Güncelleme Tarihi:
Alaşehir Kaymakamı Yakup Vatan'ın, bir sergi açılışında 10'uncu Yıl Marşı söylenirken ayağa kalkmadığı ve marşa katılmadığı iddiaları, krize neden olu. Tartışma konusu olay, 9 Haziran'da Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nün sergisinde meydana geldi. Vatan, DSP'lilerin iddiasına göre, genç kızların hazırlayıp sunduğu kıyafetlere, ‘‘Açık, kısa’’ eleştirisi getirdi. Defilenin sonunda davetliler 10'ncu Yıl Marşı'nı söyledi. Kaymakam iddiaya göre önce ayağa kalkmadı, daha sonra kalktı, ancak marşı söylemedi. Vatan, halıcılık bölümünü gezerken de yanındakilere, ‘‘10'ncu Yıl Marşı'nı söylemeye ne gerek vardı. Neden ayağa kalkıldı. Bu marş İstiklal Marşı yerine konuldu. Demir ağlardan bahsediliyor, ama hani demir ağlar’’ dedi. Bunun üzerine İlköğretim müfettişi Himmet Özdemir, ‘‘Gerici kesime karşı çıkanlar, tepkilerini bu marşla dile getiriyor’’ yanıtını verdi. Vatan da, ‘‘Sloganla işler hallolsaydı, komünist Rusya yıkılmazdı. Bu ülkede özgürlük yok, halk istediğini yapamıyor’’ dedi. Müfettişten, ‘‘Bu Cumhuriyet rejiminde özgürlük var, onu yıkmak isteyenlere karşı özgürlük yok’’ yanıtı alan Kaymakam, sergiyi terketti.
DSP'li İl Genel Meclisi üyesi Aziz Çakır, DSP İlçe eski başkanları Hüseyin Fırtına, Önder Atlıhan, İlçe Sekreteri Halil Bozkurt, Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Türkmen, bu gelişmelerle ilgili tutanak tuttu. DSP'liler tutanağı Vali Muzaffer Ecemiş'e vererek, Vatan'dan şikayetçi oldu. Ecemiş, ‘‘Dilekçeyi incelemeye aldık’’ dedi.
Kaymakam Vatan, sözlerinden bazı kısımların cımbızla ayıklanarak aleyhine kampanya başlatıldığını söyledi. Vatan, ‘‘20 yıllık yöneticiyim, söylediğim sözün arkasındayım. Marşlar da ölçülü olarak söylenmeli. Her yerde her zaman söylenmez. Üstelik 10'ncu Yıl Marşı İstiklal Marşı gibi ayağa kalkılıp söylenecek marş değil. Slogan ve marş ilaç gibidir. Fazla söylendiğinde aksi etki yapar. Türkiye'de tam demokrasi var diyen yalan söyler. Türkiye Avrupai anlamda demokrasiye geçiş sürecinde’’ diye konuştu.