Kaymakam aracını kontrol ettiren teğmen: ‘Emirlere uydum’

Güncelleme Tarihi:

Kaymakam aracını kontrol ettiren teğmen: ‘Emirlere uydum’
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2024 07:00

BOLU’nun Dörtdivan ilçesi kaymakam vekili Oğuz Yiğit’in makam aracını nizamiye kapısının dışında, güvenlik kontrolünden geçirmesi nedeniyle görevden alınan, İlçe Jandarma Komutanı Teğmen S.B.S’nin ifadesi ortaya çıktı. Teğmen S., ifadesinde “Komutan aracı dahil tüm araçların kontrol edileceği hükmüne göre hareket ettiğini” iddia etti.

Haberin Devamı

Disiplin soruşturmasına göre, 25 Temmuz tarihinden Bolu Dörtdivan ilçesi Kaymakam vekili Oğuz Yiğit, İlçe Jandarma Komutanlığı’nı ziyaret etmek istedi. Ziyaret esnasında nizamiye girişişinde kaymakamın makam aracı, altına aynı tutulma suretiyle, kontrol edildikten sonra içeriye alındı. Kaymakam Yiğit, olaya tepki göstererek durumu rapor etti. Bunun üzerine İlçe Jandarma Komutanı Teğmen S.B.S., hakkında soruşturma başlatılarak, görevinden alındı.

'EMİRLER ARAYIN DİYOR'

Teğmen S.’nin, hakkında başlatılan disiplin soruşturması kapsamında mülkiye müfettişine verdiği, 2 Ağustos tarihli ifadesi ortaya çıktı. İfadesinde kaymakamın makam aracının kontrol edilmesi emrini, kendisinin verdiğini söyleyen Teğmen S., söz konusu emri neden verdiğine ilişkin olarak da özetle, “Kaymakamın makam aracının kontrol edilmesi talimatı vermemin gerekçesi emirlerdeki düzenlemelerdir. Emirlerde İlçe Jandarma Komutanlığı nizamiyesinden içeri giren (Sayın Komutanın aracı dahil) tüm resmi ve sivil araçların kontrol edileceğine dair hükümler yer almaktadır. Bunun yanında kısa süre önce Foça Komando Okulunda katıldığım Terörle Mücadele Kurslarında araçlara ne kadar kolaylıkla patlayıcı yerleştirilebileceğini öğrenmiş olmamdır. Kaymakamın makam aracının İlçe Jandarma Komutanlığına girişi sırasında uygulama işlemi, arama işlemi olmayıp, araç altı kontrol işlemidir” dedi.

Haberin Devamı

'ESKİ KAYMAKAMIN ARACINI DA KONTROL ETTİK'

“İlçe Kaymakamlarının daha önceki ziyaretlerinde makam araçlarını aynı şekilde kontrol ettirdiniz mi?” şeklindeki soruyu da Teğmen S., “Evet, eski Kaymakamımız Muhammet Çınarka’nın da ilk gelişinde kontrol ettik” dedi. “Bu kontrolü neden sadece ilk gelişinde yaptınız?” şeklindeki soruyu ise Teğmen S., “Kaymakamlarımızın bu konudaki talimatlarını aldıktan sonra böyle bir kontrol istemediklerini beyan etmeleri halinde kontrol yapmıyoruz” yanıtını verdi.

'KOMUTANIN DA ARACINA BAKTINIZ MI?'

Müfettişin “Amir ve komutan araçları da kontrol ediliyor mu” sorusuna ilişkin de Teğmen S., “Evet, İlçe Jandarma Komutanlığına gelen bütün amir ve komutanların araçları bu şekilde kontrol edilmektedir” dedi. “30 Nisan 2024 tarihinde İl Jandarma Komutanının, İlçe Jandarma Komutanlığını ziyareti sırasında da Komutanının aracının kontrol edilmesi yönünde bir emir verdiniz mi?” şeklindeki soruyu da Teğmen S., “O güne özel böyle bir emir vermedim. İl Jandarma Komutanının, aracının o gün bu şekilde kontrol edilip edilmediğini hatırlamıyorum. Ancak İl Jandarma Komutanının aracının da kontrol edilmesi gerekirdi” dedi.

Haberin Devamı

'VALİNİN ARACINI KONTROL ETTİNİZ Mİ?'

“26 Temmuz 2024 tarihinde Bolu Valisi, İlçe Jandarma Komutanlığını ziyaret etmiştir. Valinin aracına da kontrol uygulanmış mıdır?” şeklindeki soruyu da S.B.S, “Hayır böyle bir kontrol olmadı. Bunun sebebi Kaymakamın aracını kontrol ettikten sonra Kaymakamın buna tepki göstermesidir. Bu nedenle Valinin aracına böyle bir kontrol yapılmamıştır” dedi.

'KAHVALTILIK GETİRDİM'

Kaymakam Özyiğit ile aralarından herhangi bir gerilim yaşanmadığını anlatan Teğmen, “O tarihten önce Kaymakamla herhangi bir gerilim yaşanmamıştır. Kaymakamın İlçe Jandarma Komutanlığı ziyaret ettiği gün kendisi için özel olarak evimden kahvaltı malzemesi getirmiştim. Ayrıca Kaymakam Bey ‘otur’ dediğinde dahi arkama yaslanmadan, ellerim dizimin üzerinde oturmaktaydım. Bu hususlar benim Kaymakama karşı herhangi bir önyargı ve saygısızlık içinde olmadığımı göstermektedir” diye konuştu.

Haberin Devamı

VALİLİK: AÇIĞA ALINMADI

Bolu Valiliğinden, yapılan açıklamada ise “Kamera kayıtlarının incelenmesi neticesinde 23-25 Temmuz’da İlçe Jandarma Komutanlığı nizamiyesine giriş yapan 21’i resmi 26 aracın hiçbir şekilde kontrol edilmediği, sadece Kaymakamın makam aracının bekletilerek kontrol edildiği tespit edilmiştir” ifadesi kullanıldı. Valilik açıklamasında ayrıca Teğmen S.B.S.’nin açığa alınmadığı, İl Jandarma Komutanlığı emrine görevlendirildiği belirtilerek “Söz konusu olaya ilişkin disiplin soruşturması süreci devam etmektedir” denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!