Güncelleme Tarihi:
Çeşitli alanlarda ülkeye önemli hizmetler veren kişilerin yetiştiği Kırşehir ve çevresinde daha önce geniş çaplı kültürel bir araştırma yapılmadığını öngörerek “Keçi Kalesi'nin Bağrında Bir Türkmen Oymağı” adlı kitabını yaklaşık iki yılda hazırladığını söyledi.
Osmanlı döneminde esnaf arasında ticari dayanışmanın başlangıcı sayılan Ahiliğin Kırşehir'den yayıldığını ifade eden Atabay, kitabında Ahi Evran'ın yanı sıra bu bölgeden yetişen Aşık Paşa, Hacı Bektaş Veli, Ahmed Gülşehri, Muharrem ve Neşet Ertaş, Çekiç Ali, Şemsi Yastıman gibi önemli kişilerin biyografilerine kitabında yer verdiğini anlattı.
Atabay, Kırşehir kent merkezine 12 kilometre uzaklıktaki Özbağ beldesine bağlı Kızılcaköy Mahallesi'nin bulunduğu alana yaklaşık 800 yıl önce yerleşen Türkmenlerin gelenek ve görenekleriyle ticari yaşamının, günümüzde İç Anadolu'nun kültürel değerlerinin temellerini oluşturduğuna işaret ederek, şöyle dedi: “21'inci yüzyıl küreselleşme teorileri ve pratiklerinin asrı olarak gündeme gelmiş, her olay ve olguya bu cepheden bakılmaya başlanmıştır. Yeni emperyalizm ya da sömürgecilik düzeni diyebileceğimiz küreselleşme, tek tip ve tüketen insan tipi yaratma çabasıyla orijinal yapılara, toplumların kendilerine has davranış biçimlerine, giyim, kuşam, eğlence gibi folklorik ögelerine de şekil vermeye başlamıştır. Bu nedenle yok olmaya yüz tutmuş, kıyıda köşede kalmış, sayıca az insanların devam ettirdiği, ancak bir o kadar da orijinal kültür unsurları yeni teknik araç ve gereçlerin dayatmaları ile karşı karşıya kalarak yaşam savaşına girmiştir. Hazırlayıp sunduğum bu kitapla sadece folklorik araştırma yapmayıp, tarih, edebiyat ve etnografyayı bir araya getirmeye çalıştım.”
Kızılcaköy Türkmenlerinin kültürel değerleri
Atabay, kitabın altyapısını oluşturmaya başladığında elde ettiği bilgiler karşısında köklü kültürel değerler dizisinin Kırşehir'den tüm Anadolu'ya yayıldığını anladığını belirterek, her Anadolu kentinde bulunabilecek kaleler, mezarlıklar, köy odaları, örf, adet ve ananeleri kitapta anlatmaya çalıştığını kaydetti.
Kızılcaköy Türkmenlerine özgü seyirlik halk oyunları, köyün tarihçesi, bölgenin manevi önderleri, aşıkları, halk inanışları, yemek kültürü, kullandıkları yerel kelimeler, sülale isimleri, tarihi Keçi Kalesi, bölge insanının eskiden sahip olduğu inanç ve pratikleri geçmişten günümüze oluşan seyrinde okuyucularına sunduğunu dile getiren Atabay, “Bu araştırmayla bağrından Ahi Evran, Süleyman Türkmani, Ahmedi Gülşehri ve Aşık Paşa gibi dehaları çıkarmış, Muharrem Ertaş, Çekiç Ali, Şemsi Yastıman ve Neşet Ertaş'tan günümüze süregelen kültür elçileriyle Kırşehir'in yazılı hafızasına yeni katreler eklemeyi hedefledim” diye konuştu.
Atabay, Ahilik, Bektaşilik ve Mevlevilik anlayışlarının temellerinin Kırşehir'de geçmişte oluşan köklü değerlerle sağlamlaştırıldığını bildirerek, İç Anadolu kültürünün oluşmasına katkı sağlayan Kızılcaköy Türkmenlerinin yaşayışlarını Kızılcaköy Mahallesi'ndeki yaşlılarla bire bir görüşerek kitabında aktarmaya çalıştığını sözlerine ekledi.
Serdar Atabay
Serdar Atabay, Kırşehir'de 1977 yılında doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde tamamlayan Atabay, Kütahya'da Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümünden mezun oldu.
Kütahya Manyezit İşletmeleri AŞ'de (KÜMAŞ) maden mühendisi olarak çalışmaya devam eden Atabay, Türk halk şiirinde aşıklık geleneğine bağlı şiirler yazdı. Atabay'ın şiirleri ve eserleri, DPÜ Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Türk Halk Edebiyatı Anabilim Dalı Türk Folklor Araştırmaları alanında 'Aşık Serdar Atabay'ın Hayatı-Sanatı ve Şiirleri” adıyla 2007 yılında İbrahim Özen tarafından lisans tezi olarak incelendi.
Şiirlerine bazı gazete, dergi ve bazı edebi içerikli internet sitelerde yer verilen Atabay'ın “Keçi Kalesi'nin Bağrında Bir Türkmen Oymağı” adlı kitabı, SFN Yayınevince yayımlandı.