Güncelleme Tarihi:
GEÇEN yıl 368 bin 403 öğrencinin yararlandığı bu yıl kapsamı genişletilen internet üzerinden kayıt (e-kayıt) sistemi, e-devlet uygulamalarına örnek oluyor. 2007-2008 öğretim yılında 33 bin 391 resmi ilköğretim okulu yanında 16 büyükşehir statüsündeki illerdeki ortaöğretim kurumlarında da kullanılmaya başlanacak "e-kayıt" sistemi, kayıt parasını da ortadan kaldıracak. Böylece, Milli Eğitim Bakanlığı’nın yıllardır, ’alınmıyor’ demesine rağmen okullarda ’bağış’ adıyla toplanan kayıt parası da internet sayesinde tarihe karışacak.
MİLYONLARCA YTL TASARRUF: Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Altınsoy, kayıt işlemlerinin elektronik ortamda yapılması sayesinde milyonlarca YTL tasarruf edildiğini belirterek, e-devlet uygulamalarında bakanlıklarının önemli görevler yaptığını ve bu anlamda diğer kamu kurum ve kuruluşlarına iyi bir model olduğunu kaydetti. Altınsoy, Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre 192 ülke içerisinde Türkiye’nin e-devlet projelerinde 27’inci sıradan sekizinci sıraya yükseldiğini ve bu yükselişte e-kayıt uygulamasının önemli katkısı bulunduğunun altını çizdi.
SENEYE EVDEN KAYIT: Bu yıl geçen yıldan farklı olarak e-kayıt, evlerdeki internet yerine okullardan yapılacak. Daha önceden T.C. Kimlik Numarası’nın MERNİS projesiyle entegre olmaması nedeniyle ailelerinin çocuklarının bilgisini girmesi gerekiyordu. Bu yıl ise okula giderek sadece çocuğunun kimlik numarasını söyleyenler, doğrudan kayıt yaptıracak. Altınsoy, okullardan kayıtların yine internete girileceğini ve bakanlığın her kademesinde bu kayıtların görüleceğini kaydederek, "Kayıtların böyle yapılması da kayıt parasını ortadan kaldıracak. Zaten okulun çok fazla yapacağı bir işlem olmayacak. Sadece bilgiler internete girilecek. Bu nedenle kayıt parası talep edilmeyecek. E-kayıt uygulaması ise, gelecek yıllarda hiç okula gidilmeden yapılacak. MERNİS entegrasyonunun daha geliştirilmesiyle, okulların çevresinde okula gitme yaşına gelen çocuklar belirlenip, özel okula gitmek isteyenler dışındakiler okula otomatik olarak kayıt edilecek" diye konuştu.
VELİ OKULU İZLEYECEK: Üzerinde çalştıkları ve kısa sürede uygulamaya konulması beklenen e-okul projesi hakkında da bilgi veren Mehmet Altınsoy, birkaç fazdan oluşan bu projenin birinci fazında, bütün ilköğretim ve ortaöğretim okullarında okuyan öğrenci bilgilerinin sisteme taşındığını belirterek, "Diğer fazlarda ise, iş ve işlemlerin elektronik ortamda yapılmasına yönelik platformlar ve ekranlar hazırlanacak. Bu sayede, kırtasiye ve bürokrasi azaltılacak, milyonlarca YTL tasarruf edilecek. Veli ile okul sürekli iletişim halinde olacak. Veli okulu izleyecek, öğrencisini takip edebilecek, GSM ya da elektronik posta ile sürekli bilgilendirilecek" diye konuştu.
Geçen yıl 368 bin kayıt internetten gerçekleşti
ELEKTRONİK kayıt uygulamasını geçen yıl başlattıklarını ve 2006-2007 eğitim öğretim yılında ilk defa, Adana, Ankara, Eskişehir, İstanbul ve İzmir illerinde internet üzerinden kayıt yapıldığını hatırlatan Mehmet Altınsoy, internet erişimi olan herhangi bir okuldan öğrencilerin T.C. kimlik numaraları ve oturdukları adresle ilgili bilgileri girerek kayıt işlemlerini yaptıklarını aktardı. Altınsoy, program sayesinde öğrencilerin adreslerine en yakın okulu bulduğunu ve öğrencilerin bu okuldaki şubelere kadar dağıtıldığını aktararak, e-Kayıt işlemleri sonucunda 368 bin 403 öğrencinin evine en yakın okula yerleştirildiğini, bu kapsamda 14 bin 640 öğrencinin anasınıfını okuduğu okula, kardeşinin bulunduğu okula ya da velisinin işyerine yakın olan okula kayıt olduğunu aktardı.
Belge olmadan kayıt
e-KAYIT sisteminde geleceğe yönelik önemli hedeflerin olduğunu aktaran Mehmet Altınsoy, Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) tarafından yürütülen, Adrese Dayalı Nüfus sisteminin olgunlaştırılması sayesinde kayıt işlemlerinin daha hızlı yapılacağını, adresi Merkezi Nüfus İdare Sistemi’nden( MERNİS) sorgulanan öğrencinin kaydının hiçbir belge olmadan yapılabileceğini kaydetti. Altınsoy, e-kayıt projesinin, Milli Eğitim Bakanlığı Bilişim Sistemi(MEBSİS) bütünlüğü içerisinde yapılandırıldığını belirterek, sistemin işleyişiyle ilgili şu bilgileri verdi: "MEBBİS anlık kullanıcı sayısı ortalama 15 bin olan büyük bir yapı. Bütün bu sistemin kurulması, yazılımların geliştirilmesi, sistemin yönetilmesi ve denetlenmesi, bilgisayar ve elektrik/elektronik öğretmenlerinden oluşan bakanlık personeli tarafından yapılıyor ve herhangi bir firmadan yazılım hizmeti almıyoruz."
Veliler okul aramıyor kolay kayıt yaptırıyor
BİLİŞİM teknolojilerinin eğitim, öğretim ve yönetime olumlu katkısının olduğunun altını çizen Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Altınsoy, "Şu anda gelinen noktada, asıl hizmet odağı olan öğrenciye ve veliye en hızlı, ücretsiz, güvenilir hizmet sunuluyor. Bu bağlamda, ’En iyi okul, en yakın okuldur’ sloganından yola çıkarak öğrencileri ikamet ettiği adrese en yakın okula kaydetmek, kayıt sırasında velileri okul aramak zorunda bırakmamak, veliye kayıt kolaylığı sağlamak ve merkezi okullardaki yığılmaları önlemek gibi sağlıklı hizmet sonuçları alınıyor" diye konuştu.