Ayda KAYAR
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2004 22:28
Silifke yöresi oyunlarını kasetlerden öğrenen 45 Japon, Ertuğrul firkateyninin yakınlarında battığı Kushimoto'da 'Türkmen Kızı' ezgisi eşliğinde gösteriler yapıyor. Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin kardeş kenti olan Kushimoto Belediyesi'nin Başkanı Katsumasa Tashima (sağda) erkeklerin, eşi Naoko Tashima da kadınların ekip başı olarak sahne alıyor.
Ertuğrul firkateyninin anısına yapılan ikiz anıtlardan biri Mersin, diğeri ise Japonya'nın Kushimoto Kasabası’nda bulunuyor. İki kentin belediyesi, tarihten gelen dostluklarını 1994 yılında 'kardeş kent' olarak tescil ettiler. 2000 yılı Ekim ayında Mersin'e gelen Kushimoto Belediye Başkanı Katsumasa Tashima, Mersin Büyükşehir Belediye Bakanı Macit Özcan'ın onuruna verdiği veda yemeğinde, Mersin Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları ekibinin Silifke oyunlarına hayran kaldı.
Tashima, Özcan'a bu oyunu oynamak istediğini belirterek yardım istedi. Bunun üzerine, Mersin'den Kushimoto'ya Silifke halk oyunlarının kasetleri gönderildi. Başkan Tashima erkeklerin, eşi Naoko kadınların başına geçti ve ellerinde kaşıklar, günlerce Silifke oyunlarını öğrenmek için uğraştılar.
Silifke ezgilerini ve oyunlarını öğrenen Kushimotolular, ölçülerini göndererek, yerel giysilerini Mersin'de diktirdiler. Bu kıyafetleri alıp Kushimoto Festivali'ne giden Mersin Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, Japonların gösterisini ayakta alkışladı. Repertuvarlarına 'Türkmen Kızı' ve 'Yayla Yolları'nı alan Japon ekibin yaş ortalaması 45. Japon ekip, şimdi 'Ger Ali' ezgisini ve oyununu çalışıyor.
Mersin Büyükşehir Belediyesi ile Kushimoto Belediyesi'nin ikiz anıtlarla başlayan dostluğu çerçevesinde 1993 yılında Mersin-Türk Japon Dostluk Derneği kuruldu. İki kentin 1994'te kardeş kent anlaşması imzalamasının ardından öğrenci değişim programı başladı.
KATSUMASA MUSTAFA KEMAL NAOKO YASEMİN OLDU
Bu dostluk halkoyunlarıyla bitmedi. Ekipteki Japonlar birer Türk adı aldı. Kushimoto Belediye Başkanı Katsumasa Tashima, Mustafa Kemal adını aldı. Ertık Mersin Belediyesi ile yazışmalarında Mustafa Kemal Katsumasa Tashima imzasını kullanıyor. Odasına girenler de kendilerini bir Türk belediyesinde sanıyorlar. Çünkü Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin kendisine hediye ettiği Türk bayrağı masasının üzerinde, Atatürk resmi de hemen arkasında duruyor. Belediye Başkanı'nın eşi Naoko'nun Türk ön adı ise Yasemin oldu.
69 DENİZCİMİZİ KURTARMIŞLARDI
Ertuğrul firkateyni, 1890 yılında, Osmanlı İmparatorluğu adına Japon İmparatoru Meiji'yi ziyaret etmek için, Osman Paşa komutasında 600'ü aşkın denizciyle yola çıkmıştı. Ziyaretini başarıyla tamamladıktan sonra dönüş için denize açılan firkateyn, Vakayama Eyaleti Nishimuro Şehri’ne bağlı Kushimoto Kasabası önlerinde bulunan Oshima Adası’nın açıklarında tayfuna yakalandı ve battı. Japonlar 69 denizciyi kurtardı. Kazada 587 Türk denizci şehit oldu. Şehitler, Oshima Adası’na defnedildi. Japon hükümeti 1937 yılında Türk şehitliğine Ertuğrul Anıtı dikti ve Türk Müzesi açtı.