Kayseri’de de 7 bebek öldü

Güncelleme Tarihi:

Kayseri’de de 7 bebek öldü
Haberin Devamı

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Yenidoğan Servisi’nde bulunan yedi bebek öldü.

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Gevher Nesimi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Doğanay, CNN Türk'e yaptığı açıklamada, ölen bebeklerin 800 ile 1800 gram arasında riskli grup arasında yer aldığını belirtti.

Doğanay, ilk bulgulara göre bebek ölümlerinin enfeksiyondan kaynaklandığını sanmadıklarını, ancak ölüm nedenini araştırdıklarını söyledi.

"BEBEĞİMİN ADINI ALİ KOYMUŞTUM"

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakütesi Hastanesi Yenidoğan servisinde tedavi gören bebeğini kaybeden Mehmet Eser “Oğlumun adını Ali koymuştum” dedi.

Kayseri'nin Anbar semtinde market işleten Mehmet Eser, eşi Nesibe'nin 12 gün önce 7 aylık olarak dünyaya getirdiği bebeğin kuvöze alındığını, bu sabah ise ölüm haberini aldıklarını ifade etti.

Bebeklerinin adını Ali koyduğunu belirten Mehmet Eser ”Bebeğimizin hiçbir rahatsızlığı yoktu. Hastanede hangi nedenle öldü, bunu bilmiyoruz. Bir ihmal varsa araştırılsın” dedi.

Ölen bebeğin dedesi Seyit Eser ise sabah cenazesini aldıkları torununu aile mezarlığında defnettiklerini söyledi.

Seyit Eser “Torunumu kaybettiğim için üzgünüm. Diğer aileler de aynı durumda” diye konuştu.

Mehmet Eser'in 6 yaşında Hazar adında bir kızı, 4 yaşında Halil adında da bir oğlu bulunuyor.

Haberin Devamı

Ölümlerin dün gece yarından bu sabah 06.00 arasında olmasının kendilerinin düşündürdüğünü belirten Başhekim Doğanay, bu tür ölümlerin olabileceğini ifade ederek, “ancak, ölümler aynı gün arka arkaya gelmiş. Nedenini henüz bilmiyoruz ve araştırıyoruz” dedi.  

Doğanay, ölüm nedenini araştırmaya yönelik olarak bebeklerden alınan parçaların laboratuara gönderildiğini, bu konuda en erken yarın açıklama yapacaklarını ifade etti.

Doğanay, 11 ila 40 günlük olan bebeklerin ailelerinin otopsiye izin vermediğini açıkladı.

Başhekim Doğanay, tüm hastane personeli ile de durumu değerlendirdiklerini kaydetti.

YENİDOĞAN SERVİSİNE HASTA KABULÜ DURDURULDU

Tıp Fakültesi Hastanesi Yenidoğan Servisi Sorumlusu Prof. Dr. Neşide Çetin de hayatını kaybeden bebeklerin tamamının, değişik sebeplerle erken doğmuş, doğum tarihleri 10 günlük ile 40 günlük arasında değişen bebekler olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Bebek ölümlerinin gece başladığını ve aralıklarla devam ettiğini bildiren Çetin, şu bilgileri verdi:

“Bebeklerde hızlı şekilde karınlarında şişme, solunum durması ve morarma belirtileri kendini gösterdi. Tüm müdahalelere rağmen gece 01.30'dan sabah 11.15'e kadar ölümler devam etti. Her serviste olduğu gibi servisimizde de enfeksiyon sorunu her zaman olmaktadır. Ancak bu enfeksiyonlar, bir şekilde baskı altına alınmaktadır. Bu kez ani şekilde bebek ölümleri, olağandışı olarak karşımıza çıktı. Öncelikle enfeksiyon ihtimali düşünüyoruz. Daha önce enfeksiyon belirtisi olmayan bebeklerde hızlı şekilde enfeksiyon gelişmesi görüldü. Diğer bebeklerin takibi sürüyor. İki bebeğin durumu kritik. Sebep bulununcaya kadar, diğer bebekleri hayatta tutabilmek için çabamız sürüyor.”

Haberin Devamı

60 KAPASİTELİ SERVİSTE 90'DAN FAZLA BEBEK YATIYOR”

Hastanelerindeki ve servislerindeki hasta yoğunluğunun enfeksiyon riskini artırdığını ifade eden Çetin, 60 hasta kapasiteli servislerinde 90'dan fazla bebeğin tedavi gördüğünü anlattı.

Hasta sayısına göre personel sayılarının da yetersiz olduğunu bildiren Çetin, “Personelimizin tüm çabalarına rağmen böyle bir durumdan korkuyorduk. Ama korktuğumuz başımıza geldi. Enfeksiyonun en büyük sebebi yoğunluk” dedi.

Yenidoğan servisine hasta kabulünün durdurulduğu, öte yandan taburcu işlemlerinin aksamadan devam edeceği bildirildi. Yoğun bakıma alınan bebeklerin de taburcu olmalarına izin verilmeyeceği, diğer servisteki bebeklerden taburcu olmaları gerekenlerin taburcu edileceği belirtildi.

Hayatını kaybeden bebeklerden 2'sinin ailelerine teslim edildiği, 4'ünün ise hastane morgunda bekletildiği kaydedildi.

BAKAN AKDAĞ: BİLİMSEL HEYET İNCELEME YAPIYOR

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Kayseri Erciyes Üniversitesi'nde meydana gelen bebek ölümleri ile ilgili bilimsel bir heyetin çalışmalara başladığını bildirdi.  

Çeşitli açılış ve incelemelerde bulunmak üzere geldiği Aydın'da, Vali Mustafa Malay'ı makamında ziyaret eden Sağlık Bakanı Akdağ, Kayseri'deki bebek ölümleriyle ilgili gazetecilere açıklama yaptı.

Edirne ve Manisa'daki bebek ölümlerinin ardından bilimsel bir heyet oluşturduklarını anımsatan Bakan Akdağ, konunun uzmanlarından oluşan heyetin yerinde incelemeler yaptığını anlattı. Akdağ şunları kaydetti: Şu anda bilimsel heyet oluşturuldu ve çalışmalara başladı. Hastane enfeksiyonları, hastanelerde ameliyathanelerde, yoğun bakımlarda, yeni doğan servislerinde bütün dünyanın baş etmek için ciddi ölçüde uğraştığı enfeksiyonlardır. Özellikle antibiyotiklerin içinde bulunduğumuz son 20 yıldaki yaygın kullanımı bu enfeksiyonlarla baş etmeyi zorlaştırmaktadır. Çünkü dirençli mikroplar üremektedir.Hastanenin şartlarının ve enfeksiyon önleme usullerine uyulup uyulmadığının da önemli olduğunu vurgulayan Akdağ, “Biz de bir yıldır müstakil olarak her bir hastanenin uyguladığı kuralları, ulusal bir program haline getirmek için bir çalışma yaptık, şu anda bir yönetmelik hazırlamış durumdayız.”

Bakan Akdağ, bugün Erciyes Üniversitesi'nde meydana gelen olayla ilgili, heyetin çalışmaları sonucu gerekli açıklamanın yapılacağını kaydetti. 
  
OTOPSİ YAPILACAK

Erciyes Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Yenidoğan Servisi'nde hayatını kaybeden bebeklere, kesin ölüm nedenlerinin belirlenmesi için otopsi yapılacağı bildirildi.

Kayseri Devlet Hastanesi Başhekimi İsmail Tamer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, EÜ Yenidoğan Servisi'ndeki bebek ölümleri ve sonrasında alınacak önlemlerle ilgili hastane başhekimleriyle toplantı yaptıklarını belirtti.

Toplantıda alınan kararlar doğrultusunda, EÜ Yenidoğan Servisi'ne hasta kabul edilmeyeceğini bildiren Tamer, yeni doğan bebeklerin Devlet Hastanesi ve Doğumevi Hastanesi'nde tedavi edileceğini, sevki gereken hastaların ise çevre illerdeki üniversite hastanelerine gönderileceğini kaydetti.

Ölümlerin nedeninin belirlenebilmesi için hastane morgunda bekletilen bebek cesetlerine otopsi yapılacağını kaydeden Tamer, otopsi için hastanelerinden patolog ve mikrobiyolog görevlendirdiklerini söyledi.

Haberin Devamı
Tamer, bebek ölümleriyle ilgili araştırma yapılması için Sağlık Bakanlığı'ndan da bir ekibin Kayseri'ye geleceğini hatırlattı.

Enfeksiyon riskinin tüm hastanelerde olduğunu belirten Dr. Tamer, Kayseri'deki diğer hastanelerde de enfeksiyon sorunu yaşanmaması için gereken önlemleri aldıklarını vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!