Katliam gibi kaza

Güncelleme Tarihi:

Katliam gibi kaza
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 2004 21:00

İstanbul-Ankara seferini yapan Yakup Kadri Karaosmanoğlu adlı hızlandırılmış tren, Sakarya'nın Pamukova İlçesi yakınlarında Mekece Köyü mevkiinde raydan çıkarak devrildi. Kazada 36 kişi yaşamını yitirdi, 74 kişi yaralandı.

Haberin Devamı

Devlet Demir Yolları'na ait İstanbul-Ankara seferini yapan hızlandırılmış trenin lokomotifi, 4 yolcu vagonu ve 1 restoran vagonu  akşam saat 19.45'te Sakarya'nın Pamukova ilçesi yakınlarında raydan çıktı. 

YOLCULAR ÇEVREYE SAVRULDU

Dört vagonu raydan çıkan hızlandırılmış trende yolcular çevreye savruldu. Kazada çok sayıda yolcu da yaralandı. Yaşamını yitiren ve yaralanan yolcuların sayısı ilk saatlerde telsizlerden 14 dolayında geçti.

Kazanın meydana geldiği bölgede otomobilleri içinde hareket eden vatandaşların tanıklıklarına göre, kaza mahallinde paramparça olmuş bedenler kadınlı erkekli sıralandı. Kimi izleyiciler manzaranın dehşetine dayanamayarak fenalık geçirdiler.

TREN MÜRETTEBATININ KİMLİKLERİ BELLİ OLDU

Yakup Kadri Karaosmanoğlu ekspresindeki TCDD görevlilerinin kimlikleri şöyle:

Haberin Devamı

Kondüktör: İhsan Karadağ, Tren Şefi: Köksal Coşkun, makinistler: Fikret Karabulut ve Recep Sönmez, Tren Odacısı Ümit Şengüler.

Bu görevlilerin yanı sıra yemekli vagonda çalışan özel yemek şirketine bağlı 6 personel bulunduğu öğrenildi.

İLK MÜDAHALE VATANDAŞTAN

Tren kazası sonrası yaralılara ilk yardımı bölgeden otomobilleriyle geçen vatandaşlar yaptı. Yaralılar gelen ilk birkaç ambulansla Sakarya ve Pamukova’daki hastanelere gönderildi.

Yaralılardan 8'inin Bilecik, 4'ünün Eskişehir, 10'unun Sakarya, 20'sinin Pamukova, 12'sinin Osmaneli devlet hastanelerine, 11'inin Adapazarı Toyota Hastanesi'ne, 6'sının Adapazarı SSK Hastanesi'ne, 1'inin Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne, 2 kişinin de Eskişehir SSK Bölge Hastanesi'ne kaldırıldığı öğrenildi.

Kazada yaralananların adları ve kaldırıldıkları hastaneler şöyle:

Sakarya Devlet Hastanesi: Murat Yerlikan, Murat Güzel, Eda Nur, Oğuz Sarıışık, Fethi Uyar, Mustafa Ergenç, Aykut Dağlar, Şeyma Nur ve soyadı belli olmayan Perihan adındaki kadın ile kimliği belirlenemeyen bir kadın.

ToyotaSA İlk Yardım Hastanesi: Filiz Özçelik, Gülay Çotuk, Tuğba Okur, Selami Gülser, Beril Gümüşsoy, Mustafa Öztürk, Mustafa Sarıkaya, Sedat Sarıköse, Mahir Uyanusta, Zehra Uyanusta.

Haberin Devamı

SSK Adapazarı Hastanesi: Cumaliye Şenoğlu (59), Aynur Bölükbaş (39), Engin Bölükbaş (39), Ufuk Bölükbaş (4), Süleyman Esen (36), Naciye Aydost (53), Serkan Şenoğlu (29), Hüseyin Gonca (24), Özlem Şenoğlu (26), Taşkın Ömür (34), Ercan Ulaş (32) .

Olaya ilk müdahale eden jandarma birliği oldu, daha sonra trafik polisi kaza yerine ulaştı. İlk aşamada yaralıların hastanelere gönderilmesinde güçlüklerle karşılaşıldı.

ERGÜLEÇ: HIZ ARTIMI YOK

TCDD Genel Müdür Vekili Ali Kemal Ergüleç, yaptığı açıklamada, Kazanın meydana geldiği bölgede, trende hız artırımı olmadığını ifade eden Ergüleç, “Bu bölgede eski trenlerin hızı neyse, bu trenin hızı da odur. Kazanın hızdan kaynaklanmış olduğunu sanmıyorum” dedi.

Haberin Devamı

KRİZ MASASI OLUŞTURULDU

Ulaştırma Bakanlığı tarafından kazanın ardından kriz masası oluşturuldu. Kriz masasında Ulaştırma Bakanlığı ile TCDD Genel Müdürlüğü üst yönetiminin yer aldığı bildirildi.

Kazayla ilgili olarak 0 312 311 30 88 ve 0 312 324 43 64 numaralı telefonlardan bilgi alınabilinir.

Kızılay Genel Başkanlığı da kazanın ardından ilk etapta Çapa, Zeynep Kamil, İzmit ve Düzce kan merkezlerinden 160 ünite kanı bölgeye gönderdi.

Kızılay, ayrıca 5 ambulans, 5 doktor, 5 hemşire, 1000 litre su ile 400 kişilik kumanya ile 1 vinci de kaza yerine sevketti.

Öte yandan, Ankara seferi için toplam 250 bilet satıldığı, Yakup Kadri Karaosmanoğlu ekspresinin Haydarpaşa Garı'ndan 234 yolcuyla hareket ettiği ve 16 kişinin de Eskişehir'den binecek yolcu olduğu kaydedildi.

İSTANBUL'DA 4 HASTANE ALARMA GEÇİRİLDİ

İl Sağlık Müdürlüğü Kriz Merkezi'nde görevli Dr. Türkay Esin, ilk etapta 10, daha sonra da 5 ambulansın kaza bölgesine gönderildiğini söyledi.

Haberin Devamı

Dr. Esin, İstanbul'a getirilecek yaralılar için Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma, Haydarpaşa Eğitim ve Araştırma, Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma ile Haseki Eğitim ve Araştırma hastanelerinin acil servislerinin hazır hale getirildiğini bildirdi.

Kaza yerine ulaşan ilk ambulansın, 3 yaşındaki bir çocuğu alarak İstanbul'a getirmek için saat 22.28'te yola çıktığını anlatan Dr. Esin, kafa travması geçiren ve yakınlarına henüz ulaşılamayan bu çocuğun, Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi altına alınacağını kaydetti.

Dr. Esin, 10 yaralının daha yolda olduğunu belirterek, 15-20 yaralının İstanbul'a getirilebileceğini söyledi.

Haberin Devamı

İstanbul'a getirilecek yaralılar hakkında bilgi aldıklarını belirten Dr. Esin, Kızılay ile koordinasyonu sağlayarak gerekli kanı hazırladıklarını kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!