Katliam tarzı değilmiş

Güncelleme Tarihi:

Katliam tarzı değilmiş
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2005 01:23

Avlanma gününün haftada 3’ten 5’e, hayvan vurma bagaj kapasitesinin ise iki katına çıkarılmasında etkili olduğu söylenen Avcılık Federasyonu Başkanı ve Sarsılmaz Silah Sanayi Başkanı Latif Aral Aliş, katliamın tarzı olmadığını söyledi.

ÖZELLİKLE göçmen kuşlar için avlanabilme gününün Merkez Av Komisyonu’nca (MAK) haftada 3 günden 5’e çıkartılması konusunda eleştirilere hedef olan Atıcılık ve Avcılık Federasyonu Başkanı ve Sarsılmaz Silah Sanayisi Yönetim Kurulu Başkanı Latif Aral Aliş, Avrupa ve Amerika’da gün sınırı olmadığı belirterek, ‘Yoksa katliam tarzım değil’ dedi. Av günü sayısını iki gün arttıran ve hayvan vurulma kapasitesini belirleyen ‘bagaj kapasitesini de’ iki katına çıkartan MAK kararında etkili olduğu doğa dernekleri temsilcileri tarafından öne sürülen Aliş, suçlamaları reddetti. Avrupa’ya göre hayvan popülasyonunun son derece yüksek olmasına rağmen yasakların ters teptiğini ve kaçak avcılığı özendirdiğini savunan Aliş, ‘Önemli olan avcının ava kaç gün çıktığı değil, ne kadar hayvan vurabileceğidir’ dedi. Aliş, federasyon başkanı olarak silah sanayicisi olmasının eleştirilmesini de şöyle yorumladı: ‘Federasyonda benim işimin avla ilgili olanı yüzde 2’dir. Ayrıca Sarsılmaz olarak biz artık yavaş yavaş av tüfeği işinden, askeri tüfek üretimi işine doğru gidiyoruz. Federasyonlar özerkleşiyor; bu artık devletten para gelmeyecek demektir. Bu yüzden artık bu işler sponsorluklar ve gönülden iş yapanlarla yürüyecektir.’

Başkan’ın av bayileri zinciri var

AV ve Yaban Hayatı Koruma Geliştirme ve Tanıtma Vakfı Başkanı Süha Umar, konuyu Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe’ye de bir mektupla bildirdi. Umar, mektupta, komisyonun Av ve Yaban Hayatı Koruma, Geliştirme ve Tanıtma Vakfı’nın, benzeri sivil toplum kuruluşlarının ve Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’nın temsilcilerinin uyarılarını dikkate almadığını belirterek şöyle dedi: ‘Daha da vahimi Türkiye’de yaban hayatının birçok tür açısından sonunu hazırlayacak olan bu kararlara, Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdür Yardımcısı’nın önce çeşitli beyanları, sonra da oyları ile destek olmalarıdır. Yine bu çerçevede, komisyon toplantısına başkanlık eden müsteşar yardımcısının, toplantı öncesinde Türkiye’deki en büyük silah imalatçısı ve ithalatçısı, av bayii zinciri sahibi olan, Atıcılık ve Avcılık Federasyonu Başkanı (Latif Aral Aliş) ile yapmış olduğu başbaşa görüşmeden sonra bu tutumu sergilemiş olması, ayrıca derin üzüntü ve kuşku yaratmıştır.’

Çok vahim bir olay

ESKİ Atıcılık ve Avcılık Federasyonu Başkanı Metin Sertoğlu, ‘Çok vahim bir olay. Kararı silahçıların zaferi olarak yorumluyorum’ dedi. Atıcılık ve Avcılık Federasyonu Başkanı ve Sarsılmaz Silah Sanayisi Yönetim Kurulu Başkanı Latif Aral Aliş’in açıklamalarının aksine özellikle göçmen kuşların vurulmasının yanlış olduğunu savunan Sertoğlu, ‘Türkiye’deki 34 tür av kuşunun 30’u da göçmen kuştur. Esasen bunlar korunmasına en çok dikkat edilmesi gereken kuşlardır. Çünkü bu kuşların üzerinde bütün dünyanın hakkı vardır’ dedi.

Komisyonda avcılar baskın

MERKEZ Av Komisyonu’nda ilgili kamu kuruluşu temsilcileri, 9 bölgesel avcı derneği, 1 özel avlak temsilcisi, 1 sivil toplum temsilcisi ile Atıcılık ve Avcılık Federasyonu başkanı bulunuyor. Buna göre avcılık temsilcileri birleştiğinde 21 kişinin 11’ini oluşturuyorlar ve karar almaları kolaylaşıyor. Doğa Koruma Derneği Başkanı Nevzat Ceylan da konunun bu kısmının altını çizerek, ‘MAK içerisinde avcı temsilcilerinin çoğunlukta bulunması bu kararın alınmasında baş rolü oynamıştır. Doğa derneklerinin sayısının MAK’ta artırılması gerekiyor’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!