Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2001 00:00
Kayseri'nin Kocasinan ilçesi kaymakamlığı, son üç yılda yaptırdığı anıt lise, süt işleme kompleksi ile köylere götürdüğü kanalizasyon ve arıtma tesislerine, 1 milyon dolarlık harcama ile yaptıracağı hidroelektrik santralını eklemeyi planlıyor.
Kocasinan Kaymakamı Nadi Kılınçarslan, vatandaş ile işbirliği kurulması durumunda, halka hizmetin en kalitelisini verebileceklerini, sorunların üstesinden birlikte hareket ederek gelebileceklerini kaydetti.
Vatandaş ile işbirliğinin en güzel örneklerinden birini, ilçelerine yaptırdıkları ve Türkiye'nin örnek okullarından olan 75. Yıl Cumhuriyet Lisesi ile gösterdiklerini belirten Kılınçarslan, köylülerin alın teri olan süt ürünlerini de Kay-Süt adı altında kurdukları işletme ile en iyi şekilde değerlendirdiklerini bildirdi.
Kılınçarslan, köylülerin de kanalizasyon ve arıtma tesisine kavuşmalarının hakkı olduğu düşüncesiyle başlattıkları çalışmadan da olumlu sonuç aldıklarını belirterek, şunları söyledi:
''Kaymakamlığımız sevk ve idaresinde, müteahhit ve taşerona verilmeden yaptırılan lisemiz, bugün anıt okul statüsündedir. Her tarafı mermerlerle kaplı, fotoselli kapılara sahip okulumuz Kayseri halkının eğitime, Cumhuriyet'e ve
Atatürk'e verdiği önemin en güzel örneğidir. Kurduğumuz Kay-Süt, çok çeşitli süt ürünleri ile halkın beğenisini toplayarak, üreticinin sütünün değerlendirilmesini sağladı. Son bir yıl içinde üç köye arıtma tesisi ile birlikte 23 kilometre kanalizasyon götürdük. Bizim kilometre başına harcamamız 3.52 milyar lira iken, Köy Hizmetleri aynı çalışmayı 2001 yılı birim fiyatları ile arıtma tesisi hariç kilometre başına 10.5 milyar liraya mal etti.''
SIRADA ELEKTRİK ÜRETİMİ VARKılınçarslan, kısa sürede hayata geçirdikleri projelerine şimdi de hidroelektrik santralını eklemeyi planladıklarını belirterek, şöyle devam etti:
''Türkiye'de ilklere imza atan kaymakamlığımız, Sarımsaklı göletinde Sarımsaklı Pompaj Sulama Birliği kurarak, hidroelektrik santralı yapımı için fizibilite çalışmalarını tamamladı. Hedefimiz Cırgalan, Elagöz, Akçatepe, Yazır, Akin ve Buğdaylı köylerindeki bin 250 çiftçinin 27 bin dekar alanını çiftçiye elektrik parası ödetmeden sulamak. Gelecek nisanda bitirilecek proje 1 milyon dolara mal olacak. Yüzde 50 indirimi ile birlikte geçen yıl 80 milyar lira elektrik faturası ödemek zorunda kalan çiftçi, tahminlerimize göre 5 yıl normal elektrik ücretini ödeyecek, sonraki yıllar bu giderden kurtularak kendi elektriği ile tarlasını ücretsiz sulayacak.''
VERİMLİ TOPRAKLARI KURTARMA PROJESİKılınçarslan, bir başka projelerinin ise ilçelerinde yaptırılan Yamula Barajı'nın sular altında bırakacağı verimli toprak ve kumları kurtarmak olduğunu bildirdi.
Kılınçarslan, bu tür çalışmalarda milyonlarca yılda oluşan alüvyonlu toprakların göz ardı edildiğini ifade ederek, ''Bana göre, 1 kamyon alüvyonlu toprak 10 kamyon gübreden daha yararlıdır. Sular altında kalacak yüzlerce dekarlık alanda tarım için çok elverişli toprak var. Bu toprakları değerlendireceğiz'' dedi.
Bu projelerinin yürürlüğe girmesi için istimlak çalışmaların tamamlanmasını beklediklerini belirten Kılınçarslan, ''Belediyeler ve birliklerle koordinasyonlu çalışma sonucu, verimli toprağın 25 santimlik bölümünü kamu araçlarını kullanarak alacağız. Bu toprakları isteyen kişilere dağıtacağız'' diye konuştu.
(aa)