Kayıp çocuklar için yeni umut K9

Güncelleme Tarihi:

Kayıp çocuklar için yeni umut K9
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2016 20:05

Kayıp çocukların aranmasında artık iz süren köpekler de görev alacak. Köpeklerin özellikle ilk 24 saat içinde aramalara olumlu katkı yapacağı öngörülüyor. Türkiye’de 4 bin 289 çocuk kayıp.

Haberin Devamı

Türkiye genelinde polis ve jandarma sorumluluk bölgesinde 4 bin 289 çocuk kayıp. Kayıp çocuklarının bulunması için birçok çalışma yürütülüyor. Kriminal, sosyal medya hesapları, çocuk birimleri ve “Kayıp Alarmı Projesi” gibi çalışmaların yanı sıra artık kokuya duyarlı, kişiye özgü kokuyu ayırt eden iz süren köpekler de kayıp çocukların bulanması için aktif olarak kullanılacak.

KOKU DA PARMAK İZİ

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Uyuşturucu İle Mücadele Daire Başkanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Köpek Eğitim Merkezi (KEM) yetkilileri, “Parmak izi gibi her insanın kendine özgü ve birbirine benzemeyen kokusu var. Bu noktada 6 ay süren eğitimle iz takip köpekleri eğitiyoruz. Bu alanda yetişen uzman köpekler 4-5 kilometrelik alana kadar iz takibi yapabilecek. Bunun için kaybolan ya da aranan kişiye ait bir eşya ya da giysi köpeğe koklatmak uretiyle köpek arama alanına yönlenderilir. İz takip köpeklerin kayıp çocuklar için aktif kullanılmasından sonra özellikle kayıp olduktan ilk 24 saat için olumlu sonuçlar alınacaktır” dediler.

Haberin Devamı

Kayıp çocuklar için yeni umut K9

 

400 KÖPEK VAZİFE BAŞINDA

KEM’e bağlı toplam 300 köpek aktif görev yapıyor. Ayrıca 100 köpek halen eğitime tabi tutuluyor. KEM’de Alman çoban köpeği, Belçika Malinois, Labrador Retriever, Golden Retriever, Cocker Spaniel ve Border Collie cinsi köpekler bulunuyor. Merkezde, Uyuşturucu Madde Arama, Patlayıcı Madde Arama, Silah-Mühimmat Arama, Kadavra Arama, Canlı İnsan Arama, Banknot Arama, Özel Operasyon, Asayiş Devriye, Çay ve Tütün ile Şehir İçi İz Takibi olmak üzere 10 farklı branşta eğitim veriliyor.

 

ŞAMPİYONLUK YAŞADILAR

KEM bünyesinde bulunan Üzüm adlı köpek, 2014 yılında Romanya’da düzenlenen ve yaklaşık 30 köpeğin katıldığı Balkan Polis Görev Köpekleri Şampiyonası’nda patlayıcı/bomba arama branşında 2‘inci, Prem isimli köpek narkotik branşında 4 ‘üncü, Hena isimli köpek ise tüm branşlardaki itaat bölümünden en yüksek puanı alırken, asayiş-devriye-iz takip branşında 5‘inci olarak kupa ile ödüllendirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!