Kayıp silahlarda suç Ä°brahim Åžahin'in

Güncelleme Tarihi:

Kayıp silahlarda suç İbrahim Şahinin
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 18, 2001 12:26

Haberin Devamı

Ankara 6. Asliye Ceza Mahkemesi, kamuoyunda ''Kayıp Silahlar'' davası olarak bilinen davanın gerekçeli kararında, ''teçhizat ve silahların ambalajlarından çıkarılmaması yolunda talimat veren ve böylece, bu teçhizat ve silahların sayımını engelleyen, Antalya'daki özel harekat kursunda da sayımını yaptırmayan Ä°brahim Åžahin'in ihmalinin bulunduÄŸunu'' yazdı.   Â

Mahkemenin, Hospro Åžirketi'nce, Emniyet Genel Müdürlüğü'ne hibe edilen silah ve malzemelerle ilgili olarak açılan ve ''zaman aşımı'' nedeniyle ortadan kaldırılan ''Kayıp Silahlar'' davasına iliÅŸkin gerekçeli kararı belli oldu.Â

Mahkemenin 9 sayfalık gerekçeli kararında, sanıkların yaklaşık 4 yıldır süren yargılama sürecine değinildikten sonra, savunmalarına yer verildi.

Emniyet Genel Müdürlüğü eski Özel Harekat Dairesi Başkan Vekili İbrahim Şahin'in, ''silahların teslim alınmasında, sayım ve tespitininyapılmasında görev ve sorumluluğunun olmadığını'' savunduğu belirtilenkararda, Şahin'in, İkmal ve Bakım Dairesi Başkanlığı'na, ''Daireniz Depo Şube Müdürlüğü'ne teslim edilen üç kamyonluk hibe malzemelerinin orijinal ambalajları bozulmadan, Antalya'da devam eden kursta kullanılmak üzere sevki gerekmektedir. İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı'ndan temin edilen kamyonlara yüklettirilerek, malzemenin şoförlere zimmeti ile anılan yere sevkinin sağlanmasını arz ederim'' şeklinde yazı yazdığının anlaşıldığı bildirildi. 

RESMÄ° TIR'LA ANKARA'YA GETÄ°RÄ°LDÄ°

Kararda, İngiltere'de yerleşik Hospro Şirketi'nin, kaybolan 100 adet 9 mm mikro Uzi ve 100 adet 9 mm mikro SMG marka tabancaya ilişkinpaket listesini, 27 Aralık 1993'de gönderdiği belirtilerek, söz konususilahların, 31 Aralık 1993 tarihinde İçel Gümrük Müdürlüğü'nden 88 kapiçinde alınarak, resmi plakalı TIR ile Ankara'ya getirildiği kaydedildi. Emniyet Genel Müdürlüğü'ne intikal etmesi üzerine, İkmal ve Bakım Daire Başkanlığı'nca Özel Harekat Daire Başkanlığı'na yazılan6 Ocak 1994 tarihli yazıyla Gölbaşı'ndaki özel harekat tesislerindeki yetkililere teslim edildiği ifade edilen kararda, bu tarihten itibarensöz konusu silahların kaybolduğu ve böylece suç tarihinin 6 Ocak 1994 olduğunun anlaşıldığı, bu tarihten itibaren de yasal zaman aşımı süresinin geçtiği belirtildi. 

SUSURLUK KAZASI'NDAKÄ° TABANCA

Gerekçeli kararda, kaybolan 10 adet Baretta marka tabanca ve susturucuların paket listesinin ise 20 Nisan 1994 tarihinde gönderildiği, 21 Nisan 1994'de gümrükten alınarak Ankara'ya getirildiğine işaret edilerek, bu silahların da 26 Nisan 1994 tarihinde Antalya'daki özel harekat kursuna gönderildiğine dikkat çekildi. Suç tarihinin de 26 Nisan 1994 olduğu bildirilen kararda, 10 adet Baretta marka tabancadan, A-92571 U seri numaralı silahın 3 Kasım1996 tarihinde Susurluk'ta meydana gelen trafik kazasında 06 AC 600 plakalı Mercedes marka araba içerisinde ele geçirildiği, diğer 9 tabanca ve susturucular hakkında herhangi bir bilgi edinilemediğinin Emniyet Genel Müdürlüğü'nün yazısı ile anlaşıldığı kaydedildi. 

''BEDEL KARŞILIĞI ALINDI, HİBE GÖSTERİLDİ''

Kararda, dosyadaki tutanak ve belgeler ile tanık beyanları da dikkate alındığında, ''Hospro Şirketi'nce gönderilen silahların bedel karşılığı satın alındığı, ancak bunun hibe olarak gösterildiğinin'' anlaşıldığı belirtildi. Hospro Şirketi'nin Direktörü Ertanç Tinar'ın ifadesinden, ''pazarlık sonucu söz konusu malzemelerin 50 milyon dolara satın alınmak üzere mutabık kalındığının'' belirlendiği ifade edilen kararda, ''1. parti için 12 milyon 500 bin doların peşin, bir ay sonra 2. parti için 12 milyon 500 bin doların ödendiği, diğer taksitlerin ödemelerinin ise zamanla aksadığının'' anlaşıldığı bildirildi.  

''Ä°BRAHÄ°M ÅžAHÄ°N'Ä°N Ä°HMALÄ° VAR''

Kararda, şöyle devam edildi:  ''Sonuç olarak, 28 Aralık 1993 tarihinden itibaren Türkiye'ye gönderilen ve 25 parti halinde gelen silahların sevkıyatının 20 Haziran 1994 tarihinde tamamlandığı, kayıp Baretta silahlardan olan birisinin Susurluk'ta meydana gelen kazada, 06 AC 600 plakalı araçta ele geçirildiÄŸi ve bu silahın 20 Nisan 1994 tarihli paket listede gönderildiÄŸi belirtilen silah olduÄŸu bildirilmiÅŸtir. Sanıkların görevlerini kanun, yönetmelik ve talimata uygun olarak yaptıkları, ancak teçhizat ve silahların ambalajlarından çıkarılmaması yolunda talimat veren ve böylece bu teçhizat ve silahların sayımını engelleyen, ambalajlı silah vteçhizatların Antalya'daki kursta sayımını yaptırmayan Ä°brahim Åžahin'in, olayda ihmalinin bulunduÄŸu anlaşılmıştır.Â

Sanık Musa Teber'in de olay tarihinde depo şube müdürü olarak görevli olduğu sırada, hibe adı altında gelen silahların sayım ve ayniyat kayıtlarını yaptırmadan ve belgeye dayanmadan, silah ve malzemeleri, yazı ve talep üzerine Özel Harekat Dairesi Başkanlığı'na teslim etmek suretiyle görevini kötüye kullandığı sonucuna varılmıştır.'' 

ZAMAN AŞIMINA UĞRADI  

Eski Özel Harekat Dairesi Başkan Vekili İbrahim Şahin, eski Antalya Özel Harekat Kursu Depo Sorumlusu Mustafa Büyük, eski Özel Harekat Daire Başkanlığı Gölbaşı Depo Sorumlusu Uğur Çevik, eski Sayımve Muayene Komisyonu Başkanı Sezai Boran, eski komisyon üyeleri NiyaziPek, Arif Yıldız, Hasan Kozan ve Ali Durmuş, kursta yönetici olarak görev yapan eski Operasyon Şube Müdürü Lütfi Eraslan ve Emniyet MüdürüŞemsettin Canpolat'a isnat edilen suç tarihinin 6 Ocak 1994 olduğu belirtilen kararda, ''görevi kötüye kullanma ve ihmal'' suçlarının, 5 yıllık zaman aşımı süresine tabi oldukları bildirildi. Kararda, suç tarihinden itibaren 7 yıl 6 aylık zamanaşımı süresinin geçtiğinden, busanıklar hakkındaki davanın, TCK'nın 102/4 ve 104/2. maddeleri uyarınca ortadan kaldırıldığı kaydedildi. 

İkmal Daire Başkanlığı Akreditif Müdürlüğü'nde görevli polis memuru Ömer Aydoğan, eski Emniyet Genel Müdürlüğü İkmal ve Bakım Dairesi Başkanı Necmettin Ercan, eski Dış Tedarik Şube Müdürü Mustafa Tekin Hatipoğlu, eski Akreditif ve Gümrük İşleri Büro Amiri Nazmi Karahakkındaki davanın, şartla salıverilmeye ilişkin 4616 sayılı Yasa kapsamında değerlendirilerek ertelendiğine işaret edilen kararda, ''görevi kötüye kullanmaktan'' cezaya çarptırılan eski İkmal Dairesi Başkanlığı Depo Şube Müdürü Musa Teber'in cezasının da paraya çevrilipertelendiği belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!