Güncelleme Tarihi:
Sosyal paylaşım sitesi Twitter’da Ömer Hayyam’a ait olduğu iddia edilen bir rübaiyi paylaştığı için ‘Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılamak’ iddiasıyla 1.5 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan besteci ve piyanist Fazıl Say, 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Fazıl Say’a verilen hapis cezasında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verildi. Fazıl Say, 5 yıl içinde başka bir suç işlemezse hakkındaki dava ortadan kalkacak.
SUÇ İŞLEMEDEKİ ISRARI NEDENİYLE
İstanbul 19’uncu Sulh Ceza Mahkemesi’nde dün görülen duruşmaya 1.5 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan Fazıl Say katılmadı. Duruşmada Say’dan şikâyetçi olan Orkun Şimşek ve Ali Emre Bukağılı hazır bulundu. Say’ın avukatı Meltem Akyol, daha önce yaptıkları yazılı ve sözlü savunmaları tekrar ettiklerini belirterek, “Dava konusunun teknik ve özel bir yargılamayı gerektirmediği kanaatindeyiz. Müvekkilimin söylemlerinde aşağılama ve hafife alma kastı yoktur. Beraatını istiyoruz” dedi.
Araştıracak bir husus kalmadığını belirterek davayı 3’üncü oturumunda karara bağlayan yargıç Hulusi Pur, Say’ı, eyleminin sabit olduğu, işleniş şekli, kastı, suç işlemesindeki ısrarı, suçun işlendiği zaman ve yeri, sanığın güttüğü amaç ve saiki dikkate alarak 8 ay hapis cezası ile cezalandırdı. Yargıç Pur, eylemin yayın yoluyla işlendiğini belirtip yarı oranında arttırarak Say’a verdiği hapis cezasını 12 aya çıkardı. Say’ın duruşmalardaki davranışları, yargılamaya yapmış olduğu katkıyı dikkate alan Yargıç Pur, cezasını 10’ay hapse indirerek hükmün açıklanmasını geri bıraktı. Say, 5 yıl içerisinde suç işlemezse dava ortadan kalkacak.
YURDUM ADINA ÇOK ÜZGÜNÜM
DÜNYACA ünlü besteci ve piyanist Fazıl Say karar sonrası yaptığı açıklamasında; “Mahkeme sonucu çıkan karar için yurdum adına çok üzgünüm. İfade özgürlüğü açısından hayal kırıklığına uğradım. Hiçbir suçum olmamasına rağmen ceza almış bulunmam şahsımdan çok, Türkiye’deki ifade ve inanç özgürlüğü adına kaygı vericidir” dedi.
DAVAYA NEDEN OLAN TWEETLER
İddianamede, Fazıl Say’ın Twitter’da yazdığı ya da retweet ettiği iddia edilen yazılar şöyle yer aldı:
- “Tanrı, uğruna yaşayacağın bir şey mi, öleceğin bir şey mi yoksa hayvanlaşıp öldüreceğin bir şey mi? Bunu da düşün”
- “Rakı cennette varsa ve cehennemde yoksa ama chivasregal cehennemde var cennette yoksa ?ozaman ne olacak? Asıl önemli soru bu!!!”
- “Bilmem farkettiniz mi nerde ya...k, adi, magazinci, hırsız, şaklaban varsa hepsi Allahçı. Bu bir paradoks mu?”
- “ Müezzin 22 saniyede okudu akşam ezanını yahu. Pretissimmo con fuca!!! Ne acelen var? Sevgili? Ramı masası?”
- “Ateistim ve bunu bu kadar rahat söyleyebildiğim için gururluyum”
- “Ben ateistim, diğer yarısını bilmem”
- “Irmaklardan şaraplar akacak diyorsun, cenneti ala meyhane midir? her mümine huri vereceğim diyorsun, cenneti ala kerhane midir?”
- “Bu akşam çok kişi ateiszt olmuştur, sağolsunlar”
BU BİR YARGI KARARI
İNGİLTERE’nin başkenti Londra’da düzenlenen ve Türkiye’nin odak ülke olduğu kitap fuarına katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Bakan Çelik, Fazıl Say’ın hapis cezasına çarptırılmasıyla ilgili soru üzerine şöyle konuştu: “Gördüğünüz gibi son yargı paketiyle birlikte ifade özgürlüğünün önündeki engeller biraz daha kaldırıldı. Kuşkusuz hiç kimsenin, söylediği sözden dolayı yargıyla muhatap olmasını istemem. Hele sanatçıların, kültür adamlarının yargı kararlarıyla muhatap olması, doğrusu temenni etmediğim bir şeydir. Ama nihayetinde de yargı karşısında sanatçı, kültür adamı, sıradan vatandaş, politikacı hepimiz eşit durumdayız. Ortaya çıkan sonuç bir yargı kararıdır. O sebeple söyleyebileceğim fazla bir şey yok.”
HÜKÜMET SEYİRCİ KALMAMALI
BU çok kötü ve kabul edilemiyecek bir karar. Türkiye’nin yeni bir ayıbı olarak görecek bütün dünya. Yazarlarımıza, sanatçılarımıza kötülük etmek isteyen, onları zor durumda bırakıp aşağılamaktan başka bir şey yapamayan bir ülke olmaya devam ediyoruz. Hem Fazıl Say için hem Türkiye için çok üzüldüm. Hükümet yargı bağımsız deyip buna seyirci kalmamalı.
DÜNYA BASINI GENİŞ YER VERDİ
NEW YORK TIMES: Uluslararası arenada tanınan piyanist Fazıl Say, İslam’a hakaret ettiği ve Müslümanları rencide ettiği gerekçesiyle 10 ay hapis cezası aldı. Türkiye’de son yıllarda pek çok entelektüel, yazar ve sanatçı İslam ve Türk kimliğiyle ilgili yaptıkları açıklamalar nedeniyle, bu kimlikleri eleştirilerden korumak isteyen AK Parti hükümeti tarafından yargılandı.
FINANCIAL TIMES: Kendisini Twitter’da ateist olarak tanımlayan piyanist Fazıl Say’a 10 ay hapis cezası verildi. Dava dikkatleri Türkiye’de hukukun üstünlüğüne çekti. Sansür karşıtı organizasyon PEN, aynı zamanda Türkiye’de hapiste bulunan çok sayıda gazeteci olduğu bir dönemde piyanist Say’ın davasının ifade özgürlüğü konusunda Türkiye için bir test olduğunu bildirdi.