‘Kavgam’ kavgası

Güncelleme Tarihi:

‘Kavgam’ kavgası
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2005 01:47

İnsanlığa karanlık dönemlerinden birini yaşatan kanlı diktatör Hitler'in "Kavgam"ının Türkiye'de en çok satan kitaplar arasında yar alması Almanya'da rahatsızlık yarattı.

DÜNYANIN gelmiş geçmiş en kanlı diktatörlerinden Adolf Hitler’in ‘Kavgam’ adlı kitabının, okuma alışkanlığının pek yüksek olmadığı Türkiye’de bestseller olması Almanya’yı şaşırttı. Almanya, Nazi ideolojisinin başucu kitabı sayılan eserin yayınını durdurmak için telif hakları silahını kullanacak. Kitabın telif haklarının sahibi Bavyera Eyaleti Maliye Bakanı Kurt Faltlhauser, Türk yayınevlerine karşı harekete geçmesi için Alman Dışişleri Bakanlığı'na başvurdu.

BESTSELLER OLDU

Türkçe’ye 1939 yılında gazeteci Hüseyin Cahit Yalçın tarafından çevrilen Hitler’in Alman ırkının üstünlüğü üzerine kurduğu Nazi ideolojisini içeren ‘Kavgam’ kitabı, Türkiye’de son haftalarda bestseller oldu. Yoğun talep üzerine Emre Yayınevi ve Bilge Karınca Yayınevi kitabın yeni baskılarını yayınladı. Avrupa’nın birçok ülkesinde basımı yasak olan Hitler’in kitabını Türkiye’de piyasaya süren 13 yayınevi olduğu belirlendi. Özellikle sol kesim ve ülkücülerin okuduğu ‘Kavgam’ kitabı birçok yayınevinde en çok satanlar listesine girdi. Hitler’in ilk kez 1925 yılında basılan "Kavgam" adlı kitabının El Kaide lideri Usame bin Ladin’in de başucu kitabı olduğu ileri sürülüyor. Ancak İngiltere Başbakanı Winston Churchill’in ‘Eğer Hitler’in ‘Kavgam’ adlı kitabını ciddiye alarak okusaydık, İkinci Dünya Savaşı'nın çıkmasına engel olurduk’ sözüne dikkat çekiliyor.

TELİF HAKKI

Telif haklarına sahip olan Almanya’nın Bavyera Eyaleti'nin Maliye Bakanı Kurt Faltlhauser konuyla ilgili yazılı açıklamasında şunları söyledi: ‘Müttefikler, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Nazi liderleri ve partisinin mal varlığı ile miras haklarını bu kişi ve örgütlerin kayıtlı olduğu yerlere verdi. Hitler, Münih’e kayıtlı olduğu için kitabın telif hakkı Bavyera’ya verildi. Bu nedenle kitabın tüm hakları Bavyera Eyalet Hükümeti'ne ait.’

DIŞİŞLERİ DEVREDE

Bavyera Maliye Bakanı'nın açıklamasında Türkiye’de kitabın bestseller olması üzerine Alman Dışişleri Bakanlığı ile bir görüşme yapıldığını ve kitabın yayınının durdurulması için harekete geçildiği kaydedildi. Bakanlık, eyalet olarak Türkiye nezdinde girişimde bulunamayacakları için bunu Dışişleri Bakanlığı üzerinden yaptıklarını belirtti. Bakanlık basın sözcüsü de, ‘Kitabın Türkçe yayın ve dağıtımını durdurmak için tüm hukuksal yollar inceleniyor’ dedi.

YASAL DEĞİL

Normal şartlarda yayın izni alınmadan kitabın basılamayacağına dikkat çeken Bavyera Maliye Bakanlığı, kitabın basımı için hiçbir yere izin vermediklerini vurguladı. Maliye Bakanlığı kitabın yayınlanmasının telif hakları yasasına aykırı olduğunu ve bu konuda kitabın baskısının durdurulması için ellerindeki tüm imkanları seferber edeceklerini vurguladı.

Çek yayıncı beraat etmiş

Bavyera Maliye Bakanı Kurt Faltlhauser aynı sorunun Polonya ve Çek Cumhuriyeti'nde de yaşandığına dikkat çekti. Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada şöyle denildi: ‘Çek savcılığının Kavgam kitabının yayıncısına karşı açtığı davada Prag 6. Bölge Mahkemesi millet, ırk ve inançlara saldırı suçundan 22 ay hapis cezası verdi. Ancak Çek Yüksek Mahkemesi geçtiğimiz Perşembe günü, 10.3.2005 tarihli oturumunda bu kararı bozdu ve kitabın yayıncısı beraat etti. Fakat kararın ardından yayıncı bu kitabı bir daha yayınlamayacağını açıkladı. Bu sevindirici bir gelişme. ’

Ucuz baskısı bir ayda 20 bine ulaştı

Adolf Hitler'in üstün ırk ideolojisini anlattığı kitabı "Mein Kampf-Kavgam" geçtiğimiz ocak ayında Hüseyin Cahit Yalçın çevirisiyle, Manifesto Yayınları tarafından piyasaya sunuldu. Fiyatı 5.90 YTL olan ve 30 bin adet basılan kitap bir ayda 20 bin sattı. Kitap ilk çıktığında D&R'ın haftalık en çok satanlar listesinde 7. sıraya oturmuştu. Manifesto Yayıncılık adına konuşan Oğuz Tektaş, kitabı çok sattığı için ucuza bastıklarını ve bu yolla ticari bir başarı kazanmayı planladıklarını söyledi.

2015’te telif hakkı kalkıyor

HİTLER’
in Kavgam adlı kitabının yasaklanmasıyla ilgili büyük sorunlar yaşandığı açıklandı.

Almanya’da bulundurulması bile yasak olan kitabın Fransa’da da baskısının yasak olduğu kaydedildi.

Bavyera Hükümeti'nin girişimiyle Portekiz ve İsveç’te kitabın baskısının durdurulduğu açıklandı.

Hitler 1939 yılında kitabının telif hakkını ABD'deki bir yayınevine sattığı için Bavyera Hükümeti, İngiltere ve ABD için telif hakkına sahip değil.

2015 yılında Hitler'in ölümünün üzerinden 70 yıl geçmiş olacağı için Bavyera Hükümeti'nin telif hakkı kalkacak, kitabın baskısı serbest kalacak.

1943'E KADAR 9.8 MİLYON SATTI

Polonya’da kitabın baskısının yapılması üzerine Polonya Dışişleri Bakanlığı 24 Şubat tarihinde bir açıklama yaparak katliama çağıran bu kitabın yayınlanmasına seyirci kalmayacaklarını söyledi.

1925 yılında basılan Kavgam kitabı Hitler’in 1933 yılında iktidara gelmesine kadar 287 bin adet sattı ve Hitler yüzde 10 pay aldı. Hitler’in iktidara gelmesiyle kitabın satışı patladı. 1933 Şubatı’ndan aralık ayına kadar 1.5 milyon, 1939 yılına kadar 5.45, 1943 yılına kadar ise 9.8 milyon sattı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!