Güncelleme Tarihi:
Antalya'nın Kaş İlçesi'ne 25 kilometre uzaklıktaki Kıbrısçayı Kanyonu'ndaki orman yangını, 7'nci gününde kanyon içinde kontrol altına alınabildi. 400 hektarlık alanı kül eden yangının, kanyonda bir hafta devam edebileceği açıklandı. Vadinin iki cephesinde güvenlik şeritleri açıldıktan sonra, kontrollü ateş yakılarak yangının önü kesildi. Antalya Valisi Alaaddin Yüksel, “Bu ormancıların zaferidir. Gece gündüz uyumadan çalıştılar. Kanyonun derin ve kot farkının da oldukça yüksek olması nedeniyle stratejik taktikle önüne geçilebildi” dedi.
Kaş İlçesi'ne bağlı Kasaba Köyü yakınlarındaki Kıbrısçayı Kanyonu'nun 14 ve 15'inci bölmelerinde 18 Ağustos Cuma gecesi saat 23.30 sıralarında yıldırım düşmesi sonucu başlayan orman yangını, 7'nci gününde, kanyon dışına yayılmayacak şekilde kontrol altına alındı. Antalya Valiliği'nden yapılan açıklamada; yangında 7 helikopter, 18 dozer, 50 arazöz, 10 büyük su tankı, 350 yangın söndürme işçisi ile 1000 gönüllü köylünün görev yaptığı, çevre illerden 7 yer ekibinin takviye olarak geldiği, yangının kontrol altına alınması nedeniyle çevre illerden gelen ekiplerden başlamak üzere iş makineleri ve personellerinin asli görevlerine dönmeye başlayacakları belirtildi. Açıklamada, “Kontrol altına alınan Kaş yangınının bölümler itibariyle soğutma faaliyetlerine derhal başlanacak ve yangının tamamen bitirilmesine müteakip bölge süratle ağaçlandırılacaktır” denildi.
SOĞUTMA ÇALIŞMALARI
Antalya Valisi Alaaddin Yüksel, Orman Genel Müdürlüğü'ne ait bir helikopterle yangın bölgesine gelerek inceleme yaptı. Yüksel, Kemer Köyü'nün Gömüce Mahallesi’nde, köylüler ve orman işçileriyle sohbet etti. Vali Yüksel, “Bu mücadelenin galibi ormancılardır. Yangın, ormancıların zaferiyle sonuçlanmıştır” dedi. Orman işçilerinin olağanüstü gayret sarf ederek, geceli gündüzlü çalıştıklarını anlatan Vali Yüksel, “Belki de ormancılık tarihinde literatüre girecek, belki de üniversitelerde ders olarak işletilecek son derece önemli bir yangını hep birlikte yaşadık. Şu an yangın arkadaşlarımızın yaptığı çalışmalar sonucu tamamen kontrol altına alınmıştır. Bu noktadan itibaren soğutma çalışmaları başlamıştır. Bütün bu çalışmalar yapıldıktan sonra orman teşkilatı ve yöre halkı, elbirliğiyle bu muhteşem doğa yapısını tekrar eski haline getirmek için her türlü gayreti sarf edeceğiz” diye konuştu.
ORMANCILARIN GAYRETİ
Kaş’ta, orman teşkilatının karşısına çok değişik özellikte bir yangın türü çıktığına dikkat çeken Vali Yüksel, şunları söyledi:
“Akdeniz Üniversitesi'nden ve Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden bölgeye inceleme amacıyla gelen bilimadamları belki de dünyada örneğinin olmadığı bir yangınla karşılaşıldığını, Kaş yangınının öğrencilere ders olarak okutulması gereken bir yangın olduğunu ifade ettiler. İlk bakışta arkadaşlarımız bu yangının haftalarca sürebileceğini belirttiler. Fakat ormancıların büyük gayretiyle yangın kontrol altına alındı.”
20 KİLOMETRE ŞERİT
Kaş yangınında stratejik söndürme taktikleri uygulandığını belirten Antalya Valisi, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kanyonun yer yer 800 metreyi bulan derinliği ve kot farkının da oldukça yüksek olması nedeniyle ilk müdahalelerde etkili olunamadığı ortaya çıkınca, bir karargah çalışması yapılmış, vadinin her iki tarafında şeritler açılmak suretiyle, yangının kanyonun dışına taşması engellenmiştir. Yayılmasının önlenmesinin stratejik olarak uygulanmasıyla kanyon çevresinde 3 günde 20 kilometre uzunluğunda 30- 50 metre genişliğinde şeritler açılmıştır. Başta orman işçileri olmak üzere bütün bölgede çalışan, sağlık ekiplerinden mükellefine, herkese çok teşekkür ediyorum. Yangında sadece bölge halkı değil, burada yaşayan ceylanından kaplumbağasına, tüm hayvanlar zarar görmüştür.”
Vali Yüksel, V şeklinde kanyonda büyük bir yangının çok sık görülmediğini vurguladı.
HELİKOPTERLER DÖNÜYOR
Gömüce eski muhtarı Ali Güzeloğlu, kanyonda 40 yıl önce de bir yangın çıktığını ve kışın kar yağdığında söndüğünü ifade etti. Bölgede bugün çalışan 5 helikopterden 3’ü öğleden sonra kendi bölgelerine dönecekler. Antalya’da konuşlandırılan 2 helikopter ise çalışmalarını sürdürecek. Yetkililer, kontrol altına alınan yangının kanyon içerisinde bir hafta kadar daha sürebileceğine işaret ederek, bu durumun yangının genişlemesi bakımından bir tehlike arz etmeyeceğini bildirdi.
DUMANA KARŞI SÜT ÜRÜNÜ
Bölgede çalışan orman işçileri, yangının kanyon içerisinde kontrol altına alınmasından sonra verilen kısa süreli dinlenme molalarında kayalıkların ve arazözlerin üzerlerinde uyudu. Yangın sırasında orman işçilerini en çok akrep sokmaları rahatsız etti. Alevlerden kaçan akrepler, çalıların arasında çalışan işçilerden bazılarını soktu. Ancak, bölgede hazır bulunan çok sayıda sağlık ekibi, akrep sokmalarına anında müdahale etti ve akrep sokmasına maruz kalan işçilere panzehir enjekte etti. Çalışmalar esnasında dumandan etkilenen çok sayıda işçi ve orman köylüsüne de sürekli ayran ve yoğurt dağıtıldı.
KARŞI ATEŞLE KARŞILIK
Orman Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Kurtulmuşlu, yangını kanyon içerisinde tutmayı başardıklarını belirterek, “Şu an için korkulacak herhangi bir şey yok. Kanyonun ‘ucu açık’ olarak tabir ettiğimiz kuzey ve güney cephesine karşı ateş yakmak suretiyle hatlarımızı açtık. Ekipler, rüzgarın arkadan esmesine dikkat ederek yangın bölgesine 300-500 metre uzaklıkta kontrollü olarak ateş yakıyorlar. Kontrol altındaki ateş, yangın bölgesine doğru ilerleyip, karşı taraftaki alevlerle buluşuyor. Böylece, artık yanacak ağaç kalmamış geniş bir hat açılmış oluyor. Bu sayede alevlerin daha da genişlemesinin önüne geçiliyor. Şu an yangın kontrol altına alındı. Çalışmalarımız sürüyor” diye konuştu.
'HER OTEL BİN FİDAN'
Orman yangınları Antalya'nın Kemer İlçesi'ndeki turizmcileri de harekete geçirdi. Kemer Turistik Otelciler Birliği (KETOB) ile Kemer Yöresi Tanıtım Vakfı (KETAV), yanan alanların yeniden ağaçlandırılması için 'Her Otel Bin Fidan' adıyla bir kampanya düzenledi. KETOB ve KETAV Başkanı Mustafa Çalık, “Yüreklerimiz yandı ve yanmaya da devam ediyor. Vatandaşlarımız gibi turizmcilerin de kenetlenmesi gerekiyor. Tüm tesislerimizi kampanyamıza katılmaya davet ediyoruz. Toplayacağımız binlerce fidanı yangın felaketinin yaşandığı kentlerimize göndereceğiz” dedi.
İÇMESUYU PROJESİNE YANGIN RÖTARI
Kaş'ın Kıbrısçayı Kanyonu'nda 7'inci gününde kontrol altına alınabilen orman yangını nedeniyle, ‘Kaş İçme Suyu Grup Projesi’ geçici süre ile durduruldu. KÖYDES Projesi kapsamında bu yıl 5 ve 6'ncı etapları devam eden Kaş İçme Suyu Grup Projesi, proje çalışma alanının, yangın bölgesinde kalması nedeniyle geçici süreyle durduruldu. 32 köy, 107 mahalle ve Kaş ilçe merkezine içme suyu sağlayacak olan projeyle ilgili olarak can ve mal kaybının olmadığını belirten Köy Hizmetleri İl Müdürü Hasan Erdem, bölgede asfalt şantiyelerinde çalışan 2 dozer, 1 arazöz ve greyderleri yangın mahaline sevk ettiklerini belirtti.
Erdem, KÖYDES yatırımları için devlet tarafından gönderilen 40 trilyonluk kaynağın yaklaşık yüzde 25'lik bölümü olan 9 trilyonluk bölümünü kapsayan İçme Suyu Projesi'nde 400 milimetre çapında çelik borular ve HDPE diye adlandırılan 40 yıl garantili plastik borular kullanıldığını, ancak bu boruların yangında hasar görmediğini açıkladı. Maliyeti çok yüksek olan boruların yangın bölgesinden alınarak, daha güvenli alanlara taşındığını ve maddi zararın olmadığını belirten Erdem, “Antalya'nın değişik bölgelerinde görev yapan araçlarımızın tamamını orman yangını alanlarına sevk ediyoruz. Ancak projede de çok önemli bir gecikme olmayacaktır” diye konuştu.