Güncelleme Tarihi:
İrticai faaliyette bulunan memurların işten atılması ve üç bankanın özelleştirilmesine ilişkin Kanun Hükmünde Kararnamelerin ardından, kaymakam atamalarına ilişkin kararname de Çankaya ile hükümet arasında yeni bir krize neden oldu.
Cumhurbaşkanlığı üst düzey yöneticilerinden biri Hürriyet'e, ‘‘Kaymakam kararnamesi üzerinde İçişleri Bakanlığı ile koordineli çalışmamız devam ediyor’’ derken, İçişleri Bakanı Sadettin Tantan, ‘‘Bizimle hiç temas etmiyorlar, MİT ile çalışıyorlar’’ diye tepki gösterdi.
Çankaya ile hükümet arasında yeni bir krize yolaçan 320 kaymakamı kapsayan kararname, iki ay kadar önce İçişleri Bakanlığı'nca hazırlanarak Başbakanlığa sunuldu. Başbakanlıkta bir ay kadar incelenen kararname, 25 gün kadar önce Çankaya Köşkü'ne gönderildi. Kararname o tarihten sonra Çankaya'da beklemeye başladı.
Tantan, geçen hafta gittiği Gürcistan'da da kararnameye atıfta bulunarak ‘‘Devletin başka arşivi mi var? Kaymakamların dosyaları İçişleri Bakanlığında. Kararnamede takıldıkları bir yer varsa bize sormaları lazım’’ demişti. Tantan, bu açıklamasının hemen ardından Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) ‘‘İç istihbaratı bırakıp, dış istihbarata yönelmesi gerektiğinin’’ altını çizmişti.
NEDEN BİZE SORMUYOR
Tantan, bu sözlerle yetinirken, yakın çevresine tepkisini açık bir şekilde dile getirdi. Tantan, ‘‘Cumhurbaşkanı 320 kaymakam hakkında tek tek MİT'e araştırma yaptırıyormuş? Bu bize güvensizlik değil mi? Bu konularla ilgili devletin başka arşivi mi var? Neden bizden bilgi almak yerine dış istihbaratla ilgili olması gereken MİT'e yöneliyor’’ dedi.
Hürriyet'in sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanlığı üst düzey yöneticilerinden biri ise gecikmenin tamamen işlerin yoğunluğundan kaynaklandığını söyledi. Aynı yetkili, ‘‘Kararname üzerinde çalışmalarımız sürüyor. Gündem de yoğun. Bakanlıkla koordine halinde çalışmamızı yürütüyoruz. Yakında kararname çıkar’’ dedi.
Tantan, önceki günkü Bakanlar Kurulu toplantısında kaymakam kararnamesini gündeme getirdi ve şöyle dedi: ‘‘Cumhurbaşkanlığı kararname konusunda bizimle hiç temasa geçmiyor. Aldığım bilgilere göre 320 kaymakam hakkında tek tek MİT'ten bilgi alınıyormuş. Biz bu kararnameyi hazırlayıp Başbakanlığa sunduk. Başbakanlıkta incelemeden geçti. MİT Başbakanlığa bağlı bir kuruluş değil mi? Başbakanlığın onay verdiği kararnameyi, dönüp Çankaya'nın yeniden MİT'e sorması ne derece doğru?’’
Cumhurbaşkanlığı'nda kaymakam kararnamesinin bu kadar uzun süre beklemesi Ankara kulislerinde, ‘‘Başbakakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan'ın Sezer ile valiler kararnamesi konusundaki tartışması buna neden olmuş olabilir’’ yorumlarına neden oldu.
Bu iddiayı ortaya atanlar şu görüşü dile getirdi: ‘‘İrticacı memurların işten atılmasını içeren Kanun Hükmünde Kararname üzerinde bilgi vermek için Özkan, Cumhurbaşkanı'na gitmişti. Bu görüşmede Özkan, Sezer ile tartışmıştı. Sezer ‘Siz irtica ile mücadele diyorsunuz, gönderdiğiniz valiler kararnamesinde irticacı yok mu?' diye tepki göstermişti. Özkan da ‘o zaman siz de inceleyip imzalamasaydınız' demişti. Şimdi Sezer, kaymakam kararnamesinde bu sözün gereğini yerine getiriyor olabilir. Kararnameden bazı kaymakamlar çıkarsa şaşmayalım.’’