Kelaynaklar Türkiye'yi sevdi

Güncelleme Tarihi:

Kelaynaklar Türkiyeyi sevdi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2001 13:49

Şanlıurfa`nın Birecik İlçesi`nde kurulu Kelaynak Üreme İstasyonu`ndaki kelaynak kuşlarının, Türkiye`nin ekolojik dengesine uyum sağladıkları, sayılarının son 5 yılda 75`e ulaştığı bildirildi.

Haberin Devamı

GAP Bölge Kalkınma İdaresi (BKİ) Bölge Müdürlüğü ile Birecik Kelaynak Üreme İstasyonu yetkililerinin verdiği bilgiye göre, 1950`lerde Birecik`te binden fazla olan kelaynak kuşlarının sayısında, 1954 yılından itibaren önemli ölçüde azalma görüldü.  

Nesli tükenmekte olan kelaynakların, azalma nedenlerini, zirai ilaçlar, ekolojik dengenin bozulması ve avcılar tarafından vurulmalarıolarak bildiren yetkililer, göç eden kelaynak kuşlarının, Lübnan-İsrail yoluyla Nil Vadisi veya Kızıldeniz sahiline gittiklerine işaret ettiler.  

Yetkililer, kelaynakların nesillerini korumak için 1972 yılında Orman Genel Müdürlüğü`nce Birecik`te Kelaynak Üreme İstasyonu`nun kurulduğunu anımsatarak, şunları söylediler:    "Bu istasyonda önce 2 ergin ve 9 yavru kuş ağ ile tutularak kafese konuldu. Üreme, 1977 yılında başladı. Rendelenmiş siyah yağsız et, havuç, haşlanmış yumurta ve yem karması ile beslendiler. Şubat 1996 tarihinde üreme istasyonunda bulunan 52 kelaynak kuşu üreme için serbest bırakıldı. Üreme mevsimi sonunda 23 yavru ile toplam sayı 75`eyükseldi. Yöre halkı tarafından (Keçelaynak) olarak adlandırılan kuşlar, kutsal sayılır. Kelaynaklar, ayrıca Birecik`e gelişleriyle birlikte baharı müjdelerler."

Yetkililer, şubat ayında Birecik`e gelen kelaynakların, üremelerini yaptıktan sonra temmuz ayında bölgeden göç ettiklerini belirterek, "Tek eşli olan ergin kelaynaklar, her yıl aynı eşle yuva yapar. Erginlik çağını doldurmaları için 5 yaşına ulaşmaları gerekmektedir. Ortalama ömürleri ise 25 ile 30 yıl arasındadır" diye konuştular.  
     
KELAYNAKLARIN TARİHÇESİ  
     
El yazması belgelerden, kelaynakların Avrupa`da 1504 yılından itibaren yaÅŸadıkları tespit edildi. Orta Avrupa`da Alpler bölgesinde yaÅŸayan kelaynaklar, ilk kez 1555 yılında Gassner`in  "Historia Animalium" adlı eserinde "`Corvus Sylvaticus" adıyla tarif edildi veyaÅŸam biçimleri hakkında bilgi verildi.Â

Haberin Devamı

 Daha sonraları Avrupa`da kaybolun kuşların, Ortadoğu ülkelerine veAfrika`ya göç ederek buralarda yaşadıkları belirlendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!