Güncelleme Tarihi:
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın terör örgütü PKK’nın gizli şehir yapılanması KCK/TM’ye yönelik soruşturması kapsamında düzenlenen 4 ayrı operasyonda gözaltına alınan ve aralarında BDP’li 12 belediye başkanının da bulunduğu 104’ü tutuklu, 19’u firari 152 sanığın yargılanmasına bugün Diyarbakır 6’ıncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Sanıklar, duruşma için adliye binası içinde özel yapılan 500 kişilik salonda 16’ıncı kez hakim karşısına çıktı. Duruşmaya, tutuklu 104 sanıktan 100’ü, tutuksuz sanıklardan ise aralarında Diyarbakır merkez Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, BDP’nin kurucu genel başkanı Demir Çelik’in de bulunduğu 4 sanık katıldı.
Davanın tutuklu kadın ve erkek sanıkları, salona ayrı ayrı getirildi. Diyarbakır D Tipi Cezaevi’nde tutulan sanıklar saat 09.00’da cezaevi araçlarıyla adliyeye getirilirken, bunlara polis ve jandarma araçları eşlik etti. Duruşma nedeniyle Diyarbakır adliyesi etrafın sıkı güvenlik önlemleri alındı.
Duruşmayı, BDP milletvekilleri Akıl Birdal, Sebahat Tuncel, Ayla Akat Ata ile yurtdışıdan gelen insan hakları aktivistleri izledi.
Duruşma saat 10.15’de tutuklu sanıkların yoklamasıyla başladı. Sanıklar daha önceki duruşmalarda olduğu gibi bugün de Kürtçe ’buradayım’ diyerek cevap verdi.
Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz, sanıklardan Serdar Ziriğ, Mazlum Tekdağ, Hatip Dicle, Zülküf Karatekin, Selanik Önder ve Ahmet Ertak hakkında başka mahkemelerde ’terör örgütü propagandası yapmak’ ve ’evrakta sahtecilik’ gibi suçlamalarla açılan dava dosyalarının, kendi dosyalarıyla birleştirildiğini bildirdi.
BAYDEMİR’E YURTDIŞI YASAĞI KALKSIN DİLEKÇESİ
Sanık avukatları, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ve Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş hakkındaki yurtdışına çıkış yasağının kaldırılması için dilekçelerini mahkemeye sundu.
Duruşma sanık avukatlarının beyanlarının ve tahliye taliplerinin alınmasıyla devam etti. Avukat Sedat Yurttaş, "Burada esas konuşması gereken bizler değiliz. Duruşmada esas konuşması gerekenler, dil yasağı nedeniyle savunma yapamayan, konuşamayan sanıklardır. Burada komedi ve dram yaşanıyor. Bu dramın öznesi müvekkiller, biz de figüranları haline geldik" dedi. Yargılamayı ve savunmayı tıkayanın mahkemenin Kürtçe savunmaya ilişkin verdiği karar olduğunu savunan Yurttaş, sanıkların yargılanmaya katılmasının engellendiğini ileri sürdü. Yurttaş, mahkemenin savunmayı yok saydığını belirterek, "Önceki duruşma tutanakları dahi hala elimize ulaşmadı. Sıkıyönetim mahkemelerinde dahi Kürtçe savunma yapıldı. Dil eşitliği, yurttaşlık hukuku istiyoruz. Türkçe bu duruşmada egemen bir dil olarak kullanılıyor. Bu salonda yasaklı dil muamelesine maruz kalmak istemiyoruz. Mahkemenin bir kez daha kararını gözden geçirmesini istiyoruz" dedi.
Sanıkların tahliye edilmesi yönündeki taleplerini dile getireceğini söyleyerek söz alan sanık avukatlarında Mesut Beştaş, dosyanın içeri ile ilgili CD’ler hazırlanarak, AB üye ülkelerin büyükelçiliklerine brifing verildiğini ve Diyarbakır Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nde görevli bir yetkilinin Antalya’da düzenlenen uluslararası bir sempozyumda KCK davasını anlattığını söyledi. Beştaş, mahkemenin bu iki konuyu araştırmasını talep etti. TRT’nin Kürtçe yayın yapan TRT 6’da davayla ilgili belgesel hazırlandığını ileri süren Beştaş, bu konunun da TRT Genel Müdürlüğü’ne sorulmasını istedi.
BAŞKA YERLERDEN İZLENİYORUZ
Duruşmanın kayıt altına alındığını hatırlatan Beştaş, duruşma görüntülerinin canlı olarak Diyarbakır dışında da izlendiğini ima etti. Yargılamayı etkilemeye çalışanların olduğunu iddia eden Beştaş, "Duruşma kayıt altına alınıyor, tabi biz izlenmekten çekinmiyoruz. Ancak, başka yerlerden izleniyoruz kaygısı içerisindeyiz" dedi.
Beştaş, yargılanan sanıkların kapatılan DTP’nin yöneticileri ve üyeleri olduğunu, mahkemenin yargılamayı yürütmekte görevli olmadığını savundu. Beştaş, görevsizlik kararı verilerek dosyanın Anayasa Mahkemesi’ne gönderilmek üzere, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmesini talep etti.
Duruşmaya öğle arası verildi.