Kastamonu'dan Prof. Dr. Ortaylı'ya, tepki

Güncelleme Tarihi:

Kastamonudan  Prof. Dr. Ortaylıya, tepki
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2010 17:30

GALATASARAY Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde tarih derslerine giren, Topkapı Müzesi Müdürlüğü görevini sürdüren Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın haftasonu Ankara'da katıldığı söyleşide her ile üniversite kurulmasını eleştirirken Kastamonu örneği vermesi, kentte tepkiye neden oldu. 25 sivil toplum örgütünün bir araya gelerek oluşturduğu Sivil Toplum Birliği, düzenlediği basın toplantısıyla Prof. Dr. Ortaylı'ya tepki gösterdi.

Haberin Devamı

Kastamonu'da sendika, dernek, koopertif olmak üzere 25 sivil toplum örgütünün bir araya gelerek oluşturduğu Kastamonu Sivil Toplum Birliği Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası'nda (KATSO) basın toplantısı düzenleyip,
“Üniversite tabii ki açacaksın ama Hakkari'nin dağına değil, Kastamonu'nun dağına değil. İcabında Ankara’ya 20 üniversite kurarsın. Gelen çocuklar o şehrin kültürünü görür. Her yere gidip üniversite kurulur mu ya. Bu bir ahlaksızlıktır” diyen tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı'ya tepki gösterdi. Sivil Toplum Birliği adına açıklama yapan Türk- İş Temsilcisi ve Yol-İş 1 Nolu Şube Başkanı Mehmet Çelik ve Baro Başkanı İhsan Darende, bu konuşmayı şaşkınlık ve üzüntüyle karşıladıklarını ifade etti. Birlik adına hazırlanan açıklamayı okuyan Kastamonu Barosu Başkanı Avukat İhsan Darende, şunları söyledi.

“Ortaylı konuşmasını hangi araştırmaya veya bilimsel verilere dayandırmıştır? Kastamonu'da bakkal çakkalın öğrencileri kandırdığını nasıl ileri sürebilmektedir? Kastamonu'da onuruyla mesleğini devam ettirmeye çalışan, sistemin her türlü olumsuzluklarına karşı direnen, ancak varlık mücadelesi yaparken dahi ahlak anlayışından ve onurundan taviz vermeyen esnaf ve tüccarımıza böyle ağır bir saldırıda bulunmak için, memleketimizde bir araştırma yapmış mıdır Ortaylı? Acaba Kastamonu'da kaç büyük alışveriş merkezi olduğunu bilmekte midir? Üstelik açıklamada, küçük esnafın ahlaki yetersizliği iddia edilmektedir: ‘Büyük kentlerin büyük alışveriş merkezleri öğrenciyi kandırmaz, ama bakkal çakkal kazıklar’ Hiçbir bilgiye ve araştırmaya dayanmayan böyle bir açıklama, esnaf, tüccar ve sanatkara hakaret teşkil etmekte değil midir? Bu mudur bilim insanının üslubu? Ortaylı Kastamonu'da kaç tane öğrenci yurdu olduğunu araştırmış mıdır? Ya da ev kiralarının büyük kentlerle karşılaştırmalı etüdünü yapmış mıdır da ev sahibinin öğrenciyi kazıklamakta olduğunu iddia etmektedir? Bütün bu görüşler bilimsel değildir. Hiçbir araştırmaya dayanmamaktadır. Sağlam bilgininin ürünü değildir. Çıkıp bir tarihçi, Kastamonu’yu ’dağdan ibaret’ bir memleket olarak ilan etmiştir. Bu açıklama asla bilimsel değildir. Bilim adına yapılmış olması ise üzüntü ve şaşkınlık yaratmıştır. Kastamonu kamuoyu, bilim adına yapılan ancak hiçbir şekilde bilimsel nitelik taşımayan, öznel, yanlı, gerçeğe aykırı bu açıklamayı protesto etmektedir".

PROF. DR. ORTAYLI NE DEMİŞTİ?

MHP Genel Merkezi tarafından geçen haftasonu Ankara'da düzenlenen ‘Siyaset ve Liderlik Okulu’nun faaliyetleri çerçevesindeki ‘Türk Devleti'nin Tarihi Temelleri’ konulu söyleşiye konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. İlber Ortaylı, hükümetin ‘açılım’ çalışmalarını ciddiyetten bulduğunu söylemişti. Gün Sazak Konferans Salonu'nda düzenlenen söyleşi sonunda Prof. Dr. İlber Ortaylı, dinleyicilerden gelen soruları cevapladı. Açılıma ilişkin gelen bir soruya Prof. Dr. Ortaylı, şu yanıtı verdi:
“Git gitmez dur durmaz. Fransa olabilirdik. Bütçemizi 20 yıldır götüren, adını koymakta şey var, iç çatışmanın içindeyiz. Bu tip bir açılım ve uzlaşma söz konusu olamaz. Eğitim vereyim diyor. Peki vereyim 3 bin tane okul açalım. Hanginiz Kürtçe okutacak orada. Hollanda’dan Prof. Martin’i mi getireceğim size Kırmançi lehçesini öğretsin diye. Yani bunlar boş laflardır. Benim karşımda Avusturya Macaristan milliyetçiliği yok. O orada olmuş böyle. Türkiye’de bu işlere dikkat edilmesi gerekiyor. Ciddi olunması gerekiyor. Ciddiyetin olmadığı bir yerde ortaya çıkan bunalımın hakikati karşılayamayacağı çok açık. Şarkı söylemek kadar kolay değildir bu sloganları atmak. Politikaların arasında çok ciddi gayret çalışma ve idrak bulunması gerekiyor. Bunların olmadığı yerde birtakım meseleleri halledemezsiniz. Daha evvel Ermeniler’den bu tarafa dönenler oldu. Çünkü hakikati görüyor. Bizim millet görmüyor hakikati. Tuhaf çünkü okumuyor. Okumadan siyaset yapılmaz. Bunlar tehlikeli siyasetçi. Belediyeciliğe falan benzemez. Yani teferruatı bileceksiniz. Teferruat çok önemlidir. Hakikaten hukukçu olacaksınız.”

‘HER YERE ÜNİVERSİTE KURULUR MU? BU AHLAKSIZLIKTIR’

Hükümetin her ile üniversite konusundaki çalışmalarını da eleştiren Prof. Dr. Ortaylı, şöyle devam etmişti:
“Eğitim kurumlarımıza dikkat edelim. Kötü olan YÖK değildir. YÖK’ün kötü idare edilmesidir. Bütün mesele bu. Üniversite tabii ki açacaksın, ama Hakkari’nin dağına değil, Kastamonu’nun dağına değil. İcabında Ankara’ya 20 üniversite kurarsın. Doğudan gelen çocuklar o şehrin kültürünü görür. Her yere gidip üniversite kurulur mu ya? Bu bir ahlaksızlıktır. Bunu anlattık. Evvela bakkal çakkal çocukları kandırıyor. Ondan sonra oradaki ev sahipleri kazıklıyor çocukları. Ondan sonra her şehirde vardır onlardan bir sürü pis herifler genç kızları kovalıyor. Bunu söylediğim zaman bizde olmaz öyle şeyler diyor. Yok ya dedim. Üniversite okuyan adam kültür görecek. Dağın başına çocuk yollanır mı üniversite okutuyorum diye. Bir sürü barlar açılmış Çanakkale’de. Böyle bir kepazelik tasavvur edemiyorum. Bunun hizmetle filan alakası yok. Bu aşağı yukarı 40 yıldan beri bütün Türkiye hükümetlerinin ortak kusurudur. Bizim en kıymetli varlıklarımız olan genç beyinlerimizi bu şekilde telef etmeye kimsenin hakkı yoktur.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!