"Kayıp trilyon" davasında icra başlatıldı

Güncelleme Tarihi:

Kayıp trilyon davasında icra başlatıldı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2007 18:12

"Kayıp trilyon" davasında icra başlatıldı. Erbakan için haciz yazısı gönderildi.

Haberin Devamı

"Kayıp trilyon" davasında kapatılan Refah Partisinin Genel Başkanı Necmettin Erbakan ve parti yöneticisi Rıza Ulucak’ın da aralarında bulunduğu toplam 75 kişi hakkında icra işlemi başlatıldı. Erbakan  ve Ulucak’ın tapuda kayıtlı malları için İstanbul ve Ankara Tapu Müdürlüklerine ihtiyati haciz kararı  yazısı gönderildi.

Erbakan ve davalı 74 kişi için faiz ve vekalet ücretiyle beraber toplam 11.5 trilyon lira (11.5 milyon YTL) borç çıkarıldı. Bu tutarın faizler ve vekalet ücretleri hariç 2.6 milyon YTL'si Erbakan ve Ulucak'a ait bulunuyor.

Kapatılan Refah Partisi’nin 1997 yılında Hazine yardımını sahte belgelerle harcanmış gibi gösterdikleri gerekçesiyle  Maliye Bakanlığı'nca açılan davada, 11 milyon 599 bin 525 YTL 59 kuruş tutarında alacağın tahsilatı için Necmettin Erbakan ve 74 kişi hakkında icra takibi başlatıldı. Erbakan ve Rıza Ulacak için Tapu Müdürlüklerine ihtiyati haciz kararı yazısı gönderildi.

Haberin Devamı

Kayıp Trilyon davası geçen Mart ayında sonuçlanmıştı.

AVUKATI: İCRAYA GEREK YOKTU

Necmettin Erbakan’ın avukatı Yaşar Gürkan, müvekkilinin ihtiyati tedbir konulan mallarının icraya verilen borçların üzerinde olduğunu söyledi. Gürkan, "icraya gerek yoktu, hocamızın malları icrada istenen tutarı karşılıyor" dedi.

Gürkan, Erbakan’ın Balgat’ta ve Ayrancı’da bulunan evleri ile Altınoluk’ta bulunan yazlığı hakkında daha önce koyulmuş ihtiyati tedbir kararı olduğunu belirtti. Söz konusu evlerin özellikle son dönemlerde değerlendiğini kaydeden Gürkan, bu evlerin bile Erbakan’ın borcunu karşılayacak miktarda olduğunu söyledi.

 DOSYA TEMYİZDE

Erbakan’ın mahkum olduğu kararın ardından dosyayı temyiz ettiklerini belirten Gürkan, dosya hakkındaki kararın bozulacağından emin olduğunu ifade etti. Gürkan, “Tam 94 sayfalık temyiz dilekçesi verdik. Dilekçede Erbakan hakkında temyiz için 32 neden sıraladık. Bu 32 neden arasında çok büyük maddi hatalar da var. Öyle ki hesaplamalarda bile yanlış yapmışlar. Kararın kesinlikle bozulacağına inanıyorum. İcraya verilmesi esasa müessir bir durum değil” dedi.

Haberin Devamı

İHTİYATİ HACİZ KARARI ALINDI

Ankara 7. İcra Müdürlüğü tarafından yürütülen haciz ve icra işlemler kapsamında Erbakan ve Ulucak’ın mal varlığı için ihtiyati haciz kararı alındı. Karar İstanbul ve Ankara Tapu Müdürlüklerine iletildi. Erbakan ve Ulucak faizler VE vekalet ücretleri dışında toplam 2.6 milyon YTL ödemeye mahkum edilmişlerdi.

TOPLAM 11.5 MİLYON YTL ALACAK

Diğer 73 sanık hakkında da adreslerine icra tebligatları gönderildi. Tebligatın alındığına ilişkin imzalı alındı belgelerinin henüz İcra Müdürlüğü’ne  gelmediği için tebligatların sanıkların ellerine ulaşıp ulaşmadığı bilinmiyor. İcra haciz işlemlerinde tebligatın alınmasından sonra yasal süreç başlıyor.

Haberin Devamı

DAVANIN GEÇMİŞİ

Refah Partisi’nin kapatılmasının hemen ardından 1997 yılında, dönemin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, Hazine'den siyasi partilere yapılan yardımın partinin kapatılmasından sonra Hazine’ye devrinin engellenmesi amacıyla kapatılma tarihi öncesinde harcanmış gibi gösterildiği iddiasıyla suç duyurusunda bulunmuştu.

Yapılan inceleme sonrasında aralarında Genel Başkan ve eski Başbakan Erbakan’ında bulunduğu genel merkez ve taşra örgütünde görevli 88 Refah partili  hakkında dava açılmıştı. Dava kamuoyuna "kayıp trilyon" davası olarak yansımıştı.

Yapılan yargılamada Erbakan, bu davadan hapis cezasına mahkum olmuş ve aktif siyaset yaşamı noktalanmıştı. Erbakan sağlık sorunları nedeniyle defalarca cezasını erteletmiş sonunda yapılan yasal değişiklikle cezasını evinde çekmesi yoluna gidilmişti.

Haberin Devamı

Erbakan ve arkadaşları hakkında bir dava Hazine tarafından açılmıştı. Geçen Mart ayında sonuçlanan davada Erbakan ve parti yöneticisi Rıza Ulacak toplam 2.6 milyon YTL ödemeye mahkum edilmişti. Diğer 73 sanık hakkında da çeşitli miktarlarda para cezası verilmişti.

GÜL'E İLGİLİ DAVA REDDEDİLMİŞTİ

Dava kapsamında Abdullah Gül, Ahmet Tekdal, Oğuzhan Asiltürk, Aydın Menderes, Recai Kutan, Şevket Kazan, Fehim Adak, Musa Demirci, Abdülkadir Aksu, Abdurrahim Bezci, Özkan Öksüz, İbrahim Aktaş ve Muttalip Tatar aleyhine açılan davanın reddine karar verilmişti.

Mart ayında verilen bu kararın ardından Maliye Bakanlığı’nın alacakları için harekete geçmemesi muhalefet partilerinin de eleştirilerine hedef olmuştu. CHP  Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde paranın neden tahsil edilmediğini sormuştu.

Haberin Devamı

Kayıp Trilyon davası kapsamında haklarında icra ve haciz işlemi başlatılan 75 kişinin isimleri şöyle:

Necmettin Erbakan (Ankara), Rıza Ulucak (Ankara), Ali Güner (Ankara), Zeki Büyüközer (Ankara), Ahmet Hıdır (Ankara), Mustafa Karaton (Isparta), Akif Gürdoğan (İstanbul), Halil Demir (Ankara), Niyazi Karagül (Ankara), Ali Temur (Giresun), İbrahim Üneş (Tokat), Hasan Eraslan (Kırşehir), Abidin Binici (Adapazarı), Yaşar Doğan (Yozgat), Recep Özen (Uşak), Metin Özdemir (Osmaniye), Selman Esmerer (İstanbul), Selami Ateş (Trabzon), Şaban Fikret Çavuşoğlu (Bartın), M. Emin Tutan (Bursa), Şener Yüzer (Edirne), Mehmet Nil Hıdır (Muğla), Mahmut Toprak (Ardahan), Abdulrezzak Sağlam (Mardin), Süleyman Erim (Ağrı), Vaiz Talat Marasalı (Malatya), Mustafa Demir (Rize), Mehmet Fırat (Batman), Üzeyir Çalı (Erzincan), İrfan Kıran (Tekirdağ), Mehmet Taştı (Adıyaman), Hüseyin Barman (Bingöl), Salih Akça (Balıkesir), Mehmet Sözer (Hatay), Ahmet Özdemir (Hakkari), Musa Haliloğlu (Kars), Adem Güney (Samsun), Mehmet Taşçı (Kilis), Kudbettin Yıldırım (Muş), Kasım Gökbel (Denizli), Mustafa Doğanoğlu (Kastamonu), Ali Binboğa (Osmaniye), Bahattin Kalyoncu (İzmit), Ahmet Kale (Çanakkale), Zekai Aksu (Trabzon), Şenol Gürşan (Kırklareli), Cevdet Başaran (Bayburt), İbrahim Mert (Zonguldak), Osman Çetin (Burdur), Sabahattin Tokgöz (Sivas), Engin Tekintaş (Ordu), Habip Düzcan (Artvin), İbrahim Derici (İzmir), Yaşar Soluk (Çorum), Halil Ürün (Afyon), Cengiz Erdem (Amasya), Mustafa Çelenli (Karabük), Ziya Orman (Elazığ), Yaşar Demirel (Yalova), Latif Turgut (Mersin), Abdülmecit Ergenç (Van), Salim Uğur (Sinop), Osman Yurtoğlu (Kırıkkale), Süleyman Çalışkan (Adana), Yakup Üstüntaş (Niğde), Rıfat Özkan (Niğde), Metin Yücel (Bilecik), İbrahim İlhan (Aydın), Hüseyin Bektaş (Düzce), Mustafa Bilgen (İstanbul), Halil Bulut (Gaziantep), Mustafa Aydoğar (Kahramanmaraş), Şaban Bayrak (Kayseri), Halil İbrahim Dağ (Konya), Halil Çınar(Manisa).

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!