Güncelleme Tarihi:
Marmara Üniversitesi İktisadî ve Ticarî Bilimler Fakültesi’ni bitirdi. Gençlik yıllarında futbol oynadı. Lise ve üniversite yıllarında Milli Türk Talebe Birliği öğrenci kollarında aktif görev aldı. Aktif siyasi yaşamı ise 38 yıl önce, MSP Beyoğlu Gençlik Kolları Başkanlığı ile başladı. 12 Eylül’de ara verdiği siyasete, 1983 yılında kurulan RP’de Beyoğlu İlçe Başkanlığı ile dönüş yaptı. İstanbul İl Başkanlığı, ardından partisinin en üst karar organı MKYK üyeliği yaptı. 1989’da Beyoğlu belediye başkanlığı seçimini kaybetti, 1991’de ise milletvekili seçilmesine karşın tercihli oy sistemine takıldı. 1994 yerel seçimlerinde ise büyük bir sürprize imza atarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı oldu. Asıl tanınırlığını ise Siirt’te okuduğu bir şiir yüzünden aldığı mahkumiyet nedeniyle ancak 3.5 yıl kadar süren bu görevi sağladı. Aldığı 10 aylık hapis cezasını, 4 ay kaldığı Pınarhisar Cezaevi’nde çekti. Cezaevi çıkışı, o tarihteki FP’de ‘yenilikçiler’ adı altında liderlik mücadelesi veren arkadaşlarıyla birlikte yeni bir siyasi mücadelenin kaptan köşkünde yer aldı. Abdullah Gül’ün başında bulunduğu hareket, siyasi tarihe ‘yenilikçiler-gelenekçiler’ diye geçen bu mücadeleyi kıl payı bir kongre yenilgisiyle kaybedince, Necmettin Erbakan’ın liderliğini yaptığı Milli Görüş çizgisiyle yollarını ayırdı.
CHP’NİN DESTEĞİYLE
14 Ağustos 2001’de ‘yenilikçi’ arkadaşlarıyla birlikte Adalet ve Kalkınma Partisi’ni kurdu. AK Parti, kurulduktan 1 yıl sonra, 3 Kasım 2002’de girdiği genel seçimlerde iktidar oldu. Ancak, partisini tek başına iktidara taşıyan Erdoğan, mahkumiyetinden kaynaklanan siyasi yasağa takıldı. Milletvekili olamaması nedeniyle Başbakanlığı Gül’e bırakmak zorunda kaldı. Siyasi yasağı ancak, o tarihte Deniz Baykal’ın liderliğindeki ana muhalefet partisi CHP’nin desteğiyle yapılan anayasa değişikliği sonunda kalktı. Ardından 9 Mart 2003’te bir seçim usulsüzlüğü nedeniyle iptal edilip yenilenen Siirt seçimleriyle milletvekili seçildi.
8 SEÇİM KAZANDI
Bu seçimle 22. dönem milletvekili olarak parlamentoya girdi ve 15 Mart 2003’de başbakanlığı Gül’den devraldı. 2007 ve 2011 genel seçimlerinde de partisini iktidara taşıdı. 2004, 2009 ve 2014 yerel seçimlerinden de zaferle çıktı. 2 anayasa değişikliği referandumunu da sandıktan çıkararak, 12 yıllık iktidarı döneminde 8 seçim başarısına imza attı. Bu yıl 30 Mart’ta yapılan yerel seçimler ise 38 yıllık siyasi yaşamının en kritik eşiği oldu. Önce, KCK soruşturması kapsamında en yakınındaki isim olan MİT Müsteşarı Hakan Fidan ifadeye çağırıldı. Bu olayın sarsıntısı henüz geçmeden bu kez bir başka olay patladı. 4 bakanı yolsuzluk ve rüşvet iddialarının hedefi oldu ve haklarında fezleke hazırlandı. İddiaların kendisiyle birlikte oğluna kadar uzanması üzerine siyaseten çok yıpratıcı bir sürece girdi.
60 YAŞINDA KÖŞK
O tarihe kadar ‘yol arkadaşlığı’ yaptığı Gülen Cemaati ile keskin bir yol ayrımına giren Erdoğan, “kader seçimi” diye nitelenen 30 Mart seçiminden de zaferle çıkınca, siyasi yaşamının en büyük mücadelesini başlattı. Geçmişte özellikle askerlere yönelik ‘Ergenekon’ ve ‘Balyoz’ davaları sürecinde birlikte yürüdüğü Gülen Cemaati’ni ‘paralel yapı’ diyerek hedefine aldı. Cumhurbaşkanlığı seçim sürecine de Cemaat’in özellikle polis yapılanmasına yönelik kapsamlı operasyonların gölgesinde girdi. Ancak yine yıpratıcı bir seçim sürecinin ardından 9. seçim başarısına imza attı ve halkın seçtiği ilk Cumhurbaşkanı olarak 60 yaşında Çankaya Köşkü’ne çıktı.