'Kayıp silahlar' devlet sırrı

Güncelleme Tarihi:

Kayıp silahlar devlet sırrı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2001 00:00


Eski Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Harekat Dairesi Başkan Vekili İbrahim Şahin ile eski Emniyet Genel Müdür Danışmanı Korkut Eken'in de aralarında bulunduğu altı kişinin, Hospro Şirketi'nce, Emniyet Genel Müdürlüğü'ne hibe edilen 10 adet 9 mm Mikro Uzi, 10 adet Süper Mg, 11 adet 22 kalibre Baretta marka tabanca ile bu tabancalara ait susturucular ile bir adet AL 50 Hv roketatarın kaybolması ile ilgili olarak haklarında açılan davada yargılanmalarına devam edildi.

Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın bugünkü duruşmasına, sanıklar katılmazken, iki sanık avukatı ve müdahil avukatı hazır bulundu.

TALİMAT İFADESİ

Mahkeme Başkanı Necdet Yaman, sanık Şemsettin Canpolat'ın adresinin bildirildiğini, sanık İbrahim Şahin'in talimat ifadesinin de geldiğini kaydetti.

Başkan Yaman, sanık Canpolat'ın savunmasının alınması için Hatay Ağır Ceza Mahkemesi'ne talimat yazılmasına ve 'kayıp silahlarla' ilgili ilk davanın açıldığı Ankara 6. Asliye Ceza Mahkemesi'ne müzekkere yazılarak, dosyanın tetkik edilmek üzere istenmesine karar verildiğini açıklayarak, duruşmayı erteledi.

İddianamede, sanıklar İbrahim Şahin, Mehmet Korkut Eken, dönemin Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Harekat Dairesi Antalya Kurs Eğitim Müdürü Lütfi Eraslan, Antalya Kurs Eğitim Müdürlüğü'nde başkomiser Şemsettin Canpolat, Ertuğrul Ogan ve Necmettin Ercan'ın 18'er yıldan az olmamak üzere ağır hapisleri isteniyor. İddanamede ayrıca, sanıkların müebbeden memuriyetten men edilmeleri talep ediliyor.

''KULAKLARI DUYMUYOR ANCAK KONUŞUYOR''

Edinilen bilgiye göre, İbrahim Şahin'in talimat ifadesi, İstanbul Kadıköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, avukatı Ömer Yeşilyurt'un da hazır bulunduğu bir oturumda alındı. Talimat ifadesinde, Şahin'in kulaklarının duymadığı ancak konuştuğu ve söylemek istediklerini yazıya döküp okuyarak yaptığı ve bunun tutanağa geçirildiği belirtildi.

Şahin savunmasında, Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Harekat Dairesi Başkan Vekili olarak görev yaptığı dönemde, yurtdışından çeşitli kamu kuruluşları adına silahlar ve malzemelerin ithal edildiğini söyledi. Vekili olduğu kurumun, bu silahlar ve malzemelerin ithal edilmesinde hiçbir görev ve sorumluluğu olmadığını savunan Şahin, şunları söyledi:

''İthal edilen silahlar ve malzemeler, Emniyet İkmal Bakım Daire Başkanlığı'nca teslim alınır. Hangi kurum adına ithal edilmişse o kurumun görevlendireceği bir komiser ile iki polis memuru veya görevliler ikmal bakım dairesine gider ve silahları alır. Bu silahlar ve malzemeler ile ilgili daha önce Ankara 6. Asliye Ceza Mahkemesi'nde bir dava açılmıştı. Ben bu davada şahit gösterildim ancak hiçbir sıfatla bu mahkemede ifade vermedim. Daha sonra benim hakkımda sanık sıfatıyla dava açıldı.

Silahlar ve malzemelerin uçak ile Türkiye'ye gelmesinden sonra, daireme ait olanların teslim alınması için yazılan yazı üzerine, silah ve malzemelerin benim tarafımdan alınması söz konusu olmadığı için, daireme bağlı olan lojistik şube müdürlüğü görevlilerini yazılı olarak görevlendiririm. Silah ile malzemeleri bu şekilde alırız ve lojistik şube müdürlüğünün kayıtlarına zimmetleriz.''

''ŞU ANDA ÖĞRENDİM''

Emniyet İkmal Dairesi'nden lojistik şube müdürlüklerine teslim edilen silahlarda hiçbir eksiklik olmadığını iddia eden Şahin, bu silahların kayıp olduğunu şu anda öğrendiğini öne sürdü. Bu silahların kaybolması ile ilgili bir sorumluluğun olması durumunda bunun, lojistik şubesindeki görevlilere ait olacağını kaydeden İbrahim Şahin, şöyle devam etti:

DEVLET SIRRI

''Olay tarihlerinde Emniyet Genel Müdürü olan Mehmet Ağar, beni telefonla arayarak, İstihbarat Daire Başkanlığı'nda danışman olan, aynı zamanda eğitmenlik yapan Korkut Eken'in bulunduğu İstihbarat Daire Başkanlığı adına miktarlarını ve cinslerini bildirdiği silahları lojistik şubemizden teslim etmemizi emretmişti.

Ben de bu durumu lojistik şubemize bildirdim ve bu silahları, İstihbarat Daire Başkanlığı'na götürüp, gerekli zimmet işlemlerini yaparak, teslim-tesellüm belgeleri düzenleyip teslim etmelerini söyledim. Silahların zimmetle teslim edilmesi işlemi yapıldı. Bir süre geçtikten sonra, bu silahların bir kısmı zimmetle iade edildiği halde, bir kısmı iade edilmedi ve çeşitli operasyonlarda ve devletin savunması ile ilgili yerlerde kullanıldığı bildirildi.

Bu durumu Korkut Eken'e sorunca, Eken, 'eksik kalan silahların nerelerde kullanıldığını ve ne olduğunu, devlet sırrı olduğu için herhangi bir şey söylemesinin mümkün olmadığını' bildirmişti.''

İbrahim Şahin, 'kayıp silahlarla' ilgili ilk açılan davada, Ankara 6. Asliye Ceza Mahkemesi'nce 1 yıl hapis cezasına mahkum edilmiş, 14 sanık ise beraat etmişti. (aa)



Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!