Kayyum Bugün'ün manşetini savunanlara kapıyı gösterdi

Güncelleme Tarihi:

Kayyum Bugünün manşetini savunanlara kapıyı gösterdi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 29, 2015 11:20

Bugün Gazetesi'ne kayyum atanan yetkililer, 29 Ekim tarihinde Genel Yayın Yönetmeni Erhan Başyurt'un görevden alınmasının ardından sabah saatlerinde çalışanlarla bir toplantı yaparak gazetedeki yeni çalışma koşullarının nasıl olacağını tebliğ etti. Gazetenin "Kayyumla gasp" manşetini 'rezalet' olarak nitelendiren kayyum Hasan Ölçer, manşeti savunan bir çalışanı "Çık dışarı! İş akdin feshedildi" diyerek gazeteden kovdu. Olayın ardından 3 kişinin işten çıkarıldığı bildirildi.

Haberin Devamı

Gazetenin muhabirlerinden Cihan Acar, toplantının ardından Periscope hesabından kendilerine söylenenleri kamuoyuna duyurdu.

İşte toplantıda yaşananlar...


KAYYUM:

Sizleri toplamamızın ana gerekçesi şu. Normal şartlarda göstermiş olduğunuz faaliyetler bizim tarafımızdan da talep etmenizi istiyoruz, çalışmak istiyorsanız tabii. Ama istemiyorsanız sizin bileceğiniz iş. Normal şartlarda iş güvenliğiniz açısından herhangi bir şekilde huzursuz olacak bir durum söz konusu değil. aynı çalışmalarınıza devam edeceksiniz. Biz fiili olarak yönetim kurulu olarak aldığımız kararları tasvip etmezseniz açık söyleyin, farklı konuşalım. Biz yönetim kurulu olarak vazife icra edeceğiz.

YAZI İŞLERİ MÜDÜRÜ:

Polisin olduğu yerde içimizin rahat olması mümkün değil. Bir gazetecinin üniformalı polisin olduğu yerde görüşünü ifade etmesi mümkün değil. Bu şartlar altında gazetecilik yapılması zor görünüyor. Yazı işleri mahrem bir yerdir. Görüşlerin her türlü ifade edilebileceği bir yerdir. kendisini baskı altında hisseden insanların gazetecilik yapmasının zor olduğunu düşünüyorum.

KAYYUM:

Güngör Bey rahat olun...

Haberin Devamı

EKONOMİ MÜDÜRÜ:

Genel yayın yönetmenimiz yok. Biz şu an kime bağlı olarak çalışacağız?

KAYYUM:

Siz şu an faaliyetlerinize devam edin. Biz birkaç saat sonra nasıl olacağını size bildireceğiz.

BİR ÇALIŞAN:

Çünkü bizim için şu an yayının nasıl bir yayın olacağı önemli. Bizi daha çok editoryal bağımsızlık, yayının gidişatı ilgilendiriyor.

KAYYUM:

Mesela ekonomi, ekonomi haberleri yapmaya devam edecek. Muhabirlerden veya ajanslardan gelen haberleri düzenleyeceksiniz. Daha sonra ekonomiden kim sorumlu olacak, genel yayın yönetmeni kim olacak bunlar ayrı. Mutfak ayrı, sunum ayrı. Şu an bu konularda yüzde 100 şöyledir diyemiyorum.

Bugün 5-6 itibariyle gazeteyi bitirmemiz lazım.

YAZI İŞLERİ MÜDÜRÜ:

Benim sormak istediğim editoryal bağımsızlığımız. Mesela dün bir gazete yaptık biz...

Kayyum Bugünün manşetini savunanlara kapıyı gösterdi

KAYYUM:

Haberin Devamı

Rezalet bir gazete yaptınız. Bu görüşte olan var mı?

ÇALIŞANLAR:

O bizim namusumuzdur!
Hasan Bey, bu üslupla gitmeyin... Saygıyı koruyalım...
Bu üslup doğru değil.

KAYYUM:

Bakın burada toplanıp iyi niyetle konuşuyoruz. Her kafadan bir ses çıkacaksa biz de farklı konuşalım. Ne diyorsunuz, namus falan?

BİLAL ŞAHİN:
O gazete bizim namusumuz.

Kayyum Bugünün manşetini savunanlara kapıyı gösterdi

KAYYUM:
Senin adın ne? (Çalışan adını söylüyor, kayyum not ediyor) Sen çık dışarı... Çık dışarı, çık dışarı! İş akdin feshedildi! (Polise) Alın bunu!

(Tartışmalar yaşanıyor...)

Bu mu senin namusun terbiyesiz herif? "Kayyumla gasp"?

Mahkeme bir karar vermiş sen buna "kayyumla gasp" diyorsun. Bir kere hukuksuzluk yapıyorsun...

Haberin Devamı

Bu düşüncede olan arkadaşımız varsa, hiç münakaşaya girmeden söylesin bize, oturalım konuşalım. Var mı bu düşüncede olan?

ÇALIŞANLAR:

Haberin Devamı

Tabii ki var!
Ben o düşüncedeyim.
Tabii ki var!

KAYYUM:

Siz misiniz?

BİR ÇALIŞAN:

Evet ben o düşüncedeyim. Cihan Acar...

KAYYUM:

Yusuf Bey bu arkadaşımızın ismini alalım.

ÇALIŞANLAR:

Ama böyle olmaz! Siz hukukçusunuz...
Bu nedenle mi ismini alıyorsunuz? O zaman benimkini de alın.

KAYYUM:

Sizinkini de alacağız tabii ki... Sizin de isminizi alacağız, rahat olun. Fikirlerimize katılmak zorunda değilsiniz. Katılmayan varsa biz iş akitlerini feshedeceğiz. Yayın yönetimi olarak, yayın politikası olarak ne yapılacağını ben size söyleyeceğim. Buna rağmen diyorsunuz ki biz dün gazete çıkarttık; ‘Gazete namusumuzdur. Kayyumla gasp.’ Mahkeme kararına gasp diyen varsa aranızda, bu arkadaşlarla biz çalışmak istemiyoruz, bu doğal hakkımız değil mi? Dolayısıyla da bu düşüncede olan arkadaşımız varsa biz çalışmak istemiyoruz.

Haberin Devamı

"O GAZETECİ" KONUŞTU

"Bu gazete bizim namusumuzdur" dedikten sonra haber toplantısından kovulan Bilal Şahin hurriyet.com.tr’ye şunları söyledi:

Polis eşliğinde haber toplantısı mı yapılır? Bir gazetenin yayın toplantısında polisin ne işi var? Şu anda 10 tane polis otobüsü bekliyor gazetenin önünde. Yıllarca polis muhabirliği yaptım, baskınlara gittim. Bu kadar polis görmedim. Yeni atanan müdür, polislere "Şu arkadaşı alalım" dedi. "Ben çıkarım" dedim ve arka kapıdan çıktım. Polis zoruyla gazetenin toplantısından çıkarıldım 2015 Türkiye’sinde. Türkiye'deki en kozmopolit gazete bizim gazetemizdir. Bizden ayrılan yazarlar da bizim hiçbir fikrimize dokunulmadı dediler bugüne kadar. Ama bugün başımıza atanan müdür dedi ki "Bu arkadaşla aynı görüşte olanlar çıkarılsın." Toplantıdan çıkarıldıktan sonra tekrar geldim, kartımın iptal edilip edilmediğini bilmiyorum, turnikeyi polisler açtılar. Yazılı olarak işten çıkarılma tebliğ edilmedi.

ARABASINI BULAMAYINCA TAKSİ İLE GİTTİ

Kanaltürk-Bugün binasından öğlen saatlerinde beraberindeki iki kişi ile birlikte çıkan Av. Hasan Ölçer, otomobilini bulamadı. Yanındakilerden bir kişi Ortaklar Caddesi’nde bir süre otomobili aradı. Bu sırada habercilerin görüşme talebini kabul etmeyen Hasan Ölçer, otomobili bulunamayınca taksiye binerek uzaklaştı.

KAYYUM HASAN ÖLÇER KİMDİR?

Gazeteci Bilal Şahin’in, polis eli ile dışa çıkmasını isteyen kişi atanan kayyumlardan Av. Hasan Ölçer. Av. Ölçer, İBDA-C Lideri Salih Mirzabeyoğlu’nun yanı sıra a Çakal Carlos olarak bilinen İlıch Ramirez’in da avukatlığını yapan bir isim.

5 KİŞİ KONTROL ŞARTIYLA SERBEST

Kayyum heyetinin dün polis eşliğinde Koza İpek Medya Grubu'na gelerek yayını kesmesinin ardından yaşanan gerginlik sonrası gözaltına alınan 5 kişi çıkarıldıkları mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.  Kayyum heyetinin dün polis eşliğinde Mecidiyeköy'de bulunan Koza İpek Medya Grubu'na gelerek yayını kesmesinin ardından yaşanan gerginlik sonrası biri Bugün Gazetesi muhabiri Kamil Maman olmak üzere 5 kişi gözaltına alındı. Bugün adliyeye sevk edilen 5 kişi, çıkarıldıkları Nöbetçi 9. Sulh Ceza Hakimliği'ndeki sorgularının ardından, adli kontrol şartı uygulanarak serbest bırakıldı. 

Serbest bırakılmasının ardından gazetecilere açıklama yapan Bugün Gazetesi muhabiri Kamil Maman, polisin kendisini gazetenin ikinci katında saat 09.00'da kelepçe takarak gözaltına aldığını söyledi. Karakola götürüldüklerini ve ifadelerinin akşam ancak saat 18.00'de alındığını anlatan Maman, polisin kendisine 'Kamera kayıtlarına bakacağız, senin ne suç işlediğine ona göre karar vereceğiz' dediğini söyledi. Polis kayıtlarının incelendiğini, ancak gözaltına alındığına dair görüntülerin olmadığını belirten Kamil Maman, gazete içerisinde gözaltına alındığına dair tutunak tutulmasına rağmen, Emniyet'te 'Toplantı ve gösteri yürüyüşüne muhalefet etmek' suçlamasıyla karşılaştığını kaydetti. 

Gözaltı kararının savcı tarafından akşam saatlerinde verildiğini ifade eden Maman, geceyi nezarethanede geçirdiğini, ardından savcılığa sevk edildiğini söyledi. Savcılıkta kendisine sadece 'Bugün Gazetesi'nde ne işiniz var? O gün orada ne yapıyordunuz' diye sorulduğunu belirten Maman, mahkemede ise hakimin kendisine 'Örgüt kurmak' suçundan gözaltına alındığını söylediğini aktardı. Gözaltı kararında 'Örgüt kurmak' suçlamasının olmadığını vurgulayan Maman, hakime verdiği cevapta, 'Tek başıma nasıl bir örgüt kurdum? Örgüt üyeleri kim?' dediğini söyledi. Yaklaşık 28 saat gözaltında kaldığını ve kendisini bu şekilde gözaltına alanlar hakkında suç duyurusunda bulunacağını açıklayan Bugün Gazetesi muhabiri Kamil Maman, ellerindeki kelepçe izlerini gösterdikten sonra, "Benden sonra inşallah hiçbir gazeteci, gazete binasında çalışırken, bu şekilde, komik ve hukuksuz bir şekilde gözaltına alınmaz" dedi.   Ümit TÜRK / İstanbul DHA 


KAYYUM NEDİR?

Şu sıralar sıkça telaffuz edilen 'kayyum' sözcüğü, eski dilde 'cami ve cemaatle ilgili hizmetleri gören görevli' anlamına geliyor. Türk Dil Kurumu Büyük Türkçe Sözlük'te ise 'kayyum', "Belli bir malın yönetilmesi veya belli bir işin yapılması için görevlendirilen kimse" olarak açıklanıyor. Kayyum kelimesi için yasada aynı anlama gelen 'kayyım' sözcüğü kullanılıyor. Arapça kıyam kelimesinden türemiş olan kayyım; "icra etmek, yürütmek, işini görmek, kaim olmak ve yerine geçmek" gibi anlamları içeriyor.

Uygulamada kayyım da tıpkı vasi gibi bir tür kontrol ve denetim mekanizması olarak işlev görüyor. Ancak vasi, vesayet altındaki kimsenin hem kendisini gözetmek, hem de mal varlığını yönetmek ve hukuki işlemlerde onu temsil etmek üzere atanırken, kayyım sadece belirli işleri görmek veya mal varlığını yönetmek için görevlendiriliyor. Yasada iki tür kayyımlık öngörülüyor, denetim ve yönetim kayyımlığı. CMK 133’de düzenlenen şirket yönetimi için kayyım tayininde aranan şartlar oldukça sıkı olarak belirlenmiş. Kayyım atanması için, CMK madde 133/4’de sayılan suçlardan en az birisi ile ilgili başlatılan soruşturma veya kovuşturma sürecinde, suçun şirket faaliyeti çerçevesinde işlenmekte olduğuna dair kuvvetli şüphe gerekiyor. Yasaya göre kamu görevlisi sayılan kayyım, şirketin faaliyetlerinin sürdürülmesi, işlerinin devam ettirilmesi, şirket mal varlığının korunması konularında, yönetim ve gözetimi sağlamakla görevli.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!