Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2001 00:00
Çevre Bakanı Fevzi Aytekin, Kazak petrollerinin Karadeniz ve boğazlar yoluyla taşınması sırasında ortaya çıkacak çevre kirliliğinin önlenmesine ilişkin tedbirlerin bir an önce alınması gerektiğine dikkati çekerek, ''Türkiye'nin Karadeniz ve Boğazlar vasıtasıyla yapılacak petrol taşımacılığı konusunda en kısa sürede çevre açısından bir strateji belirlemesi lazım'' dedi. Türkiye'nin karasularında ve boğazlarda yapılacak petrol taşımacılığı konusunda gelecek Bakanlar Kurulu toplantısında bir sunuş yapacağını ve bakanların görüşlerini alacağını ifade etti.
Aytekin, Kazak petrollerini dışpazarlara ulaştıracak Tengiz-Novorossisk hattının açılmasıyla Karadeniz ve boğazlarda var olan petrol taşımacılığına ek bir yük getireceğini söyledi.
Yükleme ve boşaltma sırasında tankerlere bulaşan petrolün denize sızması halinde kirlenmeye devam eden Karadeniz ve boğazlarda kirliliğin daha da artacağına dikkati çeken Aytekin, ''Kazak petrollerinin taşınmasında hassas davranılmazsa, sızıntılar olursa, özellikle büyük tankerlerin boğazdan geçmesi sırasında kıyıya çarpması veya oturması nedeniyle boğazlarda büyük afetlere neden olabilir'' diye konuştu.
Aytekin, Kazak petrollerini taşıyan tankerlerin boğazlara girmedenönce mutlaka durdurulup çevre açısından incelenmesini isteyerek, ''Bu tankerlerin belirli saatlerde geçişlerini de sağlarsak, belki biraz daha kazaları önlemiş oluruz. Her gelen tankeri belirsiz saatlerde geçirirsek, büyük kazalara sebebiyet verebiliriz'' dedi.
Boğazların uluslararası statüye sahip olduğuna da işaret eden Aytekin, boğazlarda taşımacılık konusunda yıllar önce hazırlanan uluslarararası sözleşmelerin yeniden gözden geçirmesi gerektiğini söyledi. Fevzi Aytekin, ''Neticede birileri para kazanacak malını satacak ama zarar görecek olan Türkiye. Türkiye petrol taşımacılığı konusunda en kısa sürede çevre açıdan bir strateji belirlemeli'' diye konuştu.
Aytekin, Türkiye'nin karasularında ve boğazlarda yapılacak petrol taşımacılığı konusunda gelecek Bakanlar Kurulu toplantısında bir sunuş yapacağını ve bakanların görüşlerini alacağını ifade etti. Tanker kazalarının önlenmesi amacıyla Karadeniz ülkeleri işbirliği protokolü çerçevesinde gerekli tedbirlerin alınmasını isteyeceklerini de söyleyen Aytekin, konuyu Karadeniz Ülkeleri Çevre Bakanları Toplantısı'nda gündeme getireceklerini belirtti.
Deniz kirliliğinin önlenmesi ve acil durumlarda müdahaleyi esas alan ''Deniz Acil Müdahale Kanun Taslağı''nın hazırlandığı ve bakanlıkların görüşlerine açıldığını da hatırlatan Aytekin, taslağa tanker geçişleri ile ilgili bir maddenin de ilave edilebileceğini söyledi.
KURALLARA UYMAYAN CEZASINI ÇEKER
Çevre Bakanı Aytekin, petrol taşımacılığı sırasında ortaya çıkabilecekçevre kirliliğinin önlenmesi amacıyla denetimlerin çok sıkı yapılması gerektiğini kaydetti. Aytekin, ''Petrol tankerlerinin çevre kirliliğine yol açması halinde çok ağır cezaların uygulanacağının bilinmesini istiyoruz. Kurallara uymayan varsa bunun cezasını çeker'' diye konuştu.
Tankerlerin boş geçişlerde bile yetkililer tarafından kontrol edilmesi gerektiğini belirten Aytekin ''Ulaştırma Bakanlığı geçiş sırasında kontrol yapacak ama sızdırdığı yağı göremez. Denetleme ekiplerimiz, kılavuz kaptanla birlikte geminin seyrinin daha sağlıklı şekilde yaptırabilir'' dedi.
Boğazlarda petrol kirliliğinin de ortaya çıkması halinde, doğasıyla, çevresiyle, kültürüyle dünyaya miras kalan İstanbul'un ve Çanakkale'nin zarar göreceğini vurgulayan Aytekin, petrol tankerlerinin Karadeniz'den Ege çıkışına kadar denetlenmesi ve kontrol edilmesini gerektiğini kaydetti.