Güncelleme Tarihi:
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zooteknik Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Mehmet Bingöl, keçi sütünün tedavi edici ve kendine özgü üstün özelliklerden dolayı birçok hastalıkların tedavisinde kullanıldığını söyledi.
Keçi sütünün düzenli olarak tüketilmesinin, egzama, astım, sindirim rahatsızlıkları, varisle ilgili bazı rahatsızlıklar ve bazı alerjik durumların tedavisinde yararlı olduğunu ifade eden Bingöl, şöyle konuştu:
''Keçi sütünden yapılan başta yoğurt ve peynir olmak üzere birçok ürün, Avrupa'da özel sağlık dükkanlarında (Healt Shop), özel fiyatlarasatılmaktadır. Batılı doktorların raporlarında, kendilerine astım, alerji, hazım sorunları, bazı cilt rahatsızlıkları, bebek egzamaları ve iştahsızlık ile öksürük nöbetleri gibi birçok çeşitli şikayetlerle gelen hastaların tedavileri ilaçlarla başarılamadığı halde keçi sütü ürünleri kullanılarak başarıldığı belirtilmektedir.''
Bingöl, keçi sütünün önemli bir kullanma yeri ve nedeninin de, bebeklerde görülen Sudden Death (Ani ölüm) olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
''Tıp raporlarına göre, 2-24 haftalar arasında en tehlikeli olan ve bebeklerde kusma, ishal, karın ağrısı, burun akması, hırıltılı nefes alma veya deride kızarık-kabarık görüntüler, egzama gibi durumlar gösteren ve bu nedenlerle teşhiste yanıltıcı olan bazı gelişmelerin, bebeklerin inek sütüne alerjik oluşları ile ilgili oldukları görülmüştür. Bu durum bebeklerde görülen ani ölümlerin üçte birinin nedenidir. Böyle bebeklere inek sütü yerine keçi sütü verilmesi gerekmektedir. Ayrıca keçi sütü, anne sütlerinin yetersizliğinde bebeklerin beslenmesinde takviye edici olarakta önerilmektedir.''
Keçi sütünün ''buffer'' özelliğinin inek sütünden fazla olduğunu da dile getiren Bingöl, ''Bu nedenle keçi sütü mide ülserlerinin tedavisinde daha etkili olmaktadır'' dedi.