Kelaynaklar kafeslendi

Güncelleme Tarihi:

Kelaynaklar kafeslendi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2002 15:09

Şanlıurfa'nın Birecik İlçesi'ndeki üreme istasyonunda yetiştirilen, nesli tükenmekte olan kelaynak kuşları, göç mevsiminde telef olmamaları için kafeslere alındı.

Haberin Devamı

Orman Bölge Müdürü Necmettin Büyükkılıç, 1950'li yıllarda Birecik'te binden fazla olan kelaynakların sayısının 1954'ten itibaren azalmaya başladığını hatırlatarak kuşların neslini korumak için 1977 yılında üreme istasyonu kurulduğunu söyledi. 

Üreme istasyonundaki çalışmalar sonunda kelaynak sayısının bu yıl 74'e yükseldiğini anlatan Büyükkılıç, şöyle konuştu: 

''İlkbaharda doğaya bırakılan kelaynaklar göç mevsiminde telef olduklarından dolayı yeniden kafeslere konularak korumaya alındı. Mısır'a göç eden kelaynaklar buradaki tarım arazilerinde yapılan ilaçlama nedeniyle ölüm riskiyle karşı karşıyalar. Kelaynakların neslini koruyabilmek için bu yıl göçün önüne geçtik. Kelaynakları gelecek yıl ilkbaharda yeniden doğaya bırakacağız.''

Tek eşli olan ve dünyada sadece Türkiye'de ve Fas'ta koloni halinde yaşayan kelaynak kuşlarının ergenlik çağına gelebilmeleri için 5 yaşına ulaşmaları gerekiyor. Kelaynak kuşlarının ortalama ömürleri ise 25-30 yıl arasında değişiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!