceğini gösterdi. İşte bu sürecin dış müdahale ile manipüle edilmesi sonucunda saç foliküllerinin sayısını arttırmak bile mümkün olabilir. Cotsarelis’in deneyleri sırasında, bir farenin cildinden çok ufak miktarda bir doku alınarak, tedavi edilmesi gereken bir yara oluşturuldu. Bu durum, doğal olarak, yaralı bölgedeki kök hücre aktivitesini hareketlendirdi. Fakat Wnt geni bloke edildiğinde foliküllerin gelişmediği tespit edildi. Gen uyarıldığındaysa, ciltteki yara, geriye en ufak bir iz bırakmadan iyileşti.
Hatta sonunda üzerindeki bölgede tekrar tüylenme başladı. Üstelik yeni devreye giren bu foliküllerin oldukça sağlıklı oldukları da tespit edildi. Deneyde kullanılan gen terapisi teknolojisinin lisansı alındı, kullanılmaya hazır duruma getirildi. Tabii öncelikle klinik deneylerin tamamlanması, yani insanlar üzerinde de aynı sonucun yakalanması gerekiyor.