Güncelleme Tarihi:
Sosyalist Parti adayı Hollande, cumhurbaşkanı seçilmesi halinde, “uzlaşma içinde ve sakin bir biçimde, dosyayı tekrar gündeme getireceği” sözünü verdi.
Hollande, yasama döneminin sonuna denk gelen yasa teklifinin zamanlama açısından isabet olduğuna dikkat çekti ve "Herhalükarda bu dosya yeniden ele alınacaktır" dedi.
Fransa'daki Ermenilerle dayanışma içinde olduğunu ve Ermenilerin bu tür bir yasayı beklediklerini bildiğini kaydeden Hollande, yasaya karşı çıkan ve bu konuda seferber olan Fransa'daki Türklerin de yasanın kendi aleyhlerinde olduğunu düşünmelerinin yanlış olduğunu iddia etti.
Anayasa Konseyi, ifade ve eleştiri özgürlüğüne aykırı olduğu gerekçesiyle dün yasanını iptal edilmesini kararlaştırmıştı.
AZERBAYCAN'DAN "ALKIŞ"
Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in Fransa Anayasa Konseyi'nin 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddini suç sayan yasanın iptaline yönelik aldığı kararı "adaletli bulduğu ve alkışladığını" bildirdi.
Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı basın sözcülüğünden yapılan açıklamada, alınan kararın Aliyev tarafından söz ve düşünce özgürlüğünün bir yansıması olarak değerlendirdiği belirtilerek, "Fransa'da meclis ve senato tarafından kabul edilen sözkonusu yasanın Anayasa Konseyi'ne ve Fransa toplumunun gündemine taşınmasına büyük önem verdiği, bu düzenlemeye karşı çıkan herkese şükranlarını sunduğu" ifade edildi.
Açıklamada, "Fransa Anayasa Konseyi kararının Ermeni lobilerinin utanmazlığı karşısında bir set olduğu ve bu lobi faaliyetlerinin iflasını gösteren bir örnek olduğu" ifade edildi.
"KANUN TASARISI ŞEKLİNDE ŞANTAJ"
Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı basın sözcüsü Elman Abdullayev, Fransa Anayasa Konseyinin 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının inkarının suç sayılmasını öngören yasanın iptali konusundaki itirazı kabul etmesini “olumlu” karşıladıklarını açıkladı.
AA'nın haberine göre, Abdullayev, basına yaptığı açıklamada, “Biz bir grup kişinin şantaj yolu ile kendi amaçlarını kanun tasarısı şeklinde kabul ettirmeye çalışmalarının boşa olduğuna gördük” dedi.
Abdullayev, yasanın Fransa Anayasa Konseyi tarafından onaylanmış olması durumunda ise kendini demokrasinin beşiği olarak kabul eden Fransa için büyük bir darbe olacağını belirtti.
1915 olayları ile ilgili iddiaların siyasetçilerin değil tarihçilerin araştırması gerektiğini dile getiren Abdullayev, “Bu sorunu siyasileştirilmesi Ermeni lobisinin seçimlerden önce kendi amaçları için yapılan bir harekettir ama Fransa'da yaşayan Ermeni toplumunun bu hareketi başarısızlığa uğradı” diye konuştu.