Kelaynakların sayısı artıyor

Güncelleme Tarihi:

Kelaynakların sayısı artıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2002 16:15

Şanlıurfa'nın Birecik İlçesi'ndeki üreme istasyonunda yetiştirilen, nesli tükenmekte olan kelaynakların sayısı 60'a yükseldi.

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Bölge Müdürlüğü ile Birecik Kelaynak Üreme İstasyonu yetkililerinden aldığı bilgiye göre, 1950'lerde Birecik'te binden fazla olan kelaynakların sayısı, 1954 yılından itibaren önemli ölçüde azaldı.

Yetkililer, kelaynakların nesillerini korumak için 1972 yılında Orman Genel Müdürlüğü'nce Birecik İlçesi'nde Kelaynak Üreme İstasyonu'nun kurulduğunu anımsatarak, geçen yıl 19 yavrunun yumurtadan çıkmasıyla kelaynak sayısının 60'a yükseldiğini belirttiler.

Şubat aylarında Birecik'e gelen kelaynakların, üremelerini yapıp Temmuz'da bölgeden göç ettiklerini ifade eden yetkililer, şunları söylediler:

''Tek eşli olan ve dünyada sadece Birecik ile Fas'ta koloni halinde yaşayan kelaynaklar, her yıl aynı eşle yuva yapar. Ergenlik çağını doldurmaları için 5 yaşına ulaşmaları gerekmektedir. Kelaynakların ortalama ömürleri ise 25 ile 30 yıl arasındadır.''

Eski el yazması belgelerden, kelaynakların Avrupa'da 1504 yılındanitibaren yaşadıkları belirlendi. Orta Avrupa'da Alpler bölgesinde yaşayan kelaynaklar, ilk defa 1555 yılında Gassner'in Historia Animalium adlı eserinde ''Corvus Sylvaticus'' adıyla tarif edildi ve yaşam biçimleri hakkında bilgi verildi. Daha sonraları Avrupa'da kaybolan kuşların, Ortadoğu ve Afrika ülkelerine göç ederek, bu bölgelerde yaşadıkları tespit edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!