Güncelleme Tarihi:
Van’da 7 Haziran 2012 tarihinde KCK’ya yönelik yapılan operasyonda, aralarında Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, Özalp Belediye Başkanı Murat Durmaz, Edremit Belediye Başkanı Abdulkerim Sayan, BDP İl eski Başkanı Cüneyt Caniş, Van Belediye Başkan Yardımcısı İhsan Güler’in de bulunduğu 13 şüpheli gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan 10’u tutuklandı. Yapılan soruşturma sonrası KCK şüphelileri hakkında hazırlanan iddianameyle ’örgüt üyeliği’ suçundan 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Davanın ilk duruşması da 1 ay önce yapıldı. 100 avukatın müdahil olduğu ilk duruşma sonrası mahkeme heyeti Özalp İlçesi Belediye Başkanı Murat Durmaz ve Edremit İlçesi Belediye Başkanı Abdulkerim Sayan’ı tahliye etti.
DURUŞMA SALONUNDA BOMBA KONTROLÜ
KCK davasının ikinci duruşması bugün yapıldı. Aralarında Van Belediye Başkanı Bekir Kaya’nın da bulunduğu 8 tutuklu sanık, geniş güvenlik önlemleri altında Van F Tipi Cezaevi’nden duruşmaya getirildi. Sanıkların alınmasından önce jandarma
duruşma salonunda özel eğitimli köpekle bomba araması yaptı. 40 avukatın müdahil olduğu duruşmayı Özgün müzik sanatçısı Suavi, sanık yakınları ve bazı BDP’liler izlemek için salona alındı. Sanatçı Suavi, Diyarbakır ve diğer illerdeki KCK duruşmalarına bakıldığında Van’da da ümit verici gelişmelerin yaşandığını söyledi. Suavi, duruşma sonrası Bekir Kaya’nın da tahliye edilmesini ve bunu davul zurnayla kutlamayı arzuladıklarını ifade etti.
AVUKATLAR DURUŞMAYI TERKETTİ
Van’da aralarında Van Belediye Başkanı Bekir Kaya’nın da bulunduğu 8’i tutuklu 13 sanıklı KCK duruşması saat 09.30’da başladı. Duruşmada sanık avukatları ile mahkeme heyeti arasında gergin anlar yaşandı. Geçen duruşmada sanık avukatlarının, iddia makamının gizli tanığının dinlenmesi talebi mahkeme heyeti tarafından kabul edilirken, duruşma salonunun buna uygun olmadığı gerekçe gösterilerek gizli tanık bugünkü duruşmaya getirilmedi.
Bunun üzerine müdahil avukatlar güvenlik güçlerinin tanık koruma kanununun gereğini yerine getirmediklerini belirterek, suç duyurusunda bulunulmasını istedi. Sanık avukatlarının gizli tanık ifadelerinin de dosyadan çıkarılma talebi mahkeme heyeti tarafından reddedilince, avukatlar adil bir yargılama olmadığını belirterek duruşma salonunu terketti.
SANIKLAR MAHKEME HEYETİNE SIRT DÖNDÜP KÜRTÇE CEVAP VERDİ
Zaman zaman sanıkların Kürtçe konuştuğu duruşma salonundan avukatların çıkmasının ardından, sanıklar da sandalyelerini ters çevirip sırtları mahkeme heyetine dönük şekilde oturmaya başladı. Mahkeme heyeti bir süre bekledikten sonra sanıklara bir şey söyleyip söylemeyeceklerini sordu. Sanıklar tek tek mahkeme heyetine dönüp Kürtçe "Söyleyecek bir şeyimiz yok. Duruşmayı terk etmek istiyoruz" dediler.
Bu sırada duruşma salonunda bulunan izleyiciler de sanıkların bu protestosunu alkışladı. Mahkeme heyeti sanıkların sorulara Kürtçe cevap verdiğini ve anlaşılmadığını zabıtlara geçirdi. Mahkeme heyeti sanıkları dinledikten sonra tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamına, duruşmanın da 29 Mart 2013’te görülmesine karar verdi.