Kayıp silahlar davası yeniden...

Güncelleme Tarihi:

Kayıp silahlar davası yeniden...
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2001 00:00



Emniyet Genel Müdürlüğü eski Özel Harekat Dairesi Başkan Vekili İbrahim Şahin'in de aralarında bulunduğu 15 sanığın, Hospro Şirketi'nce, Genel Müdürlüğe hibe edilen malzemeler arasında bulunan 10 adet 9 mm Micro Uzi, 10 adet 9 mm Micro Uzi SMG ile 10 adet 22 kalibre Baretta marka tabancalar ile bu tabancalara ait susturucuların kaybolması ile ilgili olarak ikinci kez yargılanmalarına başlandı.

Yargıtay'ın 15 sanık hakkında verilen hükmü bozmasının ardından, Ankara 6. Asliye Ceza Mahkemesi'nde başlayan davanın bugünkü duruşmasına, eski Emniyet Genel Müdürlüğü İkmal ve Bakım Daire Başkanı Necmettin Ercan, eski İkmal Dairesi Başkanlığı Depo Şube Müdürü Musa Teber, eski Akreditif ve Gümrük İşleri Büro Amiri Nazmi Kara, eski Sayım ve Muayene Komisyonu Başkanı Sezai Boran, İkmal Daire Başkanlığı Akreditif Müdürlüğü'nde görevli polis memuru Ömer Aydoğan ve avukatları ile müdahil İçişleri Bakanlığı avukatı Sema Özgül katıldı.

Sanık avukatlarından Selahattin Canpolat, müvekkillerinin denetleme ve kontrol görevlerini tam olarak yerine getirdiklerini öne sürerek, dosyada 'toplu iğne başı' kadar delil olmadığını savundu. Kaybolduğu iddia edilen silahların hibe listelerinde, gümrük girişlerinde, Emniyet Genel Müdürlüğü envanter defterinde ve kayıtlarında bulunmadığını, Hospro Şirketi yöneticisi Ertaç Tinar'ın da silahların listesini açıklamadığını ifade eden Canpolat, şöyle konuştu:

''Müvekkillerimin yargılanmasını, hukukçu olarak değil sokaktaki bir vatandaş olarak da içime sindiremiyorum. Huzurunuzdaki insanlar şerefli ve dürüsttür. Denetleme ve kontrol görevlerini yüzde yüz yerine getirmişlerdir. Şerefli devlet memurlarıdırlar. Küçücük maaşlarıyla devletin önemli işlerini incecik bellerinde taşımışlardır. Tanrıya inandığım gibi bu mahkemenin adil ve adaletli olduğuna tüm hücrelerimle inanıyorum. İlk kararda direnilsin.''

Diğer sanık avukatlarının da meslektaşına katıldıklarını ifade etmelerinin ardından söz verilen sanıklar da, mahkemenin ilk kararında direnmesini istedi.

HAKİM BOZMA KARARINA UYDU

Müdahil avukatı ve Cumhuriyet Savcısı'nın da talebi doğrultusunda, Yargıç Oktay Saday, Yargıtay 4. Ceza Dairesi'nin bozma ilamına uyulmasına karar verdi.

Müdahil İçişleri Bakanlığı Avukatı Özgül, aynı konuyla ilgili olarak bazı sanıklar hakkında 'zimmet' suçuyla Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başka bir davanın devam ettiğini belirterek, dosyanın birleştirme kararı verilerek ağır ceza mahkemesine gönderilmesini talep etti.

Sanık ve avukatlarının, bu istemi kabul etmediklerini ifade etmelerinden sonra Yargıç Saday, Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki dosyanın incelenmek üzere istenmesine, bazı sanıkların 4616 sayılı Şartla Salıverilmeye, Dava ve Cezaların Ertelenmesine Dair Kanun'dan yararlanıp yararlanmadıklarının gelecek oturum değerlendirilmesine karar vererek, duruşmayı erteledi.

Mahkeme, ilk kararında, İbrahim Şahin'i, Türk Ceza Kanunu'nun ''görevi ihmal'' hükmünü içeren 230/2 maddesi uyarınca 1 yıl hapis ve 1 yıl süre ile memuriyetten men cezasına çarptırmıştı. Diğer 14 sanık hakkında da, ''silahların kaybolmasında sorumlulukları olmadığı'' gerekçesiyle beraat kararı vermişti.

Yargıtay 4. Ceza Dairesi, Şahin'in suçunun ''görevi kötüye kullanma'', beraat eden diğer sanıkların eyleminin de ''görevi ihmal''ve ''görevi kötüye kullanma'' olduğuna işaret etmişti. (aa)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!