Kayseri'de son 68 yılın en büyük depremi

Güncelleme Tarihi:

Kayseride son 68 yılın en büyük depremi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2008 15:01

Türkiye Jeoloji Mühendisleri Odası Kayseri Temsilcisi Adnan Evsen, Kayseri'nin Kocasinan ilçesi Güneşli beldesinde dün meydana gelen orta şiddetli depremin, 68 yıl içinde kenti etkileyen en büyük deprem olduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

4,9 BU HALE GETİRDİ

Adnan Evsen, Mersin-Adana istikametinden başlayarak Kayseri'ye kadar uzanan Ecemiş fayının, Sivas istikametine doğru devam ettiğini söyledi.


Ecemiş fayının Kayseri sınırlarına girdiği andan itibaren 3 kola ayrıldığını ifade eden Evsen, bu kollardan birincisinin Develi-Yahyalı üzerinden, ikincisinin Yeşilhisar üzerinden, üçüncü kolunun da Develi-Yeşilhisar Ovası'nın altından Erciyes volkanizmasını da katederek ilerlediğini bildirdi.

Evsen, dün meydana gelen 4.9 büyüklüğündeki depremin Develi-Yahyalı istikametinden devam eden Ecemiş fayı üzerinde oluştuğuna işaret ederek, şöyle konuştu:
“Bu deprem son 68 yıl içinde Kayseri'yi etkileyen en büyük depremdir. 1940'lı yıllarda meydana gelen 5.2 ve 5.3 şiddetindeki 2 ayrı depremde 37 vatandaşımız hayatını kaybetmişti. Dün meydana gelen depremde ise can kaybı yaşanmamış, yerel bazda bazı hasarlar meydana gelmiştir.”

Haberin Devamı

Evsen, Ecemiş fayının Richter ölçeğine göre 5.5-6.0 şiddetinde deprem kabiliyetine sahip bir fay olduğuna dikkati çekerek, Kayseri halkının bu şiddette bir deprem olabileceğini bilerek, depremle yaşamayı öğrenmesi gerektiğini anlattı.

Ecemiş fayının üçüncü kolunun Develi-Yeşilhisar Ovası altından Erciyes Dağı ile irtibatlandığına işaret eden Evsen, “Depremin Erciyes Dağı'na etkisi konusunda yanardağ bilimcilerin çalışma yapması gerekir. Bizim bu yönde bir çalışmamız mevcut değil, ancak böyle bir ihtimal olağandır. Zaten Erciyes volkanizması Ecemiş fayından kaynaklanan bir dağdır” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!