ANKA
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2008 16:45
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, hazırladıkları istihdam paketinde kayıt dışı ile mücadeleye yönelik düzenlemeleri anlatırken, ağır yaptırımlar getirileceğinin sinyalini verdi.
Çelik, “Kayıt dışı çalışmada batı ülkelerini inceledik. Hollanda’da kayıt dışı çalıştırana 45 bin euro ve 5 yıl hapis, Almanya’da da 500 bin euroya varan kademeli para cezası ve 5 yıl hapis uygulanıyor. Türkiye’de ise bir asgari ücretle bir yaptırımla karşı karşıyayız” dedi. Bu konudaki çelişkileri gidereceklerini bildiren Çelik, ciddi yaptırımlar uygulayacaklarını açıkladı. Bunun için de öncelikle işverenin üzerindeki yükleri hafifleteceklerini dile getiren Çelik, sonrasında ise kayıt dışı işçi çalıştırana "müsamaha göstermeyeceklerini" kaydetti.
Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası’nın (İNTES) gerçekleştirdiği istihdam konulu toplantıya katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, istihdam paketinin bugün Ekonomik Koordinasyon Kurulu’nda değerlendirilerek sosyal taraflara gönderileceğini belirtti.
İstihdam paketinin zorunlu istihdamdan, nitelikli eleman yetiştirmeye, İşsizlik Fonu’ndan kaynak transferine varıncaya kadar birçok önemli düzenleme içerdiğine dikkat çeken Çelik, esnek çalışma koşulları yaratmaya çalıştıklarını kaydetti. Çelik, “Bugüne kadar herkesin konuşmaktan çekindiği ve halının altına süpürmeyi yeğlediği kıdem tazminatından, 5 puanlık prim indirimine varıncaya kadar bütün konuları açık şeffaf ve net bir şekilde bütün taraflarla konuşacağız” dedi.
”100 BİN GENÇ EĞİTİLECEK”
İstihdam Paketi çerçevesinde 100 bin genci eğiteceklerine dikkat çeken Çelik, İl İstihdam Kurulları düzenlemesi getirdiklerini, burada piyasa analizlerinin yapılacağını ve orda çıkacak olan neticeye göre eğitim verileceğini söyledi. Paketin kayıtdışı ile mücadeleyi de içerdiğinin altını çizen Çelik, Türkiye’de 10 milyon 700 bin kişinin kayıtdışı çalıştığını belirtti. Çelik, bunlarla ilgili yalnız tedbir almayı doğru bulmadıklarını ifade ederek, “Kayıt dışı çalışmada batı ülkelerini inceledik. Hollanda’da kayıtdışı çalıştırana 45 bin euro ve 5 yıl hapis, Almanya’da da 500 bin euroya varan kademeli para cezası ve 5 yıl hapis uygulanıyor. Türkiye’de ise bir asgari ücretle bir yaptırımla karşı karşıyayız” diye konuştu.
Bu konuda çelişkileri gidereceklerini bildiren Çelik, ciddi yaptırımlar uygulayacaklarını kaydetti. Bunun için öncelikle işverenin üzerindeki yükleri hafifleteceklerini dile getiren Çelik, ondan sonra da kayıt dışı çalıştırana müsamaha göstermeyeceklerini kaydetti.
“AKTÜEL DENGELER BOZULMUŞTUR”
Sosyal Güvenlik Reformu’na yapılan eleştirilere yanıt veren Çelik, reform ile ilgili her gün her yerden taciz atışı geldiğini belirtti.
Çelik konuşmasına şöyle devam etti:
“Sosyal Güvenlik konusu finansman konusu değildir, bu açıklar gerçekçi değildir, bu yasada sosyal kesimlere çok büyük haksızlıklar yapıldı gibi eleştirileri doğru bulmuyorum. 2007 yılında 26 milyar YTL finansman açığı varsa, sağlık giderleri 23 milyar YTL’ye dayandıysa konu finansman konusu değildir demek doğru değil. Konu finansman konusudur. Bunun geçmişi vardır. Aktüel dengeler bozulmuştur.”
SOSYAL GÜVENLİK REFORMU’NA POLİTİK GÖZLE BAKILMAMALI
Türkiye’nin bu meseleye politik gözle bakmaması gerektiğini dile getiren Çelik, siyasi partilerin de bu meseleye partizanca bakma lüksü şanslarını kaybettiğini kaydetti.
Sosyal Güvenlik Reformu’na asgari işçilikle ilgili uzlaşma kelimesini maddeye ilave ettiklerini vurgulayan Çelik, çalıştırması gerekenden az işçi çalıştırılmasının belgelenmesi durumunda kaybın ortadan kalkacağını söyledi. Sosyal güvenlik anlaşması olmayan ülkelere götürülen işçilerde yalnız genel sağlık sigortası primini yatırma koşulunu getirdiklerini vurgulayan Çelik, devleti tıra benzetti. Çelik, “Virajı dikkatli ve yavaş almak gerekiyor. Sosyal boyutunu da dikkate alarak bunları gerçekleştirmeden yanayız” dedi.
“YURT DIŞI MÜTEAHHİTLİK HİZMETLERİNE TEŞVİK VERİLMELİ”
İNTES Genel Başkanı Şükrü Koçoğlu ise Türkiye’de her kurumun farklı veri açıklamasından yakınarak, bir envanter oluşturulması gerektiğini söyledi. Koçoğlu, “Bu bizim müteahhit sayısına benziyor. Hiçbir kurumun verdiği bilgi diğerini tutmuyor. İstihdamla ilgili rakamlar da 50 binden 300 bine kadar çeşitli rakamlarla ifade edilen müteahhitlik sayısı da şehir efsanesi haline geldi” dedi.
Sektörün sorunlarına değinen Koçoğlu, yüksek SSK primi ödeyen inşaat firmaların da teşvik edilmesini istedi. Yurtdışına giden işçilerin neredeyse tamamının inşaat sektöründe istihdam edildiğine dikkat çeken Koçoğlu, yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinin de 82. il kabul edilerek teşvik verilmesi gerektiğini kaydetti.
“HAYALİ İŞÇİ ÇALIŞTIRIYORUZ”
Güvenlik işyerlerinin SSK primleri düşürülerek ödüllendirilmese gerektiğini ifade eden Koçoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Asgari işçilik oranlarında da düzenleme yapılmalıdır. Aldığınız ihalede belirlenen asgari işçinin altında işçi çalıştırırsanız aradaki fark ödenmeden ilişiksiz belgesi verilmiyor. Bu farkı ödememek için hayali işçi çalıştırıyoruz. Bizim verdiğimiz para havaya gidiyor. Bu sistem artık sona erdirilmelidir. Zorla verilen para gelir kaybı olursa olsun. Devlet gelir kaybını kayıt dışı işçi çalıştıranına yapacağı düzenleme ile gelir kaybını giderir.”