Güncelleme Tarihi:
Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen Kayseri Kitap Fuarı’nda İhsan Aliaçık'a saldırı yaşandı. Bir grup, Eliaçık’ın fuarı terk etmesini isteyerek hakaretler yağdırdı. Gerginliğin artması üzerine polis, Eliaçık'a fuar alanına almadı.
İHSAN ELİAÇIK'TAN AÇIKLAMA
Saldırıya uğrayan İhsan Eliaçık, Birgün gazetesine açıklamalarda bulundu. Eliaçık sözlü sataşmayla başlayan saldırıda kendisine "Dinsiz ateist, Kayseri'yi terk et" diye bağırıldığını aktardı.
Eliaçık'a göre saldırganlar yuhlamak ve slogan atmakla da yetinmedi; fiziksel saldırıda da bulundu. Eliaçık, fiziksel saldırıda yara almadığını belirtti. Polisin saldırganlara müdahale etmediğini aktaran Eliaçık, kendisini korumaya çalışan okurların darp edildiğini aktardı. Saldırının organize olarak gerçekleştirildiğini belirten Eliaçık, belediye tarafından hedef gösterildiğini iddia etti.
YAYINEVLERİNDEN TEPKİ
İhsan Eliaçık’ın yayıncısı Tekin Yayınevi olaya tepki gösterdi. Yayınevinden yapılan ilk açıklamada “Toplanıyoruz, tüm yayıncılara çağrımızdır” denilerek fuarın protesto edilmesi istendi. Ayrıntı Yayınları da yapılan saldırıyı kınadı ve Tekin Yayınevi'nin çağrısına uyarak fuarı terk edeceklerini duyurdu. Yapılan açıklamada “Kitaba, düşünceye ve ifadeye saldırıyı reddediyor, duyarlı yayınevlerinin de bu duruma tepkisiz kalmayacağını umuyoruz” denildi. Tekin Yayınevi'nin çağrısı sonrasında Ayrıntı, İletişim, Metis ve On8kitap gibi yayınevlerinin bulunduğu yaklaşık 10 yayınevi fuarı terk edeceklerini açıkladı.
TÜRKİYE YAYINCILAR BİRLİĞİ AÇIKLAMA YAPTI
Türkiye Yayıncılar Birliği ise yaptığı yazılı açıklamada, fuar organizasyon firması ve belediye yetkililerinin fuar öncesinden başlayarak sansür uygulamaya çalıştıklarını belirterek olayı kınadı. Birliğin açıklamasında şu satırlara yer verildi;
"Üyemiz Tekin Yayınevi'nden alınan bilgiye göre, yayınevinin katıldığı Kayseri Kitap Fuarı’nda etkinlik yapmasını istediği dört yazardan ikisi olan İbrahim Ö. Kaboğlu ve R. İhsan Eliaçık, önce fuar organizasyon firması, ardından belediye yetkilisi tarafından “uygun bulunmamış”, gerekçe olarak önce “kapasite sınırı” öne sürülmüştür. Yayınevi, etkinlik mekanı sağlanmasına gerek olmadığını, yazarların imzalarını stantta yapabileceklerini ve sözleşmede buna engel madde olmadığını belirtmesi üzerine yazarların her koşulda fuarda istenmediği beyan edilmiş ve sansür uygulanmak istendiği ortaya çıkmıştır.
Bu haber üzerine İbrahim Kaboğlu fuara gitmeme kararı almıştır. İhsan Eliaçık ise memleketi olan Kayseri’deki bu fuara girişinin engellenmesini kabul etmeyerek fuara gideceğini açıklamıştır. Bugün saat 14.00 sularında İhsan Eliaçık’ın fuar binasına gelişi sırasında önceden bu gelişten haberdar olduğu ve organize olduğu anlaşılan bir sivil grup, yine önceden hazırlanmış olan kalabalık bir polis ekibinin bulunduğu alanda Eliaçık’a sözlü saldırıda bulunmuş ve fiziksel saldırıya yeltenmiştir.
Üyemiz Tekin Yayınevi’nin fuarda konuk etmek istediği yazara Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından uygulandığı anlaşılan bu sansür, Eliaçık’ın provokatör olarak isimlendirilerek bir grup insanın harekete geçirilmesi, saldırıya ortam oluşturulması, bir yazarın okurlarıyla buluşmasının bu şekilde engellenmesinin yanı sıra göz göre göre saldırıya maruz bırakılması kabul edilemez bir durumdur. Duruma tepki gösteren Tekin Yayınevi ile birlikte Ayrıntı, İletişim, Metis, Doğu, Günışığı, On8 gibi birçok yayınevleri de stantlarını toplayarak fuarı terk etmektedir. Ülkemiz adına bu acı verici tabloya sebep olan belediye ve fuar organizasyon yetkililerini kınıyor, hukuk devletine yakışır şekilde ceza almalarını talep ediyoruz."