Güncelleme Tarihi:
ÖNCE ÖCALAN
KCK yönetiminin, İç Güvenlik Yasa Tasarısı’na yönelik itirazlarıyla Kandil’den dönen heyetin, Öcalan ile yapacağı görüşme önem taşıyor. Öcalan ile HDP heyeti, KCK’nın ‘İç Güvenlik Paketi’ merkezli eleştirilerini masaya yatıracak. Heyet, Öcalan ile yapılacak görüşmelerin ardından hükümet ve devlet heyeti temsilcileriyle buluşacak. Hükümetin bu süre içinde İç Güvenlik Paketi’ne ilişkin itirazları dikkate alan bir adım atması halinde muhtemelen çarşamba günü HDP’nin İmralı heyeti kamuoyunun karşısına çıkacak.
ÇARŞAMBA GÜNÜ
Sürecin başından bu yana dile getirilen ‘Merdiven Yöntemi’ yaklaşımına uygun olarak, hükümetin İç Güvenlik Paketi’ne ilişkin atacağı adımlara karşılık, çarşamba günü yapılması düşünülen açıklamayla gelinen aşama kamuoyuyla paylaşılacak. Sürecin önemli başlıkları arasında yer alan Öcalan’ın ‘Tahkim Edilmiş Ateşkes’ çağrısı hakkında da ‘çarşamba açıklaması’ sırasında bilgi verilecek. Ek olarak, “Kısa sürede müzakerelerin başlayacağı” ilanının da açıklamada yer alması için tartışmalar sürdürülüyor. Hükümetin çözüm perspektifine, PKK’nın Türkiye’ye karşı silahlı mücadeleden vazgeçmesine, Öcalan’ın ‘devletin ve toplumun demokratikleşmesi’ talebine de değinilecek.
DÖNMEMEK ÜZERE
Süreç her iki tarafın mutabakatı doğrultusunda tamamlanırsa Öcalan, 21 Mart Diyarbakır Nevruz kutlamasında “Tahkim edilmiş eylemsizlik” çağrısını resmileştirecek. Çağrı kapsamında PKK dönmemek üzere sınır dışına çıkacak, Türkiye’ye karşı tezlerinde silahı bir araç olarak kullanmaktan vazgeçme kararı alacak. Kandil’deki görüşmelere ilişkin dün öğle saatlerinde yazılı açıklama yapan HDP’nin İmralı heyeti ise şu değerlendirmeleri aktardı:
KANDİL’DE TEPKİ
“KCK yetkilileri, Çözüm Süreci’yle ilgili halen müzakere sürecine geçilmemesinin kabul edilemez olduğunu belirterek, AKP hükümetinin somut olarak müzakere başlıklarında kalıcı barışa gidecek çalışmalar yapmak yerine, kamuoyunda gerçekliğe tekabül etmeyen beklentiler üzerinden algı yönetimi oluşturma çalışmalarıyla zaman harcadığı tespitini yapmıştır. Öcalan’ın hazırladığı müzakere ve çözüm taslağında 15 Şubat’a kadar müzakere başlıklarında mutabakat sağlanması gerektiğine dikkat çeken KCK yetkilileri, AKP hükümetinin çözüm takvimini boşa çıkarmaya çalışan bu tutumunun Kandil’de tepkiyle karşılandığını ifade ettiler. Bunun en son örneğinin Meclis’e sevk edilen İç Güvenlik Paketi olduğu, bu paket ile AKP’nin tüm toplumsal muhalefeti tamamen sindirmek istediği belirtilmiştir. İç Güvenlik Paketi’ni çıkarmanın müzakere sürecini de tehlikeye atacağı, paket zihniyetinin müzakereye gelmeme zihniyeti olduğu net olarak ifade edilmiştir. AKP’nin otoriterleşmeyi esas alan iç güvenlik paketleri yerine demokratikleşmeyi esas alan yasal düzenlemeleri Meclis gündemine getirmesi gerektiği belirtilmiştir.”