Kayıp 2 madencinin ailesi maaş alamıyor

Güncelleme Tarihi:

Kayıp 2 madencinin ailesi maaş alamıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2010 14:14

ZONGULDAK’taki grizu faciasında ölen 30 madenciden kayıp olan 41 yaşındaki Dursun Kartal ile 31 yaşındaki Engin Düzcük’ün ailelerine, Başbakanlık Acil Durum Fonu’ndan 10 bin, Türk-İş’ten de 5 bin TL yardım yapılmasına rağmen, cesetlerine ulaşılamadığı için ölüm aylığı ve geliri bağlanamıyor.

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü’ne ait Karadon Yeni Servis Kuyusu’nda, geçen 17 Mayıs’ta yerin 540 metre altında meydana gelen grizu patlamasında 30 madenci hayatını kaybetti. 28 madencinin cesedi çıkarılırken, kayıp olan 2 madenciye patlamanın üzerinden bir ay geçmesine rağmen hala ulaşılamadı. Göçük açma çalışmalarının tamamlanıp, patlama yerine ulaşılmasına rağmen bulunamayan 2 madencinin, 735 metre derinlikte oluşan su dolu kuyuya düştüğü tahmin ediliyor.

TTK yetkilileri, şu anda kuyuda çalışma yapmanın riskli olduğunu, ocaktaki bakım ve onarım çalışmalarının tamamlanmasından sonra suyun tahliye edilmesiyle kuyuya bakılacağını söyledi. Yetkililer, bunun da yaklaşık 3.5-4 aylık bir süreç olduğunu bildirdi.

21 AİLEYE MAAŞLARI BAĞLANDI

Bu arada, Başbakanlık Acil Durum Fonu’ndan cenaze masrafları için 10’ar bin, Türk-İş’in de 5’er bin TL yardım yaptığı ölen madencilerin ailelerine ölüm aylığı ve geliri bağlanması için de çalışmalar sürüyor. Sosyal Güvenlik Kurumu’nca, cesedine ulaşılan 28 madenciden 21’inin ailesine maaşları bağlanırken, 7 bekar işçiden hak sahibi olarak belirlenen 3’üyle ilgili işlemler sürüyor. Diğer 4 işçinin ise, anne ve babalarının maaş alması nedeniyle hak sahibi olmadığı tespit edildi. SGK yetkilileri, bütün işçilerin, kazanın olduğu gün ölü kabul edilerek ailelerine ödemelerinin yapılacağını söyledi.

CENAZE YARDIMI ALDILAR, MAAŞ ALAMIYORLAR

Kayıp işçiler Dursun Kartal ve Engin Düzcük’ün ailelerine ise, cesetleri bulunamadığı için henüz maaş bağlanamadı. Cenaze masrafları için devlet ve Türk-İş tarafından yapılan toplam 15 bin TL’lik yardım banka hesaplarına yatırılan ailelerin, ölüm aylığı ve geliri alabilmeleri için, 2 madencinin cesetlerinin bulunup, nüfus kaydına ‘ölü’ olarak yazılarak kayıtlardan düşürülmesi gerekiyor.

CENAZE KARIŞINCA MAAŞ DURDURULMUŞ

Ölen işçilerden Erdem Alkin’in cenazesini, eşi Engin Düzcük sanılması nedeniyle toprağa veren, ancak DNA testi ile daha sonra eşinin bulunamayan iki işçiden biri olduğu ortaya çıkan Hayriye Düzcük, “Biz, ‘Engin çıktı’ denilince toprağa verdik. 2-3 gün sonra görevliler geldi. ‘26 Haziran’da maaşınızı alacaksınız’ dediler. Sonra mezardakinin Engin olmadığı anlaşılınca, devlet bunu durdurmuş. Şimdi ne olacağını bilmiyorum. Benim eşim ‘kayıp’ olarak geçiyormuş. Bunu anlayamıyorum ben. Benim eşim orada, maden ocağında hala” dedi.
Karadon’dan gelen yetkililerin eşinin 3 ay içinde bulunacağını söylediklerini anlatan Hayriye Düzcük, “Benim derdim eşimin bulunması. 3 ayda bulunacakmış. Tek isteğim bulup mezara koyak” diye konuştu.

Zonguldak Valisi Erdal Ata da, bulunamayan işçilerin ailelerine bağlanacak maaşla ilgili yetkililerden bilgi aldığını söyledi. Medeni Kanunu’nun, ‘Bir kimse, ölümüne kesin gözle bakılmayı gerektiren durumlar içinde ortadan kaybolursa, cesedi bulunamamış olsa bile, o yerin en büyük mülki amirinin emriyle kütüğe ölü kaydı düşürülür’ hükmü doğrultusunda değerlendirme yapacaklarını kaydeden Vali Ata, bu durumu madencilerin yakınlarıyla da görüşeceğini belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!