Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2005 17:01
Isparta'nın Sütçüler Kaymakamı Mustafa Altınpınar, tüm kamu kurumlarındaki Orhan Pamuk’a ait kitapların toplatılarak imha edilmesi yönündeki talimatını savundu. Altınpınar, yayınladığı emir için “Pişmlan değilim” derken, vali İsa Parlak ise emrin iptal edildiğini ve Kaymakam Altınpınar'ın yetkisini aştığını söyledi.
Altınpınar, yayınladığı emir için “Pişmlan değilim” dedi. Vali İsa Parlak ise emrin iptal edildiğini ve Kaymakam Altınpınar'ın yetkisini aştığını söyledi. İlçede adı açıklanmayan ve ünivesitede okuyan bir kızın Orhan Pamuk'un kitabını okuduğu söylenince bir grup bu kitabı alıp yakmak için kızı aradı.
Isparta kent merkezine 95 kilometre uzakılktaki 3 bin 700 nüfuslu Sütçüler İlçesi'nde, Kaymakam Mustafa Altınpınar'ın yayınladığı emir nedeniyle hareketli günler yaşanıyor. Daha önce çoğu insanın bilmediği Sütçüler İlçesi, bugün Türkiye'nin bir çok yerinden gazeteci akınına uğradı.
Kaymakam Mustafa Altınpınar, bu sabah erken saatlerde makamına geldi. Ardından planlı köy ziyaretlerine çıkan Altınpınar, saat 11.00'de makamına döndü.
KAYMAKAM'IN GÖNDERDİĞİ RESMİ YAZI |
Sütçüler Kaymakamı Mustafa Altınpınar imzasıyla resmi kuruluşlara gönderilen yazı şöyle: “Son günlerde kamuoyunda tartışılan ve yazar olduğu iddia edilen Orhan Pamuk adlı yazar, yurt dışında verdiği beyanatlarda onurunu her şeyin üzerinde tutan Türk Milleti'ni rencide edici asılsız iftiralarda bulunmaktadır. Bu azınlık ırkçısının asılsız iftiralarına karşı Türk Milleti'nin elbette meşru müdafaa hakkı vardır.Bu itibarla tüm kamu kurum ve kuruluşlarımız kütüphanelerini ve kitaplıklarını tarayacak ve adı geçen şahsa ait kitaplar ayıklanarak imha edilecektir. Konunun hassasiyetle takibini rica ederim. Kaymakam Mustafa Altınpınar”
|
Kendisini bekleyen gazetecilerle görüşmeyen Kaymakam Mustafa Altınpınar, Isparta Valisi İsa Parlak'tan konuşmaması yönünde talimat aldığını ve açıklama yapmak istemediğini ifade etti. Daha sonra makamından ayrılan Kaymakam Altınpınar, kendisini yolda mikrofon uzatan DHA muhabirinin, “Pişman mısınız?” sorusuna, “Hiç pişman değilim” yanıtını verdi ve “Sizce yaptığım doğru değil mi?” demekle yetindi. Altınpınar, ardından makamına geçti.
YAKMAK İÇİN KİTAP ARADILARSütçüler İlçesi'nde adı açıklanmayan üniversite öğrencisi bir kızda Orhan Pamuk'un ‘Kar’ romanının olduğu haberleri, dolaşmaya başladı. Bunun üzerine ortalık hareketlenirken, bazı kişiler de üniversiteli ıkzın bulunup ondan kitap alınarak ilçe meydanında yakılmasını istedi.
Ancak tüm araştırmalara karşın elinde Orhan Pamuk'un kitabı bulunan üniversiteli kıza ulaşılamadı ve kitap yakma girişimi sonuçsuz kaldı.
10 NİSAN'DA MİTİNG VAR
Sütçüler Kaymakamı Mustafa Altınpınar'ın, yazar Orhan Pamuk'un kitaplarının toplatılıp imha edilmesi talimatı ülke genelinde yankı uyandırırken, ilçe halkını da böldü.
Birçok kişi, Kaymakam Altınpınar'ın bu girişimini haklı görüp desteklerken, karşı görüşte olanlar da Kaymakam Altınpınar'ın bu yönde yazı yazmasının doğru olmadığı görüşünü savundu.
Sütçüler Esnaf Odası Başkanı Muharrem Özsüt ise 10 Nisan Pazar günü Sütçüler'de ‘Bayrak Mitingi’ düzenleme kararı aldıklarını açıkladı. Bu mitingde Orhan Pamuk'u protesto edeceklerini belirten Özsüt, bulunursa kitapların yakılacağını söyledi. Özsüt, “Türk halkına yapılan saldırıyı kınayacağız” dedi.
NASIL KARŞILADILAR?AKP'li Sütçüler Belediye Başkanı Hüseyin Müftüoğlu, Kalmakam Altınpınar'ın söz konusu talimatının kendilerine de ulaştığını söyledi. Orhan Pamuk'a ait kitapların toplatılması kararı üzerine belediye olarak araştırma yaptıklarını fakat kitap bulunamadığını belirten Müftüoğlu, “İlçede Orhan Pamuk'un tek bir kitabı bile çıkmadı. Tek bir kütüphanemiz var, orada da yazarın kitabı bulunmuyordu” dedi.
Sütçüler Merkez İlköğretim Okulu öğretmeni 30 yaşındaki Oğuz Demiray ise Kaymakam Altınpınar'a destek verdi. İyi bir yazar olan Orhan Pamuk'un ‘Türkler 1 milyon Ermeni, 30 bin Kürdü katletti’ açıklamasında bulunmasının yanlış olduğunu söyledi. Pamuk'un ilgi alanı olmayan bir konuda yorum yaptığını belirten Demiray, “Nobel'e adaylık için böyle bir yanlış konuşma yaptığını düşünüyorum. Orhan Pamuk romanını yazsın, tarihle ilgilenmesin. Kaymakam isabetli bir karar vermiştir. Türkiye için örnek teşkil etmelidir” diye konuştu.
Süleyman Demirel Üniversitesi Sütçüler Meslek Yüksekokulu Muhasebe Bölümü 2'inci sınıf öğrencisi 21 yaşındaki Nilay Aksu, “Orhan Pamuk'un ‘Benim Adım Kırmızı’ adlı kitabını okumuştum. Burada zaten kitap yok. Kaymakamın yaptığı saçma bir yaklaşım. Ona katılmıyorum. Kaymakam önce ilçesine kitap getirtsin, kütüphane düzenlesin” dedi.
VALİ; EMİR İPTAL EDİLDİIsparta Valisi İsa Parlak ise DHA'ya şu açıklamayı yaptı:
“Kaymakam Mustafa Altınpınar, Sütçüler'deki kamu kurumlarının kitaplıklarında Orhan Pamuk’a ait kitapların toplatılmasi için talimat vermis. Ancak kitaplıklarda Pamuk’a ait hiç kitap çıkmamış. Kaymakam Altınpınar, yetkisini yanlış kullanmış. Netice olarak bu yanlış bir emirdir. Emir dün iptal edildi. Valilik olarak gerekli uyarıları yaptık ve bu konu kapandı.”
YAZI 15 ŞUBAT TARİHLİSütçüler Kaymakamlığı Özel Kalem Müdürlüğü'nden 15 Şubat tarihinde ilçedeki kamu kurum ve kuruluşlarına bir yazı gönderilmişti. Yazıda, ilçedeki kütüphane ve kitaplıklarda yazar Orhan Pamuk’a ait kitapların toplatılması ve imha edilmesi istenmişti. Kaymakam Mustafa Altınpınar imzalı yazıda, gerekçe olarak Orhan Pamuk’un yabancı bir yayın organına Türkiye’nin Ermeni soykırımı iddiasını kabul etmesi gerektiği yönündeki açıklaması gösterildi. Yazı üzerine yapılan aramada ilçe kütüphanesinde Orhan Pamuk kitabına rastlanmadı.